Drac de Vilafranca

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
El Drac ballant durant la Festa Major de Vilafranca

El Drac de Vilafranca del Penedès apareix a la documentació per primera vegada a la celebració del Corpus de l'any 1600.[1] A partir d'aquest moment actua en diferents celebracions tant a la vila com en altres poblacions de Catalunya, ja siguin festes civils com religioses.

Des de sempre ha estat una de les figures més destacades i representatives de la Festa Major de Vilafranca del Penedès, encapçalant la Cercavila que dóna inici a la festa i les tres processons de Sant Fèlix. Quan s'obre pas pels carrers ho fa al so de "La Passada", peça que ja es tocava al segle xix. Quan balla fent un cercle sobre ell mateix, amb el cap acotat i la cua enlairada, ho fa al ritme de "La dansa del foc". Al llarg de la seva història ha anat acompanyat de flabiol i tamborí, si bé en alguna ocasió l'havia acompanyat un graller.

A la boca hi duu una peça en forma de creu que serveix per aguantar els coets, que s'encenen amb una metxa de cotó trenada. Per encendre les ales i la cua, que queden enlairades quan balla, s'utilitza la porra, un pal negre amb línies vermelles amb una pinça al seu extrem per col·locar-hi un coet.

La seva popularitat queda clarament reflectida en els nombrosos dracs petits que hi ha a Vilafranca, ja coneguts des de finals del segle xix. Des dels anys '80 del segle XX un drac petit apareix a la Festa Major petita, acompanyat de portadors i musics de la seva mida.

Fitxa tècnica[modifica]

 • Nom: Drac de Vilafranca del Penedès
 • Àmbit territorial: Penedès
 • Funcionalitat: Foc i protocol
 • Material: Fusta, pell, cartró i pèl de cavall.
 • Any de construcció: 1600 (documentat), segle XIV-XV (anàlisis pictograma del cap)
 • Pes: 115,83 kg.
 • Constructor: Desconegut
 • Mides: Llargada: 395 cms. Amplada: 110 cms. Alçada: 135 cms.
 • Tracció: Carregada interiorment per 1 persona flexionada endavant per la cintura
 • Punts de Foc: 6. 3 a la boca, 1 a cada ala i 1 a la cua.
 • Components: 17 portadors i músics (flabiol i tamborí, i borregaire)
 • Festes: Festa Major de Vilafranca del Penedès, del 29 al 31 d'agost, 1 i 2 de setembre.

Rèplica[modifica]

L'any 2006 es va presentar una rèplica del Drac de Vilafranca, no lluny de la controvèrsia entre els vilafranquins per tot el que representa per la vila. Es va crear amb l'objectiu de reduir l'ús que se'n fa i evitar malmetre'l (es té constància d'un accident de la furgoneta, fa anys, que transportava el drac). Per a les sortides a l'exterior s'utilitza la rèplica que, a més, gaudeix d'una lleugera reducció del pes (de 115,83 kg a 80 kg i escaig).

Des de la Festa Major de 2006, el drac original apareix només el dia 30 d'agost, Sant Fèlix, mentre que la rèplica actua els dies 29 i 31.[1]

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 «Memòria de catalogació de la Festa Major de Vilafranca del Penedès». Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya p. 6. Direcció General de Cultura Popular i Tradicional. Generalitat de Catalunya, 24-02-2010. [Consulta: 7 gener 2015].

Enllaços externs[modifica]