Trapani

(S'ha redirigit des de: Drepana)
«Drepana» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Drepana (lepidòpter)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaTrapani
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 38° 01′ 03″ N, 12° 30′ 54″ E / 38.0175°N,12.515°E / 38.0175; 12.515
EstatItàlia
Regió amb Estatut EspecialSicília
Lliure consorci comunalLliure Consorci Comunal de Trapani Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població55.559 (2023) Modifica el valor a Wikidata (203,42 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície273,13 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud3 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Drepana (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PatrociniAlbert de Sicília Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal91100 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic0923 Modifica el valor a Wikidata
Identificador ISTAT081021 Modifica el valor a Wikidata
Codi del cadastre d'ItàliaL331 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webcomune.trapani.it Modifica el valor a Wikidata

Trapani[1] (català antic Tràpena, sicilià Tràpani) és una ciutat de l'oest de Sicília, capital de la província de Trapani amb 70.638 habitants (2008). Limita amb els municipis de Buseto Palizzolo, Calatafimi Segesta, Erice, Marsala, Paceco, Salemi i Valderice.

Evolució demogràfica[modifica]

Administració[modifica]

Llista d'alcaldes des de 2001
Període Identitat Partit
2001-2012 Girolamo Fazio Centredreta
2012- Vito Damiano Centredreta

Història antiga[modifica]

Drèpanon (en llatí Drepanum o Drepana, en grec antic Δρέπανον) va ser una ciutat de Sicília, amb un cap i un port del mateix nom al nord-oest de l'illa enfront de les illes Àgates. Els mitòlegs relacionen el nom de la ciutat amb la paraula grega δρεπάνη, que vol dir falç, i eplicaven que en aquell lloc Cronos (o Saturn) va enterrar la seva falç.

La ciutat no va existir fins a una època relativament tardana, però el cap i el port es mencionen des de temps antics. Virgili diu que en aquest lloc Enees va celebrar els Jocs Fúnebres en honor d'Anquises. A la Primera Guerra Púnica és esmentada com a port de la veïna ciutat d'Erice (Eryx), de la qual depenia. Ocupada Erice pels cartaginesos, el general Amílcar Barca la va fortificar l'any 260 aC, i va fundar la ciutat, traslladant-hi els habitants d'Erice, segons Diodor de Sicília.

Alguns autors (Luci Anneu Flor i Aureli Víctor) diuen que el dictador romà Aulus Atili Calatí la va ocupar a la primera fase de la guerra, però no és segur que això fos veritat i en tot cas devia de ser una ocupació breu. La seva proximitat a Àfrica la va convertir en un port important i durant tota la guerra va ser la plaça forta més important dels cartaginesos. L'any 250 aC Drèpanon i Lilibèon eren les úniques ciutats en poder de Cartago. Quan els romans van assetjar Lilibèon, el general Adhèrbal es va establir amb la flota cartaginesa a Drèpanon per vigilar les operacions dels romans, i a Drèpanon va derrotar completament al cònsol Publi Claudi Pulcre i va destruir la seva flota el 249 aC. Poc després Amílcar Barca es va apoderar d'Erice i va traslladar a la resta dels seus habitants a Drèpanon, ciutat que va fortificar encara mes. Va restar en mans cartagineses fins al final de la guerra.

L'any 242 aC el cònsol Gai Lutaci Catul la va assetjar i Hannó, comandant de la flota cartaginesa, va intentar trencar el setge sense èxit, i quan més tard ho va provar Amílcar Barca va patir la decisiva derrota de la batalla d'Egusa, a les illes Àgates el 241 aC. Llavors va passar a dependre de Roma i es va convertir en una ciutat comercial de certa importància però enfosquida per la prosperitat de la veïna Lilibèon, que durant l'època romana era la principal ciutat d'aquesta part de l'illa.

Ciceró i Plini el Vell diuen que era un municipii l'Itinerari d'Antoní i la Taula de Peutinger li mantenen aquest rang al segle iv. Va pertànyer als romans d'Orient i després als àrabs. L'any 1071 els normands la van ocupar i va seguir la sort de Sicília. Va patir forts bombardejos a la segona guerra mundial.[2]

Personatges il·lustres[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Trapani». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Smith, William (ed.). «Drepanum». Dictionary of Greek and Roman Geography (1854). [Consulta: 16 desembre 2022].

Galeria d'imatges[modifica]