Discussió:República Catalana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Quina guerra?[modifica]

guerra entre França i Castella??? Nomes Castella? Luis XIV només li havia declarat la guerra a Castella? Ho he canviat per França i Espanya, si no convenç, pot deixar-se en França i la monarquia hispànica --85.48.101.69 02:03, 5 oct 2006 (UTC)

Hi ha un parell de frases que per mi hi sobren:

Segons Joan Fuster Hi ha "catalanistes" perque hi ha "espanyolistes" [1], i de fet el catalanisme apareix segles després de la persecució contínua dels drets catalans, com ara els Decrets de Nova Planta, el Tractat dels Pirineus i la prohibició del català, pels successius intents fracassats unificadors per part de Castella.

(aixo no te cap relacio directa amb l'article, que ha de parlar de la Republica Catalana, i no del catalanisme en general)

La 2a es la que diu que "es reprodui la repressio de Felip V". No crec que aporti res, son epoques molt diferents, i val mes explicar el que es va fer i no fer comparacions.

Xevi 23:06, 20 març 2007 (CET)

Barreges[modifica]

Les santes bajanades d'aquest article-pamflet:

 1. Barreja dels conceptes de "república" del segle XVII i del segle xix i XX. No és el mateix la república de Claris que la dels federals del XIX.
 2. Ús de simbologia inadequada. La bandera i l'escut que surten a l'article és un pastitx molt descabellat. L'estelada va ser la bandera de la república catalana només al s. XX. I l'escut del Principat amb corona reial, usat pels federals del XIX?
 3. L'aranès no ha estat mai la llengua oficial de cap de les repúbliques que s'han proclamat. Tampoc el català era oficial de iure a la república del s. XVII.
 4. Al 1641 la Catalunya del Nord formava part del Principat.
 5. Es planteja la república catalana com un concepte continuat al temps. No és el mateix la república oligàrquica presidida per un religiós al s. XVII que la república imaginada pels federals catalans al XIX; o la república dels republicans nacionalistes del decenni de 1930.
 6. La pesseta no existia al 1641 i mai va ser declarada moneda oficial de la república.
 7. Els segadors era present com a himne de Catalunya a partir de 1931, no pas abans.
 8. Finalment, cal donar en aquest article un tractament de concepte històric, no pas de concepte de país com té ara, amb una taula que és totalment errònia i anacrònica.

--el comentari anterior sense signar és fet per 81.38.39.226 (disc.contr.)

Estic d'acord en que s'ha d'eliminar la taula d'estat. --VRiullop (parlem-ne) 14:09, 13 abr 2007 (CEST)
Jo no crec que queda millor aixi, si que s'ha de millorar lo que va errat. --Folto 19:47, 14 abr 2007 (CEST)
A sobre, hi has afegit el mapa dels Països Catalans, la qual cosa és antihistòric i aberrant. Cal explicar què foren les repúbliques catalanes, no la república catalana que agradaria.--el comentari anterior sense signar és fet per 81.38.39.226 (disc.contr.)
El Mapa que vaig posar va ser durant la seua màxima expansió, i els límits estaven molt ben marcats i diferenciats. En lo que si et dono tota la raó, es que algunes dades foren errades, però simplement, lo millor seria arreglar-les i modificar-les per que siguin correctes. --Folto 13:14, 15 abr 2007 (CEST)
La República Catalana es va circumscriure SEMPRE al Principat, ja fos al 1641 (amb la C. del Nord), ja fos al s. XIX (I què en fem de l'Estat valencià que la constitució de la I RE creava?), ja fos durant la II RE. Les opinions polítiques o opcions ideològiques sobre aquest terme no són història, per més falsa màscara que s'hi posi.--el comentari anterior sense signar és fet per 81.38.39.226 (disc.contr.)

