Discussió:Tórtora eurasiàtica

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Streptopelia turtur es la Tórtora europea. [1]

La Tórtora eurasiàtica es la Tórtora turca Streptopelia decaocto. [2]


Woodpigeon23 (disc.) 18:54, 2 juny 2023 (CEST)[respon]

@Nelo: Pau Cabot · Discussió 19:59, 4 juny 2023 (CEST)[respon]
Hola, bona nit.
  • Jo crec que la referència que es deu fer servir, no és la traducció des de l'anglès (o al menys no sempre). Crec que hem de tenir en compte algunes qüestions:
  • Els anglesos diferencien, dins Streptopelia, algunes espècies com a "Turtle dove" i altres com a "Collared Dove". Aquesta diferenciació no ha existit mai en català.
  • Ambdues espècies tenen una distribució (almenys en estiu) per Europa i Àsia, per tant ambdues espècies són eurasiàtiques.
  • Fins fa 50 anys, a la península ibèrica, només hi havia una espècie salvatge de tórtora: Streptopelia turtur. I habitualment eixia a la literatura senzillament com a Tórtora o com a Tórtora comuna.
  • Una espècie de la mediterrània oriental, Streptopèlia decaocto, coneguda des de sempre com a Tórtora turca, anava però, estenent-se per la mediterrània, fins que va arribar a les nostres terres en època relativament recent.
  • El Diccionari dels ocells del món, respecta el nom tradicional de Tórtora turca [1] per a Streptopelia decaocto (tórtola turca en espanyol, tourterelle turque en francès, Türkentaube en alemany i únicament Eurasian collared-dove en anglés)
  • El mateix diccionari dona a Streptopelia turtur el nom de Tórtora eurasiàtica o tórtora de bosc [2]. Aquest diccionari no segueix ni el tórtola europea (en espanyol) ni l'European turtle-dove (en anglès), però de fet sembla un nom més apropiat, ja que la seua zona de cria s'estén fins el nord-oest de la Xina.
  • Crec que deuríem seguir els criteris del Termcat (al menys en aquest cas)
Nelo (disc.) 12:39, 5 juny 2023 (CEST)--Nelo (disc.) 12:42, 5 juny 2023 (CEST)[respon]
  1. tórtora turca «Tórtora eurasiàtica». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. tórtora eurasiàtica «Tórtora eurasiàtica». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.