Legislació sobre drets LGBT en el món

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Drets LGBT)
Salta a la navegació Salta a la cerca

La legislació sobre els drets del col·lectiu LGBT varia d'acord amb la cultura de cada país. En l'actualitat existeix una enorme varietat a la legislació sobre l'homosexualitat en el món; tanmateix aquestes diferències han estat presents al llarg de la història de les civilitzacions humanes.

Història[modifica]

Protestes a favor dels drets dels homosexuals a Nova York el 1976.

Les dades arqueològiques més antigues on es pot interpretar connotacions homoeròtiques apunten cap al 12.000 aC. Civilitzacions antigues de l'Índia, Egipte, Grècia o Amèrica ens han deixat restes de períodes on l'homosexualitat es retratava a la ceràmica, l'escultura, la pintura... S'entén que en diversos períodes de la història l'homosexualitat va ser admesa en algunes civilitzacions. El primer codi penal que punia l'homosexualitat va ser editat a l'Imperi de Gengis Khan, i prohibia la sodomia amb la pena de mort.[1] A Occident les primeres promulgacions de lleis que punien la sodomia daten de1533 a través de la publicació pel Rei Enric VIII d'Anglaterra del codi "Buggery Act" o a través dels canvis en el Codi Penal de Portugal, també el 1533, per influència de la Inquisició.[2] Lleis que prohibien la sodomia, sobretot a les relacions homosexuals, s'aniran promulgant a molts països occidentals. Si tenim en compte que tant Anglaterra, Portugal com Castella eren grans potències colonials en aquella època, les lleis que prohibien les relacions homosexuals també es varen imposar a les seves colònies.[3] En aquest mateix sentit a Alemanya s'edita el Paràgraf 175 el 1871; aquest paràgraf, tot i les temptatives de treure'l del codi penal el 1907 i 1929, va ser emprat pel nazisme per a castigar també els homosexuals. Després de la caiguda del règim de Hitler els homosexuals condemnats varen deixar els camps de concentració però varen haver de complir les penes previstes pel Paràgraf 175.

A poc a poc els moviments gais varen començar a desemmascarar els pressuposts erronis sobre la seva vida, els seus sentiments i les seves accions. Una de les protestes pioneres pels drets dels homosexuals es va celebrar a Nova York el 1976. El 15 de desembre de 1973 l'American Psychiatric Association ja havia retirat l'homosexualitat de la llista de malalties mentals. L'exclusió de l'homosexualitat com a malaltia mental fou revisada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el dia 17 de maig de 1990 i ratificada el 1992.

El canvi de considerar l'homosexualitat com una malaltia mental a considerar-la un comportament sexual possible entre éssers humans va ser fonamental perquè diversos països poguessin canviar les lleis que castigaven l'homosexualitat, garantint en qualcuns casos els mateixos drets oferts als heterosexuals.

Principals drets reivindicats[modifica]

Els drets reivindicats varien d'un país a l'altre i fins i tot entre segments de les comunitats LGBT. Als països que preveuen la pena de mort per a les relacions homosexuals és normal que els defensors dels drets LGBT hi demanin una revisió de la rigidesa de les penes aplicables. De la mateixa manera, gais de qualcuns països poden ser més propensos a defensar drets civils com el dret al matrimoni o a l'herència de béns, mentre que els transvestits poden ser més propensos a defensar drets com tractaments quirúrgics i hormonals, i els transsexuals solen defensar els drets a cirurgies a canvi de sexe o la modificació de nom i sexe als registres civils. Simplificant aquestes reivindicacions podem resumir:

 • El dret a la vida, independentment de l'orientació sexual, la identitat de gènere, la identitat sexual...
 • El dret a la integritat social, refusant totes les formes de prejudicis entre homes, dones, gais, lesbianes, transvestits, transsexuals, etc.
 • Els drets civils, inclòs el dret al matrimoni civil i a la parella de fet entre persones del mateix sexe, incloent els drets de pensió, herència, adopció... garantits a les unions heterosexuals.
 • El dret de tractament mèdic, amb què transvestits i transsexuals cerquen ser atesos pels organismes de salut públics per a realitzar els canvis hormonals i/o quirúrgics que condicionin les seves identitats.
 • El dret a revisar el nom i el sexe en els registres civils per als transsexuals.

Lluita contra la discriminació[modifica]

Molts països occidentals han legalitzat l'homosexualitat, seguint recomanacions del Parlament Europeu i del Consell d'Europa.

