Dolmen de Cobartorat

Infotaula de geografia físicaDolmen de Cobartorat
Imatge
TipusDolmen Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCornellà de Conflent i Fullà (Conflent) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 34′ 04″ N, 2° 22′ 00″ E / 42.56769°N,2.36664°E / 42.56769; 2.36664
SerraladaPirineus Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud626,2 m Modifica el valor a Wikidata

El Dolmen de Cobartorat (Coberturat[1] en francès) és un monument megalític del límit dels termes comunals de Cornellà de Conflent i Fullà, tots dos de la comarca del Conflent, a la Catalunya del Nord.

Pren el seu nom del turó (628 m.) on és situat. Més al nord, a la falda d'un altre turó de la mateixa serra, hi ha la cova de les Grans Canaletes -un jaciment prehistòric- ja en terres de Vilafranca de Conflent.

Història i descripció[modifica]

El seu origen es remunta a mitjans del segon mil·lenni abans de Crist, i hom atribueix la seva erecció a l'acompliment de dues funcions: servir de monument funerari i, també, marcar el territori que ocupava un determinat clan prehistòric del Calcolític.

L'estructura del megàlit és molt senzilla i similar a la d'altres dòlmens: la formen tres grans pedres de vores arrodonides, situades verticalment de manera que en sostinguin una de més gran, en forma de llosa i aparentment molt pesada, col·locada horitzontalment al damunt. L'espai que formen és la cambra d'enterrament, en aquest cas molt àmplia i de proporcions irregulars (dos metres per metre i mig), amb obertura cap a sud-oest. El dolmen té un forat que es feia servir per dipositar-hi les ofrenes als morts.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Abélanet, 2011.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]