Discussió:Toni Elías Justicia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

COPIAT DE Viquipèdia:Peticions als administradors (16/10/2010)

Cal reanomenar Toni Elías Justicia per Toni Elías i Justícia. És el nom complet i, a més a més, ara el títol està mal escrit ja que va amb accent. --Davidpar (disc.) 22:55, 13 oct 2010 (CEST)
La majoria de mitjans, entre ells TV3, citen el seu nom com a Toni Elias. Si el seu pare es diu Elias perquè hem de catalanitzar els seus cognoms? Caldria citar una font fiable que permeti catalanitzar-ne el nom inclús la i entre els cognoms. Que hagi nascut a Manresa no fa que haguem de canviar-li el nom. Crec que caldria continuar això a la discussió de l'article. --Bestiasonica (disc.) 12:02, 15 oct 2010 (CEST)
Doncs igualment s'hauria de reanomenar Toni Elías Justicia per Toni Elías. --Davidpar (disc.) 21:55, 15 oct 2010 (CEST)

Estic d'acord en que el nom actual no és el més apropiat. A VP:AP hi ha una sèrie de directrius, però no sé com aplicar-les. Crec que un bon nom podria ser Toni Elias i que la resta redirigissin allí, però si ens posem hiper-puristes podriem citar el seu nom com Antonio Elias Justicia si és que és el seu nom. No sé si es pot aplicar el criteri de "nom de ploma" a esportistes. En tot cas sembla clar que el cognom Elias no du accent. --Bestiasonica (disc.) 12:49, 16 oct 2010 (CEST)

Hi estic d'acord. Jo reanomenaria l'article a Toni Elias i després totes les pàgines derivades que anésin a Toni Elias. Jo crec que Toni Elias és el millor títol perquè:
  1. VP:AP diu "Si una persona és més coneguda pel seu nom artístic o de ploma";
  2. Al portal ésAdir fan servir aquest nom (Toni Elias);
  3. Al web oficial de MotoGP també fan servir aquest nom (Toni Elias)

--Davidpar (disc.) 13:02, 16 oct 2010 (CEST)

"Toni Elias" no és un nom de ploma ni un pseudònim. És tan sols un nom de presentació. D'acord a esmentar-lo i fer-lo servir al text, però per anomenar l'article cal fer servir el nom sencer d'acord amb VP:AP. Això sí, les redireccions s'haurien de fer totes.
Per altra banda, si algú creu que els articles d'esportistes s'han d'anomenar com els mitjans anomenin els esportistes, aleshores cal canviar la política. Canviar aquest sense canviar els altres només té sentit si hi ha una raó per fer aquí una excepció que no fem amb Pep Guardiola, Ronaldo o Carles Puyol, per exemple.--Pere prlpz (disc.) 17:36, 16 oct 2010 (CEST)
Jo no ho crec, però tampoc sóc partidari de catalanitzar els noms de les persones contemporànies, tot i que puguin haver nascut o viscut a Catalunya, vegeu el cas Gregorio López Raimundo pare de Sergi Pàmies. Així doncs voldria saber si hi ha evidències procedents de fonts fiables que el seu segon cognom dugui accent (m'imagino que Justicia és un cognom d'origen aragonès, però potser vaig errat) i de la necessitat d'unir els dos cognoms amb una "i" acció d'altra banda sistemàtica a la GEC. --Bestiasonica (disc.) 02:00, 17 oct 2010 (CEST)
Al seu web oficial diu literalment la primera frase de [1]: "Toni Elías Justícia, nacido en Manresa el 26 de marzo de 1983, es hijo de una familia de auténticos entusiastas de la moto." L'ús de la "i" no trobo cap argument en contra, a altres articles com el d'en Carles Puyol o en Guardiola porten la "i" tot i que els mitjans no la usen. --Davidpar (disc.) 14:35, 17 oct 2010 (CEST)
El seu web és en castellà, per tant hi fa servir l'accentuació castellana. Ara bé, Elias és un cognom català que es troba estès per tot el territori, el fet que estigui escrit amb a és perquè en els cognoms tot és un poti-poti, igual com escriure Barberá per Barberà, que és la forma correcta, per tant hauria d'anar sense accentuar. El Justicia no sé d'on prové, però ni que sigui aragonès també es podria catalanitzar; la meva àvia era d'origen andalús i es deia García, però quan parlava en català sempre deia Garcia pronunciat a la catalana (amb les as neutres i la ce pronunciada [s]), per tant si hagués de sortir en una enciclopèdia caldria escriure-la sense accent. --Enric (discussió) 11:28, 18 oct 2010 (CEST)