Introducció[modifica]

L'introducció que vaig escriure va ser (esborro text que te poc a veure amb la Republica Catalana). Si no us agrada, la podeu reescriure, ho podem comentar, i fins i tot consensuar. Però ara l'article, sense introducció ha quedat coix, sense cap explicació que n'expliqui els antecedents. Us proposo que en parlem.--Paco 02:02, 14 ag 2007 (CEST)--

A mi ja m'agradava.--el comentari anterior sense signar és fet per 83.52.75.56 (discussió • contribucions) 06:07, 14 ag 2007 (CEST).
Crec que ja està bé eliminada. Llull · (vostè dirà) 16:18, 17 ag 2007 (CEST)
Crec que la frase està bé, però no aquí. Aquest article és interessant perquè unifica la informació sobre els moments en que s'ha proclamat una República Catalana, i s'ha de centrar en aquests moments i, si de cas, les reivindicacions d'una república catalana, però no és una història del catalanisme, ni de les relacions entre Catalunya i Espanya, ni una història de Catalunya. Pel mateix motiu l'apartat de la batalla de Montjuïc, que és posterior a la República Catalana (tres dies posterior), si s'esmenta ha de ser com a epíleg, però no com a element central de la república del segle XVII.--Pere prlpz 16:40, 17 ag 2007 (CEST)
Crec que la frase no aporta res a l'article i que només és una pinzellada ideològica del tot evitable en bé del VP:PVN. Llull · (vostè dirà) 16:42, 17 ag 2007 (CEST)
D'acord, o sigui, amb "però no aquí" volia dir "però no en aquest article".--Pere prlpz 18:21, 17 ag 2007 (CEST)
Totalment d'acord amb Llull - de fet per aixo vaig esborrar aquesta frase la 1era vegada. Xevi 00:12, 21 ag 2007 (CEST)

Frase que no hi té gaire a veure[modifica]

És la frase següent: Un cop acabada la Guerra Civil espanyola de 1936-1939, El nou règim franquista abolí les institucions de la Generalitat, i el govern de la Generalitat es va exiliar. El president, Lluís Companys, fou detingut amb la col·laboració de la Gestapo, extradit a Espanya, on va ser jutjat en consell de guerra, condemnat a mort i afusellat al castell de Montjuïc (1940). Tot i ser certa, diria que no té a veure amb el tema, que la república proclamada per Companys va durar només el que van durar els fets del sis d'octubre, i la frase parla de després. Proposo treure-la.--Pere prlpz 16:03, 17 ag 2007 (CEST)

Recolzo la moció. Llull · (vostè dirà) 16:22, 17 ag 2007 (CEST)
Tambe d'acord. En tot cas, si hem de parlar de fets posteriors a aquesta "republica catalana", fora mes logic referir-se a que Companys i el govern foren excarecerats quan les esquerres van tornar a guanyar. Xevi 00:15, 21 ag 2007 (CEST)
Com què no té a veure? Per què se'l va afusellar? Miraré de cercar la condemna i posar l'enllaç.--Paco 15:13, 29 ago 2007 (CEST)
Si se'l va afusellar pels fets d'Octubre o per la proclamació del 1931 (que diria que no és el cas), s'ha de dir. Si no, la guerra i l'afusellament d'en Companys no tenen massa a veure amb aquest article, sinó amb d'altres.--Pere prlpz 17:15, 29 ago 2007 (CEST)

Etiqueta d'informació discutida[modifica]

Crec que ara mateix es discuteix si algunes coses del que hi ha a l'article tenen a veure amb el tema, però no es discuteix si la informació que hi ha és exacta o no. Proposo treure l'etiqueta {{discutit}}.--Pere prlpz 16:44, 17 ag 2007 (CEST)

Ho recolzo. La triem?--Paco 19:31, 17 set 2007 (CEST)
No crec que sigui recomanable treure-la. S'estan dient moltes bejenades sobre això i crec que haurien de ser discutides a l'apartat de discussio, que curiosament esta per això --83.55.99.92 (discussió) 21:34, 14 abr 2008 (CEST)

Felip IV?[modifica]

 • Escriviu Felip IV per Felip III, el IV es el Borbó. Suposo que l'errada neix de comptar Felip I a el marit de la reina de Castella, Joana, qui mai varen ser reis catalans.
 • República catalana de Pau Claris : 16 de gener de 1641 fins el 30 de desembre de 1641
 • --XpoferenS (disc.) 22:25, 12 ago 2009 (CEST)

