Vés al contingut

Divisions administratives de Corea del Nord

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les divisions administratives de Corea del Nord són organitzades a tres nivells jeràrquics. Algunes de les unitats tenen equivalències en el sistema de Corea del Sud. Al nivell més alt hi han nou províncies, dos ciutats directament governades, i tres divisions administratives especials. Les divisions del segon nivell són ciutats, comtats, barris, i districtes. Hi ha més subdivisions en entitats del tercer nivell: ciutats, barris, pobles, i els districtes dels treballadors. El sistema del tercer nivell administratiu utilitzat a Corea del Nord va ser primer inaugurat per Kim Il-sung el 1952, com a part d'una reestructuració massiva de govern local. Anteriorment, el país havia usat un sistema multi-nivell similar al que encara es fa servir a Corea del Sud. (Les traduccions no són oficials, però si aproximacions. Els noms han sét romanitzats segons el sistema McCune-Reischauer utilitzat oficialment dins Corea del Nord; l'editor va ser també guiat per les pronunciacions usades el 2003 pel mapa de Corea de National Geographic).

Divisions de primer nivell[modifica]

Les nou províncies nord-coreanes actuals deriven de les províncies tradicionals de Corea, però han estat més subdivides des de la divisió de Corea. Són àrees grans incloent-hi ciutats, regions rurals i muntanyoses. Les dues ciutats directament governades (Chikhalsi; 직할시, 直轄市) són ciutats metropolitanes grans que han estat separades de les seves províncies anteriors per esdevenir unitats de primer nivell. Les altres quatre ciutats van estar directament governades antigament, però van ser posteriorment reincorporades amb les seves províncies o reorganitzades d'una altra forma.

Les tres regions administratives especials van ser totes creades el 2002 pel desenvolupament de projectes de col·laboració amb Corea del Sud i altres països. Una d'elles, la Regió Administrativa Especial de Sinuiju, tenia la intenció d'atreure empreses i inversió xinesa, a partir de l'any 2003 ha estat instal·lada. Les regions administratives especials no tenen cap divisió de segon i tercer nivell.

Divisió Nom Hangul Capital Hangul
Ciutat Pyongyang 평양시 Pyongyang 평양시
Ciutat Rasŏn 라선시 Rasŏn 라선시
Província Chagang 자강도 Kanggye 강계시
Província
Kangwon 강원도 Wonsan 원산시
Província
Ryanggang 량강도 Hyesan 혜산시
Província
Hamgyong del Nord 함경북도 Chongjin 청진시
Província
Hamgyong del Sud 함경남도 Hamhung 함흥시
Província  Hwanghae del Nord 황해북도 Sariwon 개성시
Província Hwanghae del Sud 황해남도 Haeju 해주시
Província
Pyongan del Nord 평안북도 Sinuiju 신의주시
Província
Pyongan del Sud 평안남도 Pyongsong 평성시

Divisions de segon nivell[modifica]

Veure Llista de divisions administratives de segon nivell de Corea del Nord per una llista completa.
Un mapa de Corea del Nord amb divisions de segon nivell

La divisió de segon nivell més comuna és el comtat (Kun; , ), una àrea menys urbanitzada dins d'una província o ciutat directament governada. Els districtes més populars dins les províncies són les ciutats (Si; , ), i la ciutat de Namp'o és una ciutat especial (T'ŭkkŭpsi; 특급시, 特級市). Algunes províncies també tenen dos tipus de districtes (Ku, Chigu).

Els centres de la ciutat de les ciutats directament governades estan organitzades en barris (Kuyŏk, equivalent al sud-coreà Gu).

Divisions de tercer nivell[modifica]

Les parts rurals de les ciutats i els comtats estan organitzades en pobles (Ri, , , 里). Les àrees cèntriques dins de les ciutats són dividides barris (Tong, , , ), i una part poblada d'un comtat forma una ciutat (Ŭp, , , 邑). Alguns comtats també tenen els districtes dels treballadors (Rodongjagu).

Fonts[modifica]

Les fonts per aquest article són Chosun Ilbo pàgines 행정구역 Arxivat 2006-11-02 a Wayback Machine. 현황 ("Haengjeong Guyeok Hyeonhwang") i 행정구역 개편 일지 ("Haengjeong Guyeok Gaepyeon Ilji") (només corèa; actualitzat 2004).

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Divisions administratives de Corea del Nord