Donkey Kong 64

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de videojocDonkey Kong 64
Sèrie Donkey Kong
Publicació EUA 31 d'octubre de 1999
Europe 6 de desembre de 1999
AUS 6 de desembre de 1999
JPN 10 de desembre de 1999
Gènere Plataformes
Característiques tècniques
Modes Un jugador, multijugador
Plataforma Nintendo 64
Format Cartutx de256-megabits (32-megabytes)
Equip
Desenvolupador Rare
Publicador Nintendo
Productor Shigeru Miyamoto
Compositor Grant Kirkhope Tradueix
Qualificacions
OFLCA: "G"
ESRB Everyone
PEGI PEGI 3
CERO A (totes les edats)
USK USK 0 Tradueix
Més informació
MobyGames donkey-kong-64
IMDb tt0233601
Web oficial
Modifica les dades a Wikidata

Donkey Kong 64 (abreujat com a DK 64) és un videojoc de plataformes desenvolupat per Rare i publicat per Nintendo per a la Nintendo 64. Va ser publicat a l'Amèrica del Nord el 31 d'octubre de 1999 i a Europa el 6 de desembre de 1999. El joc és la continuació de la trilogia Donkey Kong Country per la Super Nintendo Entertainment System. El Donkey Kong 64 segueix les aventures del Donkey Kong i quatres dels seus amics simis que intenten aconseguir els Plàtans Daurats i derrotar en King K.Rool i els seus sequaços de l'illa. Els jugadors prenen el control de cinc Kongs en vuit nivells individuals en un gran mapa, un mode multijugador i diversos minijocs.[1]

El Donkey Kong 64 va ser el primer videojoc a requerir l'Expansion Pak, que proveeix de més RAM pels gràfics i més entorns (als posteriors jocs, l'Expansion Pak seria sencerament opcional, amb l'excepció del The Legend of Zelda: Majora's Mask). El Donkey Kong 64 va esdevenir un títol dels Player's Choice per la Nintendo 64.

Història[modifica]

Donkey Kong 64 comença amb una vista al lloc on succeeix la major part del joc: l'Illa Donkey Kong (no igual a la de la saga de Donkey Kong Country). Després, es mostren els plans de King K. Rool de destruir aquesta illa. Per distreure a DK, ordena segrestar als seus amics i robar les Bananes Daurades (201 en total). Després, DK és avisat per Sqwawks el lloro, i immediatament es posa en acció.

Seqüència del joc[modifica]

DK ha d'anar completant diversos nivells, siguin a la seva illa, a l'illa K. Rool o en escenaris oposats en el cel als quals se'ls arribava mitjançant canons i anar derrotant als caps per guanyar les claus DK, aquestes serveixen per obrir la gàbia de K. Lumsy.

A més, en cada nivell existeixen 25 Bananes Daurades (5 per cada Kong), una Corona de Batalla, 2 Fades Banana, 500 Bananes (100 per cada Kong), i una clau DK, que s'obté acabant al cap.

Per accedir al cap, s'ha d'entrar al portal de Toff i Scoff, i lliurant-los les Bananes que demanen. Només es pot accedir amb el personatge indicat en la gran porta.

Personatges[modifica]

Els protagonistes manejables són els següents:

 • Donkey Kong: Protagonista principal. Salt mitjà. Cops forts. Ràpid. Molt equilibrat en les seves característiques. Pot halar palanques perquè es produeixin certes accions, llançar-se a fases de barril-canó amb l'interruptor que posseeix el seu rostre, també pot utilitzar el barril màgic que té la seva cara amb el qual pot ser invencible fins que s'acabi la seva provisió de cocos de cristall.
 • Diddy Kong: És el segon personatge del joc. Dóna grans salts, especialment utilitzant la seva habilitat per a això. Els seus cops són febles. És ràpid. Pot córrer donant un fort cop de cap pel sòl per produir certes accions, rebotar amb la cua la seva xapa i amb el seu barril volar (també pot disparar en l'aire) fins que s'acabi la seva provisió de cocos de cristall.
 • Lanky Kong: És el tercer Kong a aparèixer durant el joc. Salt mitjà. Els seus cops no són massa forts però tenen un gran abast. No és molt ràpid, tret que empri la seva habilitat de velocitat alta. Pot caminar amb les mans i pujar per llocs empinats, amb la seva xapa pot inflarse com un globus per arribar a altres llocs i si es fica en el seu barril podrà córrer amb les mans molt ràpid fins que s'acabi la seva provisió de cocos de cristall.
 • Tiny Kong: La quarta i la més petita de tots els Kong. És la germana menor de Dixie Kong. Salta alt, encara que no tant. És àgil. Copeja mitjanament fort. És ràpida. Pot volar petites distàncies usant el seu cabell, amb l'interruptor que té el seu rostre pot teleportar-se fins a uns altres, de la mateixa manera si es fica al seu barril s'encogera permetent-li entrar a altres llocs fins que s'acabi la seva provisió de cocos de cristall.
 • Chunky Kong: El cinquè i últim personatge dels Kong. És el germà major de Kiddy Kong. És el més gran dels Kong. Copeja amb gran força. És lent. Utilitza un cop especial que derroca fins al més fort, i a més, accedir a llocs bloquejats per muralles o reixes, amb la seva xapa es pot fer breument invisible per trobar objectes ocults i amb el seu barril s'engrandeix de manera que pugui portar roques geganta i destruir coses que amb grandària normal no podria aquests l'il·limitat fins a quan acabi la seva provisió de cocos de cristall.