República de Pau Claris[modifica]

Crec que el tema no està mal encaminat però considero que convindria afinar més. Algunes coses que he llegit apunten a que la república mai es va "proclamar" oficialment, per no excloure la possibilitat de pau negociada. Més aviat les autoritats catalanes van materialitzar una separació de poder respecte la monarquia hispànica. Algú podria aportar referències de tot això? Crec que seria necessari també parlar del pacte de Ceret. Què n'opineu?el comentari anterior sense signar és fet per Monturiol (disc.contr.) 11:39, 13 ago 2009 (CEST)

Retirar etiqueta[modifica]

No se si ara mateix algú segueix en desacord amb la informació però s'hauria de decidir si es fa alguna cosa definitivament, l'etiqueta porta massa temps...!!--Jey (disc.) 13:29, 21 ago 2009 (CEST)

Pacte federal de tortosa[modifica]

Què hi té a veure el pacte federal de tortosa amb la proclamació de la república catalana? El pacte és tant sols un acord organitzatiu intern entre els republicans per fundar una república federal espanyola. No hi veig la república catalana ni la independència per enlloc, tant sols argumentari federalista espanyolista. Si no s'aporten més referències eliminaré lo del pacte federal de tortosa d'aquest article dedicat a la república catalana.--Georg-hessen Escut SVG Georg.svg (Pensa-t'ho dos cops) 14:33, 2 gen 2010 (CET)

TRADUCCIÓ AL ANGLÈS[modifica]

El Wiki per "Catalan Republic" (la versió anglesa) és molt pobre i he pensat traduir el Wiki de català a la meva llengua materna (anglès per descomptat). El problema és que no sé quina és la millora manera de fer-ho. Evidentment és més complicat que copiar el codi font. Algú pot indicar el procès pas a pas per algú que no és expert en Wikipedia? Un altre problema - que passaria amb el Wiki original en anglès? Puc substituir integralment sense infringir un fotiment de normes de Wikipedia? Si la meva experiència és positiva, potser estaria disposada de traduir altres continguts en català a l'anglès.el comentari anterior sense signar és fet per Bellingshausen (disc.contr.)

Pel fet de traduir contingut de la viquipèdia d'un idioma i penjar-lo en un altre, no hi ha res a dir. En tot cas, s'indica a la pàgina de discussió de la versió traduïda, de manera que es reconegui l'autoria original (tens un exemple d'ús a la viquipèdia en català, i la viqui en anglès fa servir la mateixa plantilla). Fins on jo sé, un redactor de la viquipèdia pot substituir enterament el text de qualsevol article si allò que deixa és millor que el què hi havia. Però si el text nou és igual de bo que el vell, també es recomana no canviar sense motiu. De l'article anglès es poden aprofitar, possiblement, les dues primeres línies, la taula, les categories, els portals... El See Also s'hauria de reformular, però com ja suposes, seria basant-se en els articles de la viqui en anglès; els enllaços interns seran específics de l'anglès, no n'hi hauria prou de traduir la paraula... A veure què et surt. Per qualsevol consulta concreta, escriu-me a la meva pàgina de discussió. Jordi Roqué (Discussió) 19:22, 27 feb 2015 (CET)

Redirecció[modifica]

Voldria plantejar redirigir aquest article a Catalunya. --Davidpar (disc.) 16:00, 27 oct 2017 (CEST)

Bona! La meva proposta és ampliar la qüestió sobre el què fem amb aquests dos articles. Aquest té ara mateix prop de vint mil octets i seria una llàstima fer desaparéixer la feina feta, a part que la informació no es duplica amb la de l'article "Catalunya". Per exemple, una opció seria canviar-hi el títol, o replantejar la definició que l'encapçala (o altra cosa, pensem-hi!) i que pengi de l'article Història de Catalunya? S'hi podria posar una secció, amb aquest com a article principal, i tal vegada esmentar-lo també a Catalunya. Havia pensat posar-hi-ho directament com a secció, però és enorme. El que vull dir és que potser és una mica més complex que una redirecció. Què us sembla? Com ho veieu? Slastic (disc.) 13:21, 28 oct 2017 (CEST)

Hands out of Catalunya[modifica]

Jo sóc La República Catalana. Já jsem Republika Katalánsko. Cokoliv jí učiníte, mně učiníte. --Kusurija (disc.) 21:43, 27 oct 2017 (CEST)

Reconeixement 2017[modifica]

Em sembla que es faci confusió entre reconeixement pels Estats i reconeixement internacional.

