Dona tallant-se els cabells

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDona tallant-se els cabells

Modifica el valor a Wikidata
Premis

La dona tallant-se els cabells, també anomenada gisuboran (persa: گیسوبران), és un símbol de les protestes després de la mort de Mahsa Amini de l'Iran per manifestar la resistència davant el hijab obligatori.

Aquestes protestes contra el govern de l'Iran van començar a Teheran el 16 de setembre de 2022. Les protestes van començar com una reacció a la defunció de Mahsa Amini, una dona iraniana de 22 anys que va morir sota custòdia policial, detinguda per no cobrir-se correctament els cabells amb un hijab. Segons testimonis presencials, va pegar-li la Patrulla d'orientació, la "policia moral" islàmica de l'Iran, que la va acusar de portar un hijab "inadequat" en violació de la llei obligatòria del hijab de l'Iran.[1] La policia iraniana va negar que Amini fos agredida mentre estava detinguda.[2]

El símbol de tallar-se els cabells és una tradició iraniana que ve de lluny i que està recollida al llibre més important de la cultura persa, el Xahnamé.[3] Tradicionalment, quan les dones perdien una persona propera es tallaven els cabells en símbol de tristesa.[4]

Diverses celebritats es van decidir tallar els cabells en suport a les manifestants i van popularitzar així aquest símbol.[5]

La BBC va decidir incorporar aquesta imatge, símbol de la resistència davant el hijab obligatori, dins la llista de les 100 dones més inspiradores del 2022.[5]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dona tallant-se els cabells
  1. Strzyżyńska, Weronika «Iranian woman dies 'after being beaten by morality police' over hijab law» (en anglès). , 16-09-2022 [Consulta: 22 setembre 2022].
  2. Motamedi, Maziar. «Iran denies Mahsa Amini, woman who died in custody, was beaten» (en anglès). Al Jazeera. [Consulta: 24 setembre 2022].
  3. Nast, Condé. «Cortarse el pelo, el gesto poético que puede derrocar el régimen de Irán» (en espanyol europeu), 07-10-2022. [Consulta: 1r febrer 2023].
  4. «Por qué cortarse el pelo se ha convertido en un símbolo de solidaridad con las mujeres que protestan contra el gobierno en Irán» (en castellà). BBC News Mundo.
  5. 5,0 5,1 «BBC 100 Women 2022: Who is on the list this year? - BBC News» (en anglès britànic). [Consulta: 1r febrer 2023].