 • Rambi : L'imponent rinoceront torna en aquesta nova aventura, de nou podem manipular-ho quan prenem la caixa de transformació animal en certs sectors del joc, la seva habilitat principal és l'envestida amb la qual es pot accedir a certs sectors ocults dels escenaris principalment en la jungla jocosa.
 • Enguarde: El carismàtic peix espasa torna a aquesta nova travessia, en l'escenari Galeón Mala sort podem utilitzar-ho en prendre la caixa de transformació animal, entre les seves habilitats trobem el cop espasa i el salt fos de l'aigua amb el qual es prenen els símbols DK que es troben en la superfície permetent així l'accés a nous llocs dins del nivell esmentat.

Ítems[modifica]

 • Bananes: Hi ha 500 a cada món, 100 per a cada personatge; poden recol·lectar-se d'un en un, de cinc en cinc (penjolls) o de 10 en 10 (globus inflats). És vital recollir-los per alimentar a Scoff, qui juntament amb Tron mostren al jugador el passatge cap al cap del món. Els colors de les bananes són: grogues per Donkey, roges per Diddy, blaves per Lanky, violetes per Tiny i verdes per Chunky.
 • Bananes daurades: Hi ha 25 per cada món, 5 per a cada personatge; es poden recol·lectar ajudant personatges en problemes, recollint Blueprints, resolent endevinalles, passant obstacles, guanyant minijocs o vencent hordes d'enemics o sotscaps. Són vitals per a l'accés a nous mons.
 • Blueprints: Hi ha 5 a cada món, 1 per a cada personatge; s'aconsegueixen derrotant Kremlings guerreos (capaços de generar ones d'energia a la terra). Al recollir-los, han de ser portats al tècnic Snide per canviar-los per bananes. El color varia segons el personatge: Groc per Donkey, Rojo per Diddy, Blau per Lanky, Violeta per Tiny i Verd per Chunky.
 • Taronges: Els personatges poden llançar-les com a magranes per netejar el camí dels enemics.
 • Cocos de cristall: Són fonts d'energia per usar habilitats màgiques. La més bàsica és la de generar una ona de poder mantenint el botó B, la poden fer tots els personatges. Les habilitats específiques són: invencibilitat per Donkey, vol per Diddy, màxima velocitat per Lanky, encongiment per Tiny i engegantir per Chunky.
 • Rotllos de pel·lícula: Amb aquests rotllos, es pot usar la càmera per fotografiar fades. En fer això, s'incrementa el nombre de cocos de cristall i de tant en tant taronges.
 • Armes: Cada personatge compta amb una, les poden usar per vèncer enemics i pressionar switches. Les municions són: cocos per Donkey, maní per Diddy, raïms per Lanky, plomes roges per Tiny i pinyes per Chunky.
 • Instruments musicals: Cada personatge compta amb un, i els toquen per efectuar accions que involucren l'escenari. Els instruments són: bongos per Donkey, guitarra elèctrica per Diddy, trombó per Lanky, saxofon per Tiny i triangle metàl·lic per Chunky.
 • Medalles de bananes: Es col·lecta una quan un mateix personatge acumula 75 bananes en un nivell, i són vitals per recollir un amulet requerit en la part final del joc.
 • Corones: Hi ha una a cada món, i es col·lecten en vèncer enemics en una sorra especial de batalla. Són vitals per a una escena del final del joc.
 • Monedes Banana: Amb aquestes es poden comprar els instruments, les armes i les habilitats especials.
 • Monedes DK: Freqüents en els minijocs i les carreres, s'han de col·lectar-se per reclamar la Banana d'or en guanyar en aquells.
 • Claus DK: Hi ha una a cada món, i són custodiades pels caps; és vital col·lectar-la per obrir el passatge al següent però has de derrotar als caps de les fases.

