Discussió:Ramon Borrell

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Fou la Batalla de Torà en 1003 o en 1006 A.D.?[modifica]

A l'article de la Batalla de Torà fou el 1006, però això es contradiu amb el que vau escriure a l'article d'Ermengol I d'Urgell on déieu que després de que Ermengol participés a la Batalla de Torà, va ser fet presoner durant una ràtzia el 1004 a l'Albesa. Si això va ocòrrer el 1004, com pot ser que la Batalla de Torà tingués lloc el 1006? A l'article sobre Ramon Borrell, sobre la Batalla de Torà i sobre Torà també heu posat que aquesta batalla va ocòrrer el 1006. En tots els casos la fot que doneu de referència és

Carl Erdmann (1977), The Origin of the Idea of Crusade, trans. by Marshall W. Baldwin and Walter Goffart (Princeton: Princeton University Press), 99–100.

Aquesta és la mateixa referència que s'ha utilitzat també als articles en anglès sobre la Batalla de Torà i la Batalla d'Albesa. En el primer es diu que la Batalla de Torà fou el 1003, i en el segon, que va tenir lloc a continuació de la Batalla de Torà el dia 25 de febrer de 1003. En tots dos casos la informació que es dóna es contradiu amb que la Batalla de Torà fos en 1006. Podrieu revisar vostra font de referència per solventar aquestes incongruències? Gràcies. --Heathmoor (disc.) 19:35, 1 des 2009 (CET)

Moltes gràcies per l'apunt. L'article sobre la batalla l'he començat a partir de la traducció de l'anglès, i llavors he començat a buscar en les fonts per ampliar, com faig habitualment. La referència del 1006 apareix clarament en la Història militar de Catalunya, vol. I, i la data del 1003 apareix el llibre de Carl Erdmann però ell mateix ja indica que interpolar els anys en els que els cinc protagonistes regnaven, segons la seva interpretació del Miracula Sancti Benedicti: mit Sicherheit sagen, daß nur die Kämpfe des Jahres 1003 gemeint sein können, um so mehr, als die Lage des Thoranum castrum (dir amb certesa que només es lluità l'any 1003 podria ser un intent de situar castrum Thoranum). Corregeixo, doncs i incloc les referències llatina i alemanya originals, sempre millor que una traduïda --Panotxa (disc.) 21:33, 1 des 2009 (CET)

dux d'Hispània Citerior[modifica]

Algú sap a què es refereix "dux d'Hispània Citerior" a la introducció? @Panotxa, Georg-hessen:. Gràcies--Arnaugir (discussió) 21:17, 6 gen 2018 (CET)

@Arnaugir, Georg-hessen: Es una edició d'un anònim que se'ns ha passat --Panotxa (disc.) 21:40, 6 gen 2018 (CET)
Ja m'estranyava, gràcies.--Arnaugir (discussió) 22:20, 6 gen 2018 (CET)
Entenc que es referia a Borrell II. A la part de la titulació d'aquest s'hi especifica: Quan arribà el decisiu any 987, quan Borrell II demanà auxili al rei franc Hug Capet per valer el pacte de vassallatge, el cronista de la cort franca Richer el qualificà de duc de la Hispània Citerior, un títol que Borrell II mai no utilitzà per a si mateix. Crec recordar que algun escriptor espanyolista ho citava esbiaixadament afirmant que los condes de Barcelona se sentían superespañoles hasta el punto que Borrell II se hacía llamar dux de Hispania. Això explicaria l'edició de l'anònim. La cita desfà la falsedat de l'escriptor espanyolista i ho contextualitza adecuadament.--Georg-hessen (enraona'm) 00:15, 7 gen 2018 (CET)