Discussió:Península de Corea

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Guerra entre Corees Durant la guerra freda que va enfrontar el Bloc comunista i el bloc capitalista arreu del món Corea es va dividir en dos estats. La guerra de Corea no va ésser només civil, sinó, i principalment, una guerra internacional. Estats Units va entrar a la guerra quan la URSS de Stalin va intentar ocupar territoris de l'Est d'Europa, la URSS havia dit als sectors sapitalistes mundials que no volia expadnir el comunisme pel món, i aquests es van creure aquest canvi de rumb portat a terme durant l'stalinisme. La por dels capitalistes davant "l'amenaça roja" va tornar a aflorir quan l'URSS va voler annexionar-se territoris com altres estats vencedors de la guerra van fer (aliats). EEUU però, va vuere en aquesta acció un proc´çes terrible per a la vella Europa, l'entrada del Bloc comunista. EUA que ja havia intervingut al Pacífic en altres ocasions, en contradicció amb la seva política aïllacionista, va iniciar la guerra freda al bloc oposat. Els dos blocs, sobretot, l'URSS i EUA van iniciar una guerra cruenta però deslocalitzada i sovint més diplomàtica que violenta (els míssils de Cuba, etc.) a altres estats. S'iniciava la "Guerra Freda" que acabaria donant com a vencedor als EEUU.

La guerra a Corea entre els dos blocs va fer que el páis es dividís en dos estats. Corea del Nord, recolzada, auspidiada i manada per la URSS, i Corea del Sud, un estat amb pocs recursos que EUA va donar suport i que va voler espandir al Nord. Els dos sistemes volien ser hegemònics en els dos estats, però la guerra no va aconseguir cap vencedor, ans al contrari, va aconseguir dividir un estat en dos països tan diferents (comunista el Nord i capitalista Corea del Sud) que encara no s'han tornat a reconciliar i a unir des de llavors.


El cas d'Alemanya i la possible unió dels dos estats Mentrestant la RFA i la RDA s'unien en un estat (capitalista), les dos Corees no es debaten res i cada cop se separen més. La seva història és comuna però la guerra les fa irreconciliables, els dos sistemes són gairebé impossibles de conviure junts i fins que un d'aquests sistemes no caigui en un dels dos estats no es podran unir; encara que el Nord sigui un estat tancat, el comunisme que es porta allà seguint els teories de la societat justa que propagava Marx dista molt d'això, més aviat s'ha convertit en una dictadura personalista autàrquica, que no d'economia comunista o planificadora. O dit d'una altra manera, que al món no hi ha comunisme ni la seva fi en el Nord pot ésser el causant d'una possible unió entre els dos estats´, és la caiguda de la dictadura o dels "residus" dictatorials del Nord els que han de caure perquè la societat del Sud i els germans del Nord tornin a conviure, si així ho decideixen i volen, en un estat únic.


Corea del Sud Corea del Sud és un dels "Dracs asiàtics" degut al seu creixement econòmic dut a terme durant la dictadura. Actualment la societat (coonfuccionista com sempre) s'està liberalitzant, això sí, sense deixar de banda la seva personalitat i història característica; encara que alguns experts de viatges diuen que la modernitat i la tradició no estan reconciliats a Corea del Sud i que això la fa especial. Algunes coses que ens arriben de Corea són algunes pel·lícules com "Host". El CEII de la UAB fa cursos sobre cinemà sud coreà per tal d'entendre la tradició coreana i la seva forma de viure.


Fonts "El cinemà coreà com a expressió ...", curs del CEII de la universitat de Bellaterra (UAB, 2006 - 2007)

Aquest escrit és meu, potser és un xic tendenciós, si voleu el podeu arreglar a "editar" --Joan Gil JGOlaweb 20:17, 4 març 2007 (CET)