Drag-queen

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
La drag-queen Miss Understood

Drag-queen és una persona, normalment un home, que es vesteix de dona i actua com si ho fos però d'una forma exagerada, provocativa, dramàtica i satírica, normalment amb la finalitat d'entretenir o actuar. Com a contraposició va néixer el terme drag-king, per a referir-se a les dones que es vesteixen i actuen amb rol d'home.

RuPaul i Deborah Ombres són dues conegudes drag-queens.

Origen del nom[modifica]

L'origen del terme drag-queen és en polari, una forma d'slang criptolecte parlat en una comunitat gai anglesa a principis del segle XX. Drag significa "roba" i queen es refereix a reialesa i a "quean" que una de les accepcions en anglès antic utilitzada per descriure a dones i gais promiscus.

Cultura popular[modifica]

Al cinema, han aparegut drag queens en pel·lícules com Glen o Glenda (Ed Wood, 1953), Ningú no és perfecte (Billy Wilder, 1959), Pink Flamingos (John Waters, 1972), The Rocky Horror Picture Show (Jim Sharman, 1975), Victor Victoria (Blake Edwards, 1982), Les aventures de Priscilla (Stephan Elliott, 1994), To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar (Beeban Kidron, 1995), L'olla de grills (Mike Nichols, 1996) i Hedwig and the Angry Inch (John Cameron Mitchell, 2001), entre d'altres.

A partir de l'any 1991 després del debut de la drag queen RuPaul com a model de Mac Cosmetics, l'art Drag va començat a tenir un gran impacte a la cultura popular estadounidenca. Amb documentals com Paris is Burning es va donar a conèixer aquesta comunitat de Drag Queens que existien des dels anys 40 i que havien cultivat i creat tota una subcultura.

Entre els aportaments que les drag queens han fet a la cultura popular trobem el ball vogue, adoptat per madonna a la seva cançó.

A l'any 2009 RuPaul va estrenar el seu RuPaul's Drag Race, un concurs estic America's next top model per Drag Queens. El programa ha sigut una gran èxit tant de públic com de crítica, guanyant 3 Emmys i cultivant fans arreu del món.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Drag-queen