Don Juan (Strauss)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de composicióDon Juan
Forma musical poema simfònic
Tonalitat Mi major
Compositor Richard Strauss
Publicació 1890
Durada 15 minuts
Estrena
Data 11 novembre 1889
Més informació
Allmusic mc0002369769
Modifica dades a Wikidata

Don Juan és un poema simfònic compost per Richard Strauss entre 1888 i 1889.

Cronològicament es tracta d'una de les primeres obres simfòniques del compositor, que va inaugurar una sèrie de peces simfòniques programàtiques —entre les que cal esmentar Així parlà Zaratustra i Mort i transfiguració entre d'altres — que van ser compostes abans de les seues òperes més importants. L'obra va ser composta després de la seua primera trobada amb Pauline de Ahna, qui esdevindria la seua muller l'any 1894.

L'estrena va tenir lloc al Teatre de la Cort gran-ducal de Weimar l'11 de novembre de 1889 sota la direcció del compositor. Amb ella, Strauss, que acabava de complir els 25 anys, va obtenir un immediat gran èxit que el va fer mereixedor dels elogis del director d'orquestra Hans von Bülow i de Còsima Wagner.

Està basada en els versos de Nikolaus Lenau sobre Don Joan, cites dels quals figuren a la partitura; una obra literària va quedar inacabada a causa de la bogeria del poeta. Consisteix en una peça única i la seua execució té una durada aproximada de quinze minuts. La primera part, alegre, descriu el caràcter del protagonista. La part central inclou un diàleg entre l'oboè i el clarinet: una descripció d'una escena amorosa. Acaba amb un llarg crescendo interromput per un silenci que simbolitza la mort de Don Joan.

Orquestració[modifica]

Requereix el següent efectiu orquestral: 3 flautes (3a doblada a piccolo), 2 oboès, Corn anglès, 2 clarinets en la, 2 fagots, contrafagot, 4 trompes en mi, 3 trompetes en mi, 3 trombons, tuba, timbales, triangle, plats, glockenspiel, arpa i instruments de corda.