Encara que diversos Estats hagin declarat de no reconèixer la Repùblica Catalana, l'Estat català si que rep reconeixement internacional per part de diferents comunitats d'Europa. Mentre que Espanya, França [1], el Regne Unit[2], Alemanya [3], Itàlia [4] i els Estats Units[5] s'han manifestat en favor de la unitat territorial d'Espanya[6][7], la Repùblica independent proclamada pel Parlament de Catalunya ha rebut el suport de Flandes [8] de Còrsega [9], el «respecte» d' Escòcia [10] i el suport de Sardenya. Abans del referèndum, l'assemblea legislativa (consell regional) del Vèneto va reiterar - amb les resolucions 4/2015 i 27/2016 i amb les mocions 19/2015, 29/2015 - el seu suport per a l'independència al Parlament, als alts càrrecs, a les institucions i als ciutadans de Catalunya [11] [12] [13] [14].--el comentari anterior sense signar és fet per 188.216.244.3 (disc.contr.)

Amb la resolució 14/2016 es va ratificar la Declaració de Bruxelles resultada del congrès de decembre 2015 al parlament europeu, mentre que la resolució vèneta 27/2016 de suport a l'acció del Parlament català va èsser ratificada (anomenada "Venice Resolution" [15]) per més de 300 membres de associacions, partits, moviments i institucions acadèmiques de europa en favor del dret a decidir.

Em sembla que s'hauria de tenir en compte aquesta deiferència entre reconeixement Estatal i internacional.--el comentari anterior sense signar és fet per 188.216.244.3 (disc.contr.)

Referències[modifica]

 1. France-Presse, Agence. «Paris "ne reconnaît pas" la déclaration d'indépendance de la Catalogne (officiel) #AFP» (en francès). @afpfr, 27-10-2017. [Consulta: 27 octubre 2017].
 2. «UK won't recognise Catalan independence». BBC News, 27-10-2017.
 3. «Germany refuses to recognize Catalonia independence move». Reuters, 27-10-2017.
 4. «Italian No to Catalan independence». Ansa, 27-10-2017.
 5. «U.S. backs Spanish efforts to block break-away by Catalonia». Reuters, 27-10-2017.
 6. «Catalonia declares independence from Spain as political crisis deepens» (en anglès). CNN, 27-10-2017.
 7. «Catalonia live updates: UK and Germany refuse to recognise region's declaration of independence». The Independent, 27-10-2017.
 8. NWS, VRT. «Liveblog: Catalonië onafhankelijk: uren van blijdschap, verwarring en spanning», 27-10-2017.
 9. «Le président de l'Assemblée de Corse reconnaît l'indépendance de la Catalogne», 27-10-2017.
 10. «Statement on Catalonia». ScotGov, 27-10-2017 [Consulta: 27 octubre 2017].
 11. «Resolució 4/2015». Assemblea legislativa (consell regional) del Vèneto, 17-11-2015.
 12. «Moció 19/2015». Assemblea legislativa (consell regional) del Vèneto, 27-10-2017.
 13. «Moció 29/2015». Assemblea legislativa (consell regional) del Vèneto, 09-09-2015.
 14. «Resolució 27/2016». Assemblea legislativa (consell regional) del Vèneto, 02-10-2016.
 15. «Venice Resolution». ICEC, 11-01-2017.

ESCUT DE L'ESTAT CATALÀ[modifica]

Bon dia

L'escut que heu posat correspon al senyal de la Generalitat autònoma de 1931 fins ahir.

