Drac de Solsona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula bestiariDrac de Solsona
Any1692
PoblacióSolsona
DetallsTé ball propi
Bestiari popular català

El drac és un element del folkore de Solsona.[1]

El drac és l'element per antonomàsia de la Festa Major de Solsona, juntament amb el Gegant Vell.[1] Ha destacat sempre pel seu elevat pes, de 96 kg, ja que és fet per una estructura totalment de fusta i revestida per un conjunt de prop de 10.000 escates; igualment, la seva antiguitat de més de 300 anys ha potenciat l'interès per conservar-lo.

Data de l'any 1692 i només ha sofert petites restauracions com a les ales i les escates.[1] És, per tant, un dels tres dracs més antics de Catalunya, juntament amb el de Vilafranca del Penedès i el de la Bisbal d'Empordà. Per això, i per la seva excel·lent figura, una reproducció a escala va ser adaptada com a premi d'un certamen atorgat per la Generalitat de Catalunya en l'àmbit cultural. A més de la seva antiguitat de més de tres segles, és destacable la gran bellesa escultòrica i detallista d'aquesta figura, en comparació amb la resta de dracs històrics. El seu ball és progressiu i agònic, i culmina amb l'esclat de dos fuets. També és present a la "Roda de foc".

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «El drac / La Festa Major de Solsona». Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya. Direcció General de Cultura Popular i Tradicional. Generalitat de Catalunya. Arxivat de l'original el 31 de desembre 2014. [Consulta: 7 gener 2015].

Enllaços externs[modifica]

Plantilla:Infotaula bestiariSolsona