Dret a decidir de les persones grans d'edat avançada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Decidir es un acte humà, per fer-ho la persona té dret a ser informada de manera comprensible, aquesta informació ha de ser veridica i amplia amb el propòsit de poder prendre una decisió de forma autònoma.[1]

Per altra banda hem de pensar que el progrés científic ens ha portat a gaudir d'una major qualitat de vida augmentant la possibilitat de viure més anys i per tant de fer-nos més grans.

Beauchamp i Childress a la seva obra "Principis de l'ètica Biomèdica" defineixen l'autonomia de la persona com la capacitat de pensar i decidir de forma independent, actuar sobre la base d'aquesta decisió i comunicar-la a d'altres persones. En l'exercici de l'autonomia de les persones s'han de donar almenys tres condicions:

  • Actuar voluntàriament, lliure de coaccions externes e internes
  • Tenir informació suficient, rellevant, adequada i comprensible sobre la decisió que vol prendre.
  • Tenir capacitat, posseir una serie d'aptituds psicològiques que permetin conèixer, valorar i gestionar adequadament la informació, prendre la decisió i expressar-la.

Com a ciutadans hem de tenir dret a accedir a una informació valida i rellevant en tots els aspectes de la vida que ens incumbeixin, i també per ser capaços d'avaluar tots els pros i contres de les diferents opcions segons els nostres valors, creences, preferències i circumstancies.

A vegades hem de prendre decisions intranscendents, però altres vegades aquestes decisions poden modificar considerablement el curs de la nostra vida o la d'altres persones. La capacitat de decidir requereix unes condicions mentals que poden ser diferents en cada moment o circumstància, però no necessàriament té a veure amb l'edat biològica de la persona.

Citant a John Stuart Mill que deia "a l'home li pertany plenament aquella part dels seus actes que no afectin als altres, i sobre la qual la societat no deu interferir, suposa inclús el dret a equivocar-se a l'hora de fer una elecció.

Els drets ens s'acompanyen fins al final de la vida, inclús en situacions de malaltia i dependència.

Referències[modifica]

  1. Martinez Lage,, JM. Demencies:diagnostico y tratamiento. (en castellà). Masson, SA.