Dolsa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarDolsa
Dolses del forn de Can Canet, al Mercat de l'Olivar (Palma) Modifica el valor a Wikidata
Característiques
RegióMallorca Modifica el valor a Wikidata
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusconfit Modifica el valor a Wikidata

Una dolsa (també escrit dolça [dɔ̞́ɫsə] i usat normalment en plural, dolses) és un dolç típic de Mallorca. Segons el Diccionari Alcover-Moll, és una «tallada de pasta fina de farina, que una vegada cuita es torna posar al forn i es bescuita o bescou (Mall.); cast. bizcocho. Voleu que veja si per aquesta terra trobaré quartos o dolses de bescuit o madritxos, Penya Mos. iii, 205. Hey hagué beure y confits y dolses, de tot abastament, Ignor. 11.[1]»

L'entrada del Diccionari de l'Enciclopèdia, en canvi, ens remet a la paraula «esponjat»,[2] fet una mica desconcertant perquè les dolces no ho són gens, d'esponjoses. Són seques i volàtils.

El Termcat és més precís perquè en la seva entrada diu: «Pasta sòlida i lleugera, feta amb xarop a punt de bola fort, al qual s'afegeix una glaça feta amb sucre de llustre, clara d'ou i suc de llimona o crémor tàrtar.»[3]

Es poden menjar mullades al cafè amb llet o a la xocolata desfeta; també es fan servir per a fer púdings o per a ratllar-les sobre la coca de brossat.

Referències[modifica]

  1. «Diccionari català-valencià-balear». dcvb.iecat.net. Arxivat de l'original el 2004-08-26. [Consulta: 14 gener 2017].
  2. «GDLC - dolsa». www.diccionari.cat. [Consulta: 14 gener 2017].
  3. «TERMCAT – Cercaterm». www.termcat.cat. [Consulta: 14 gener 2017].