Escenaris[modifica]

 • Illa DK: És el nivell principal on es desenvolupa l'aventura i on s'observen els diferents avanços realitzats en el transcurs del joc. En aquest sector està situada la casa de Donkey Kong i els seus voltants, aquí comencem la travessia, en aquest lloc accedim a una manera d'entrenament bàsic per aprendre a manejar a DK en certes situacions senzilles. A l'illa DK trobaràs les entrades als mons i a altres llocs rellevants com l'illa on està tancat K Lumsy.
 • Primer nivell (Jungla jocosa): Escenari basat en la jungla que vam poder observar anteriorment en el primer mapa de Donkey Kong Country per SNES, és una selva de gran grandària amb alguns sectors cavernosos, Aquí es rescata a Diddy Kong. És un nivell inicial certament bàsic, en aquest món també trobem una mina basada en el concepte de les grutes i jaciments de l'entranyable Donkey Kong Country a més d'un panal en què Tiny pot entrar.
 • Segon nivell (Asteca enfadat): Aquí es rescata a Lanky Kong i a Tiny Kong. Està ple de coves, zones àrides i temples com per exemple el temple de la flama (per entrar cal rescatar-la), un temple amb desafiaments per a cada personatge, una torre enorme en la qual viu un escarabat que et repta a una carrera, etc. Cal estar alerta a les perilloses sorres movedisses que es troben en gairebé tots els sectors.
 • Tercer nivell (Fàbrica frenètica): Aquí es rescata a Chunky Kong. És una fàbrica amb 4 pisos tals com a sala d'estar, producció, etc. Moltes bananes s'obtenen en la màquina central (nota: primer cal activar-la) encara que és molt fàcil caure i fer-se mal, hi ha una màquina arcade de Donkey Kong en què es guanya una banana daurada i la medalla Nintendo 64, hi ha un lloc en què un acte et repta a una carrera a més de desafiaments per cada kong com el monstruós robot de joguines.
 • Quart nivell (El gal·leó malastruc): És un món d'aigua ple de galeons enfonsats (per això el nom), un far, un castell d'una sirena, un vaixell de K.rool (solament apareix després d'encendre el far) i llar d'un peix biomecànic. Per fer-ho més difícil hi ha botons als afores del far per baixar o pujar el nivell de l'aigua fent accessible o inaccessible diferents llocs. Una característica memorable dels Donkey Kong Country per SNES era la sensació ombrívola i solitària que mostraven certs nivells diferenciant-se així d'altres jocs de plataforma, aquest món torna a renéixer aquests sentiments tan entranyables que vam poder percebre anteriorment per l'atmosfera aïllada i turmentosa que envolta cadascuna de les parts de l'escenari.
 • Cinquè nivell (La selva dels bolets): La seva característica primordial es basa en el concepte del dia i la nit, en el matí l'ambient de l'escenari es torna amigable i fantasiós per la presència de certs elements que ens fan recordar els contes de fades, com el seu nom ho indica podem observar gran quantitat de bolets en l'escenari substituint així les palmeres clàssiques, algunes d'aquestes ens serveixen de ressort per aconseguir llocs alts com per exemple la zona central on està el rellotge de cucut que modifica el pas d'ambientació diürna a nocturna, alguns kemilins estan disfressats de fongs barrejant-se així amb l'estructura de l'escenari, el més interessant del nivell ocorre quan està de nit, ja que l'atmosfera es torna fosca i misteriosa modificant diversos sectors els quals solament permeten l'ingrés en aquest estat (els kremiling amb disfresses de fong no apareixen i està ple d'esquelets).Hi ha un molí d'aigua, un bolet gegant, un furt amb tomàquets assassins en què es planta una llavor i viu un cuc amb la seva poma, un roure en què un mussol et repta a una carrera i a la zona central a més del rellotge de cucut, hi ha un pou amb un riel secret (Winkly Kong et dirà com entrar).
 • Sisè nivell (Cova cristal·lina): És una caverna plena de cristalls i gel té unes cabanyes amb sectors especials per a cada personatge, una cascada, un riu, un iglú que igual que les cabanyes té sectors especials per a cada personatge, una zona sol accessible amb tiny en què hi ha un enemic amb garrocha que causa tremolors fent que caiguin estalagmites, en derrotar-ho això deixa d'ocórrer i finalment un castell de gel que té 2 entrades una normal en què endins hi ha un tomàquet congelat que apareix en el bosc de bolets que et desafia a un joc i la del sostre en què un escarabat (també apareix en "Asteca enfadat") et repta a una carrera.
 • Setè nivell (Castell esborronador): És un castell tenebrós amb unes coves, un arbre mort i diversos llocs interns del castell com per exemple:el museu, la biblioteca, etc. Els kremililing es disfressen de fantasmes i en un lloc que semblen unes catacumbes hi ha un riel en què un espectre et desafia i el mateix acte de la "Fabrica frenètica" es troba a la cambra del mirall translúcid (pot confondre't doncs és molt misteriós) per reptar-te.
 • Vuitè nivell (Amagatall extrem): No es tracta exactament d'un escenari normal, si no del cau de K.rool en què s'ha de desactivar la seva màquina amb una sèrie de minijoc per a cada personatge abans que el mesurador de temps s'acabi. Aquí es necessita les medalles rare ware i Nintendo 64 per entrar en un compartiment amb l'última clau i 2 fades.

