Dominion

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Dominion és un joc de cartes, creat per l'americà Donald X. Vaccarino, en què cada un dels jugadors intentarà crear la seva pròpia baralla de cartes utilitzant les cartes que aleatòriament en cada partida estaran disponibles d'entre totes les que componen el joc i que representen diferents elements d'un regne medieval. Amb la que cada jugador consideri que és la millor baralla possible, cada jugador intentarà guanyar la partida.

Les 500 cartes que els jugadors necessiten per jugar estan a la caixa del joc. A cada partida, els jugadors decideixen (o es trien aleatòriament) quines cartes usaran per a jugar (en triaran aproximadament 200 d'entre les 500 disponibles) i començaran la partida. En el seu torn, cada jugador tractarà de jugar de la millor forma possible les cartes de la seva mà (tothom comença amb 7 coures i 3 finques) per aconseguir noves cartes per a la seva baralla. En finalitzar la partida, guanyarà el jugador que hagi aconseguit incloure més punts de victòria en la seva baralla.

Les cartes que atorguen punts de victòria representen unitats territorials:

  • Estate (finca): 1 punt
  • Duchy (ducat): 3 punts
  • Province (província): 6 punts
  • Colony (colònia): 10 punts

Les cartes que permeten comprar les altres cartes representen monedes de metall:

  • Copper (coure): 1 unitat monetària
  • Silver (plata): 2 unitats monetàries
  • Gold (or): 3 unitats monetàries
  • Platinum (platí): 5 unitats monetàries

A més a més, a cada partida hi ha cent cartes que permeten fer diferents accions i atacs (fossat, milícia, vaixell pirata, cambra secreta, contrabandistes, alquimista, pedrera, etc.)

La gran quantitat de cartes diferents (unes 290) i les incomptables combinacions entre elles fan que Dominion es pugui jugar una vegada i una altra i que cada partida sigui diferent de totes les anteriors. La seva originalitat i elegància el van convertir en el guanyador del prestigiós premi Spiel des Jahres o Joc de l'Any a Alemanya el 2009, categoria només aconseguida per jocs com Els Colons de Catan o Carcassone.

No hi ha cap carta de Dominion editada en català, però en castellà i francès estan publicades gairebé totes.

De febrer a maig del 2013, del 2014 i del 2015 es van disputar a Barcelona la 1a, 2a i 3a edició de la Lliga catalana de Dominion.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dominion Modifica l'enllaç a Wikidata