Ditionit de sodi

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de compost químicDitionit de sodi
Substància química compost químic
Massa molecular 173,903 uma
Estructura química
Fórmula química Na₂O₄S₂
SMILES canònic
Identificador InChI Model 3D
NFPA 704.svg
3
2
1
 
Modifica les dades a Wikidata

El ditionit de sodi (també conegut com a hidrosulfit de sodi) és una pols blanca cristal·lina amb olor a sofre. És la sal sòdica de l'àcid ditionós. Es descompon amb aigua calenta i sòlucions àcides. Es pot obtenir del bisulfit de sodi per la següent reacció:[1]

2 NaHSO3 + Zn → Na2S2O4 + Zn(OH)2

Aplicaqcions[modifica]

Indústria[modifica]

És una sal soluble en aigua i es pot usar com agent reductor en solucions aquoses. Es fa servir en alguns processos industrials de tintat.[2] Les propietats rductores del ditionit de sodi també eliminen l'excés de tint, òxid residual i pigments no desitjats i en total milloren la qualitat de l'acoloriment.

També es fa servir en el tractament de l'aigua, purificació del gas neteja i extracció. També es pot utilitzar en processos industrials com un agent de sulfonació o una font de ions de sodi. A més de la indústria tèxtil, aquest compost s'utilitza en indústries relacionades amb cuirs, aliments, polímers, fotografia i molts altres. El seu ampli ús és atribuïble a la seva baixa toxicitat Plantilla:LD50 a 5 g/kg i, per tant, a la seva àmplia gamma d'aplicacions. També s'utilitza com agent decolorant en reaccions orgàniques.

Ciències biològiques[modifica]

La dionionita de sodi s'utilitza sovint en experiments de fisiologia com a mitjà per reduir el potencial redox de les solucions (E o ' -0.66 V contra Electrode d'hidrogen estàndard a pH 7).[3] La ferricianida de potassi se sol utilitzar com a substància química oxidant en aquests experiments (E o ' ~ .436 V a pH 7). A més, la dionionita de sodi s'utilitza sovint en els experiments de la química del sòl per determinar la quantitat de ferro que no s'incorpora en minerals de silicat primaris. Per tant, el ferro extret per ditionita de sodi també es coneix com a "ferro lliure". La forta afinitat de l'ió ditionita per a cations metàl·lics i trivalents (M 2 +, M 3 + ) permet millorar la solubilitat del ferro i, per tant, la ditionita és un agent quelant útil.

Geociència[modifica]

S'ha utilitzat dionionita de sodi en la recuperació de petroli recuperació de petroli reforçada per estabilitzar polímers de poliacrilamida contra la degradació radical en presència de ferro. També s'ha utilitzat en aplicacions ambientals per propagar un front baix Eh en el subsòl per tal de reduir components com el crom.

Referències[modifica]

  1. Pratt, L. A. «The Manufacture of Sodium Hyposulfite». Industrial & Engineering Chemistry, vol. 16, 7, 1924, pàg. 676–677. DOI: 10.1021/ie50175a006.
  2. Božič, Mojca; Kokol, Vanja «Ecological alternatives to the reduction and oxidation processes in dyeing with vat and sulphur dyes». Dyes and Pigments, vol. 76, 2, 2008, pàg. 299–309. DOI: 10.1016/j.dyepig.2006.05.041.
  3. MAYHEW, Stephen G. «The Redox Potential of Dithionite and SO-2 from Reactions of Equilibrium with Flavodoxins, Methyl Viologen and Hydrogen plus Hydrogenase». European Journal de Bioquímica, pàg. 535-547. DOI: 10.1111 / j.1432-1033.1978.tb12269.x. ISSN: 0014-2956.