Dret d'avaria

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

L'avaria o Dret d'avaria (terme d'origen àrab),[1] era un impost sobre el comerç colonial dels segles xvi i xvii a Espanya; S'imposava sobre els mercaders o les mercaderies. Així mateix, incloïa als passatgers que passaven per les índies.

Els ingressos generats servien per a finançar les armades que protegien a les flotes comercials que cobrien el circuit entre les índies i la metròpoli,[1] exposades amb bastant freqüència als atacs de pirates i bucaners o a les potències estrangeres en guerra amb Espanya.

Es va començar cobrant el 2,5% sobre el valor de les mercaderies, tot i que el percentatge no deixaria de créixer des del 1587, amb l'augment d'amenaces dels pirates anglesos; En algunes ocasions va arribar al 30%.

L'impost va deixar de cobrar-se al 1660 [2] davant del frau generalitzat i el contraban, que atemptava contra la seva gestió, donat que al final el que es pagava era una quantitat general en funció de la càrrega estimada en concepte d'amnistia i no un percentatge sobre el valor real de les importacions.

Referències[modifica]