Disulfiram

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de fàrmacDisulfiram
Malaltia objecteabús d'alcohol i retinitis pigmentària Modifica el valor a Wikidata
Dades clíniques
Risc per l'embaràscategoria C per a l'embaràs als EUA Modifica el valor a Wikidata
Grup farmacològiccompost químic Modifica el valor a Wikidata
Codi ATCP03AA04 i N07BB01 Modifica el valor a Wikidata
Dades químiques i físiques
FórmulaC10H20N2S4 Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular296,050933 Da Modifica el valor a Wikidata
Densitat1,3 g/cm³ Modifica el valor a Wikidata
Punt de fusió158 °F i 71 °C Modifica el valor a Wikidata
Solubilitat en aigua0,02 g/100 g Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
Número CAS97-77-8 Modifica el valor a Wikidata
PubChem (SID)3117 Modifica el valor a Wikidata
IUPHAR/BPS7168 Modifica el valor a Wikidata
DrugBank00822 Modifica el valor a Wikidata
ChemSpider3005 Modifica el valor a Wikidata
UNIITR3MLJ1UAI Modifica el valor a Wikidata
KEGGC01692 i D00131 Modifica el valor a Wikidata
ChEBI4659 Modifica el valor a Wikidata
ChEMBLCHEMBL964 Modifica el valor a Wikidata
NIAID ChemDB010293 Modifica el valor a Wikidata
AEPQ100.002.371

El disulfiram és un fàrmac utilitzat per donar suport al tractament de l'alcoholisme, produint una aguda sensibilitat a l'alcohol. El nom comercial a l'estat espanyol és Antabus de Bohm, S.A.

El disulfiram també s'està estudiant:

  • Com a tractament per la dependència de la cocaïna, ja que prevé la degradació de la dopamina (un neurotransmissor l'alliberament és estimulada per la cocaïna), l'excés de dopamina en els resultats d'augment de l'ansietat, la pressió arterial més alta, agitació i altres símptomes desagradables.
  • Per la seva activitat anti-protozoària.
  • Per a possible ús en la teràpia del càncer.

Interacció amb l'alcohol[modifica]

Sota el metabolisme normal, l'alcohol es descompon en el fetge per l'enzim alcohol deshidrogenasa a acetaldehid, que després és convertit per l'enzim acetaldehid deshidrogenasa a àcid acètic innocu. El disulfiram bloqueja aquesta reacció en la fase intermèdia pel bloqueig de l'enzim acetaldehid deshidrogenasa. Després de la ingesta d'alcohol sota la influència de disulfiram, la concentració d'acetaldehid en la sang pot ser de 5 a 10 vegades superior a l'observada durant el metabolisme de la mateixa quantitat d'alcohol sol. Ja que l'acetaldehid és una de les principals causes dels símptomes de la ressaca, això produeix una reacció negativa immediata i greu a la ingesta d'alcohol. Uns 5-10 minuts després de la ingesta d'alcohol, el pacient pot experimentar els efectes d'una ressaca severa durant un període de 30 minuts fins a diverses hores. Els símptomes inclouen enrogiment de la pell, ritme cardíac accelerat, manca d'alè, nàusea, vòmits, mal de cap pulsàtil, alteracions visuals, confusió mental, desmai postural, i col·lapse circulatori.

El disulfiram no s'ha de prendre si l'alcohol ha estat consumit en les últimes 12 hores. No hi ha tolerància al disulfiram. Com que el disulfiram s'absorbeix lentament a través del tracte digestiu i s'elimina lentament per l'organisme, els efectes poden durar fins a 2 setmanes després de la ingesta inicial i, en conseqüència, l'ètica mèdica dicta que els pacients han d'estar plenament informats sobre la reacció disulfiram-alcohol. Els possibles efectes secundaris en prendre disulfiram són entumiment o formigueig a les cames i dificultat per respirar.

Referències[modifica]