Drama d'època

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Filmació d'una escena cinematogràfica ambientada al Londres del segle xix, 2004

Un drama d'època o drama històric és una obra ambientada en un període passat, generalment cinematogràfica o televisiva. El drama històric inclou ficció històrica i romanços, pel·lícules d'aventures i espadatxins. Una peça d'època pot estar ambientada en una època vaga o general com l'edat mitjana o un període específic com els bojos anys vint.

Metodologia[modifica]

Des del començament del cinema, les pel·lícules ambientades en temps històrics han estat algunes de les obres més populars. Les pel·lícules El naixement d'una nació (de D. W. Griffith) i El maquinista de la General (de Buster Keaton) són exemples de treballs primerencs populars ambientats durant la Guerra Civil estatunidenca. En diferents èpoques, diferents subgèneres han guanyat popularitat, com els westerns i les pel·lícules d'espases i sandàlies que van dominar el cinema estatunidenc en la dècada de 1950.

Els primers crítics els van definir com a pel·lícules centrades en el romanç i les relacions en un entorn sumptuós, definint-los enfront d'altres drames històrics que es creï tenien temes més seriosos. Altres crítics han defensat els drames històrics i argumentat que són menyspreats perquè són un gènere dirigit a les dones.[1] Els drames històrics també s'han descrit com un gènere conservador, glorificant un passat imaginat que mai va existir.[2]

Exactitud històrica[modifica]

Si bé el drama històric és ficció, les obres poden incloure referències a persones o esdeveniments de la vida real del període rellevant o contenir representacions fàctiques precises del període. Les obres també poden incloure narratives en la seva majoria de ficció basades en persones o esdeveniments reals, com Braveheart, Les Misérables i Titanic.[3]

Les obres que se centren en retratar amb precisió fets o persones històriques específiques es coneixen com docudrama (com The Report). Quan la vida d'una persona és fonamental per a la història, aquest treball es coneix com Pel·lícula biogràfica (per exemple Frida, Cinderella Man i Lincoln).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Westwell, Guy. Oxford dictionary of film studies (en anglès). Oxford: Oxford University Press, 2012, p. 97-98. ISBN 978-0-1995-8726-1 [Consulta: 4 abril 2021]. 
  2. Robé, Chris «Taking Hollywood Back: The Historical Costume Drama, the Biopic, and Popular Front U.S. Film Criticism» (en anglès). Cinema Journal. University of Texas Press, 48, 2, Invierno 2009, pàg. 70-87 [Consulta: 4 abril 2021].
  3. Niemi, Robert. Inspired by True Events: An Illustrated Guide to More Than 500 History-Based Films (en anglès). segunda. Santa Barbara: ABC-Clio, 2013. ISBN 978-1-61069-197-0 [Consulta: 4 abril 2021].