Dominació femenina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aristòtil i Phyllis

La dominació femenina (o femdom, de l' anglès female dominance ) és qualsevol pràctica BDSM en la qual la part dominant és femenina. Habitualment, a la dona dominant se l'anomena Domina , "Estima" o Dominatrix , depenent de context o de les preferències personals. Una dominatrix no té necessàriament que dominar un company masculí; pot tenir també una dona submisa, tot i que a aquesta relació, en anglès, s'anomena lezdom, en oposició al femdom.

Relació de parella i activitats associades[modifica]

Es podria afirmar que hi ha certa confusió entre la base de la dominació femenina, com a relació de parella, i les seves pràctiques.

Base de la relació[modifica]

A la dominació femenina, la dona decideix i l'home accepta voluntàriament el lideratge de la dona. El femdom té un enfocament eminentment sexual. Des d'un altre angle menys sexual, hi ha les anomenades 'relacions liderades per la dona' ( 'FLR' , de l'anglès female lead relationship ) .

Les pràctiques de dominació femenina[modifica]

Una il·lustració de l'obra A Full and True Account of the Wonderful Mission of Earl Lavender , dibuix de Aubrey Beardsley, 1895.

Igual que en altres orientacions BDSM, no hi ha un conjunt predefinit d'activitats que pertanyin necessàriament a el camp de la dominació femenina. Generalment, la dona dominant determina les activitats concretes en el context d'una trobada mútuament consensuat.

Algunes pràctiques de dominació femenina són les següents:

La dominació femenina data de l'Antiguitat, però va augmentar i es va difondre a partir del pensament feminista i de el paper actiu de la dona en la societat moderna occidental. Un estudi de 1985 mostra que el 30 per cent dels participants en pràctiques BDSM són dones.[1]

Un estudi de 1995 indica que el 90 per cent de les dones heterosexuals interessades en BDSM prefereixen ser submises i prefereixen tenir una parella dominant, mentre que el 71 per cent dels homes heterosexuals prefereixen el paper de dominant.[2]

Informació[modifica]

Hi ha diversos llibres i llocs web i blocs sobre el tema. Les persones interessades poden utilitzar un cercador a Internet amb el terme dominació femenina , o bé visitar el lloc dominacionfemenina.org.

A Argentina, hi ha el grup de mestresses no professionals, anomenat Solo Amas . El grup es va crear amb la finalitat d'ensenyar i compartir el femdom.[3]

Llibres[modifica]

Els llibres més coneguts són Female Domination i The Femdom Experience , de l'escriptora nord-americana Elise Sutton (Lulu Publishing).[4]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Breslow, Norman; Evans, Linda; Langley, Jill. On the prevalence and roles of females in the sadomasochistic subculture: Report of an empirical study. 14, 1985, p. 303–17. 
  2. Ernulf, Kurt E.; Innala, Sune M. Sexual bondage: A review and unobtrusive investigation. 24, 1995, p. 631–54. 
  3. Página web oficial de Elise Sutton (en inglés) (acerca de los principios, las experiencias personales y las prácticas)
  4. «soloamas.com.ar». Arxivat de l'original el 2016-01-26. [Consulta: 19 març 2020].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dominació femenina
Two professional dominatrices.