L'escut de l'Estat Català sempre ha estat aquest = https://ca.wikipedia.org/wiki/Escut_de_Catalunya

La corona no significa monarquia, sinò ESTAT SOBIRÀ Aquí us ho explica el millor heraldista català actual, en Armand de Fluvià https://vimeo.com/152872346

Salut

XpoferenS--el comentari anterior sense signar és fet per 81.44.228.19 (disc.contr.)

Sol·licitud de modificació protegida 28-10-2017[modifica]

Plantilla:Destruir--el comentari anterior sense signar és fet per Maiki2 (disc.contr.)

Sol·licitud de modificació protegida 28-10-2017[modifica]

Plantilla:Aviso borrar{{modificació protegida}}


Maiki2 (disc.) 15:34, 28 oct 2017 (CEST)

No fet No fet! No s'entén la sol·licitud. --Townie (discussió) 20:29, 8 nov 2017 (CET)

Referència envers el reconeixement. A l'espera de referències en les últimes hores i/o dies[modifica]

He trobat interessant aquesta referència[1] que apunta dos possibles reconeixençes, no són vigents però obro el tema per discutir i tenir present per si surt en algun moment una referència que expliciti reconeixement per altres països.

Referències[modifica]

--Metralleta95 (disc.) 18:20, 28 oct 2017 (CEST)

Cessat o destituït? + manca de conjunció "i" entre dos verbs[modifica]

"Com a resposta a l'esmentada proclamació, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va dissoldre el Parlament de Catalunya, va cessar el Consell Executiu de Catalunya i 141 alts càrrecs de la Generalitat." -Aquesta frase és incorrecta gramaticalment perquè, en aquesta accepció, "cessar" és un verb intransitiu. 1 2 "[LC] cessar en un càrrec Dimitir-lo. Cessà en la presidència per raons de salut. La junta va fer cessar els dos consellers implicats en l’escàndol." -També hi ha una errada sintàctica: la conjunció "i" coordina aquí tan sols els dos sintagmes nominals. Hi falta una conjunció copulativa entre els dos sintagmes "va dissoldre el Parlament de Catalunya" i "va cessar el Consell Executiu de Catalunya i 141 alts càrrecs de la Generalitat." -Caldria corregir la frase. Proposta: "Com a resposta a l'esmentada proclamació, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va dissoldre el Parlament de Catalunya i va destituir el Consell Executiu de Catalunya i 141 alts càrrecs de la Generalitat." (Com a alternativa: "...va fer cessar el Consell Executiu...").--el comentari anterior sense signar és fet per Sens Falta (disc.contr.)

Fet Fet!--Carles (enraonem) 13:32, 1 gen 2018 (CET)

Proposar la creació d'articles separats[modifica]

Després de realitzar diverses comparacions amb les altres viquipedies, he trobat que és més adient crear articles separats per cadascuna de les repúbliques catalanes proclamades al llarg de la història. Permetria aprofundir en els contexts i desenvolupaments de cadascuna de les proclamacions, alhora que es podrien fer unes infotaules adequades i individualitzades, donat que la que es troba actualment sembla més un poti-poti que no esclareix res, ans al contrari.

La meva proposta no tractaria de copiar el model de la Wikipedia anglesa, que va convertir la pàgina "Catalan Republic" en una de desambiguació mentre que en creava quatre de noves per cadascuna, sinó que es mantindria aquesta com a pàgina normal, només que amb una informació més resumida i sintetitzada, mentre que a la vegada es creen els articles individualitzats de les quatre repúbliques. La raó de no transformar-la és perquè conté informació d'altres moments de sobirania realitzats i proposats que no poden ser pas suprimits. Espero que la proposta sigui tinguda en consideració. Salut. --Jacobí (disc.) 01:14, 7 oct 2018 (CEST)

Endavant, pots crear aquest vuit articles, tot i que n'hi ha uns quants que ja estan creats. El que potser no faria és reduir gaire el que hi ha aquí, que ja és un resum.--Pere prlpz (disc.) 23:06, 7 oct 2018 (CEST)