Vestíbuls d'escenaris[modifica]

 • Jungla jocosa: s'entra per una cova de la part d'a baix de l'illa amb el cap de donkey kong i s'accedeix per uns portadors de banana i dins hi ha una jungla.
 • Asteca enfadat: està en una casa de l'illa del cap de donkey kong per la qual s'accedeix per uns bananaportadores i dins hi ha un temple.
 • Fàbrica frenètica: s'accedeix pujant per unes plataformes de l'illa amb el cap de k.rool i s'entra en una porta d'una casa d'acer al costat del banana portal 4 i dins hi ha una fàbrica.
 • Galeó malastruc: s'accedeix per una reixeta submarina de l'illa amb el cap de k.rool i dins hi ha una cova plena d'aigua.
 • Selva de bolets: s'accedeix per un canó d'una illa i dins hi ha una casa plena de bolets.
 • Cova cristal·lina: s'entra per l'orella dreta de l'illa amb el cap de donkey kong (l'orella dreta és una cova) i dins hi ha una cova gelada plena de cristalls i una zona amb lava.
 • Castell esborronador: s'entra per un canó d'una illa al costat de l'illa de la cova de k.lumsy i dins hi ha un castell.
 • Amagatall extrem: s'arriba per uns bananaportadores i apareixem darrere de la boca de l'illa amb el cap de k.rool i s'accedeix per la boca quan s'obri abans que es tanqui dins hi ha una habitació plena de lava.

Caps[modifica]

 • Army Dillo: És un armadillo amb 2 canons i ataca llançant boles de foc i convertint-se en roda i té 3 vides.
 • Dogadon: És un drac volador que escup foc i ataca escopint foc i té 3 vides.
 • Mad Jack: És un ninot terrorífic que surt d'una caixa i ataca llançant foc i té 5 vides.
 • Glooby: És un peix globus i ataca llançant boles de foc i llançant ones blaves i té 5 vides.
 • Super Dogadon: És el mateix que el del món 2 solament que cal destruir-li ràpid i ataca llançant boles de foc i té 5 vides.
 • Super Army Dillo: És el mateix que el del món 1 sol que ataca llançant boles de foc, convertint-se en roda, copejant el sòl llançant un anell d'energia, llançant boles de foc seguides i llançant un míssil i té 4 vides.
 • Kut King Out: Té 9 vides. És un ninot gegant de k.rool i ataca llançant rajos vermells.
 • K. Rool: És el cap final i ens enfrontem a ell després del món 8 i ataca boxejant, llançant ones verdes saltant, llançant un guant de boxa, defensant-se amb els punys, venint cap a nosaltres, allargant els seus dits, llançant ones d'energia copejant el sòl, fent-se invisible, corrent cap a nosaltres i atacant per l'esquena i té 20 vides.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Donkey Kong 64 Modifica l'enllaç a Wikidata