Domenico Dragonetti

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Domenico Dragonetti con su contrabajo de Gasparo da Salò.

Domenico Dragonetti (Venècia, 9 d'abril de 1763Londres, 16 d'abril de 1846), contrabaixista italià.

Va començar a tocar la guitarra, el violí i el contrabaix des de molt petit. Als 13 anys va començar a estudiar amb el mestre Michele Berini i l'any següent ja era el primer contrabaixista de l'Opera bufa de Venècia. Als 14 anys entra a la Gran Opera de Vicenzay a continuació substitueix a Berini a la capella de Sant Marcos de Venècia. A aquesta mateixa ciutat va tenir amistat amb el violinista Nicola Mestrino amb qui va realitzar nombrosos experiments sobre l'acústica dels dos instruments, creant capritxos i altres composicions breus.

Al 16 de setembre de 1749 va traslladar-se a Londres, on va restar cinquanta anys, després del seu debut al King’s Theatre. El 1798 va traslladar-se a Viena per conèixer a Haydn. A aquesta mateixa ciutat va conèixer el 1808 a Beethoven i a Sechter. A Londres toca al Acien Concerts i a la Philarmonic Society.

A partir del 1804 participa de manera regular en tots els festivals musicals anglesos, el que li crea fama a tota Europa gràcies al seu treball conjunt amb el violoncel·lista Robert Lindley. Se'l considera un virtuós de l'instrument, ja que tenia una tècnica extraordinària amb l'arc. Gràcies aquesta tècnica va desenvolupar un staccato percussivo que fins aleshores era desconegut. Va col·laborar entre d'altres com Mendelssohn, Liszt, Rossini i Paganini.

La fama també li va proporcionar riquesa, ja que se li pagava el doble o inclús el triple que als altres músics. Col·leccionava instruments musicals, pintures i antiguitats. Entre les seves composicions hem de senyalar vuit concerts, més de trenta quintets per cordes i contrabaix, nombroses composicions per contrabaix solista o amb acompanyament d'orquestra o piano.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Domenico Dragonetti Modifica l'enllaç a Wikidata