Equiparació de drets amb els heterosexuals[modifica]

Unió civil[modifica]

Article principal: Unió civil

La unió civil és un dels diversos termes (en la Ciutat de Mèxic existeixen, des del 9 de novembre del 2006, les denominades societats de convivència, concepte que s'aplica no només a parelles home-home i dona-dona, sinó a qualsevol altre parell de persones que, per raons fins i tot no relacionades amb la seva preferència sexual, viuen juntes) usats per a un estat civil similar al matrimoni, creats sobretot per permetre l'accés de les parelles homosexuals als avantatges de les quals gaudeixen els matrimonis heterosexuals. En alguns llocs es disposa també d'unions civils per als heterosexuals que no desitgen formalitzar la seva relació en un matrimoni. Aquestes unions heterosexuals reben el nom legal d'unió lliure. Aquestes unions arriben a ser, en alguns estats, idèntiques al matrimoni, del que només es diferencien en el nom. Les unions civils estan regulades en Dinamarca, Israel, Islàndia, Hongria, França, Finlàndia, Alemanya, Portugal, Croàcia, Luxemburg, Regne Unit, Andorra, Nova Zelanda, República Txeca, Xile, Colòmbia, en alguns estats dels Estats Units (Hawaii, Califòrnia, Vermont, Districte de Columbia, Maine, Nova Jersey i Connecticut), en algunes regions d'Itàlia (Campània, Emília-Romanya, Toscana, Úmbria, Abruços, Laci, Ligúria, Pulla i Vèneto), en parts de Suïssa (ciutat i regió de Zuric), en part d'Austràlia (estat de Tasmània), en part de Mèxic (Ciutat de Mèxic i l'estat de Coahuila) i en part del Brasil (estat de Rio Grande do Sul).

Matrimoni homosexual[modifica]

Article principal: Matrimoni homosexual

El matrimoni homosexual és el reconeixement social, cultural i jurídic que regula la relació i convivència de dues persones del mateix sexe, amb iguals requisits i efectes que els existents per als matrimonis entre persones de diferents sexes. Aquest és el pas més avançat per al total equiparamiento de drets i deures entre els ciutadans homosexuals i heterosexuals, i s'ha aprovat en els Països Baixos (2001), Bèlgica (2002), Espanya (2005), Canadà (2005), Sud-àfrica (2006), Noruega (2008), Suècia (2009), Portugal (2010), Islàndia (2010), Argentina (2010), Dinamarca (2012), Uruguai (2013) Estats Units (2015) i, com ja es va esmentar en la secció prèvia, a Mèxic existeix, també des de 2006, la trucada Llei de Societat de Convivència. En altres estats l'assumpte està en debat i, segons un estudi d'opinió europeu, més de la meitat dels ciutadans de Luxemburg, Andorra, Alemanya i la República Txeca estan a favor de la seva regularització en els seus estats, i els defensors d'aquesta reforma representen més del 45 per cent en Àustria, França, Regne Unit i Finlàndia. [cal citació]

Manifestant del Fòrum de la Família contra el matrimoni homosexual a Espanya.

Però no només en Europa s'ha debatut sobre aquest assumpte, sinó que aquest és un debat vigent en la resta dels països occidentals, com Estats Units.[4] En aquests debats, habitualment solen estar a favor els sectors progressistes de la societat, és a dir, aquelles organitzacions que estan en pro dels drets de la comunitat LGBT (lèsbic-gai-bisexual-transgènere) i els partits polítics progressistes (la qual cosa no és sinònim d'esquerres, necessàriament), entre els quals es troben majoritàriament els socialdemòcrates, els ecologistes, els centristes i els liberals. En contra del plantejament de canvis en la legislació es troben els sectors conservadors de la societat (les esglésies catòlica com protestant i ortodoxa, principalment), així com dels partits polítics que defensen els seus ideals i/o les maneres de vida tradicionals (els d'ideologies conservadores, nacionalistes o d'extrema dreta) i organitzacions del mateix entorn.

 • Arguments a favor: principalment, els qui tenen una postura a favor de la reforma al·leguen que regularitzant el matrimoni homosexual es concedeixen nous drets a un grup de ciutadans (els homosexuals i bisexuals) que fins a aquest moment no tenen/tenien, incomplint d'aquesta manera en alguns casos la Constitució o la legislació vigent (en condemnar la desigualtat i la discriminació, mentre que alguns dels ciutadans no es poden casar amb la persona que volen, mentre una altra part sí que ho poden fer). Amb aquesta extensió de drets, argumenten, no es veuen afectades les llibertats d'altres ciutadans.
 • Arguments en contra: solen afirmar que existeix únicament un tipus de família i no diversos tipus, i la seva definició de família diu que es tracta d'una unitat destinada a la procreació i, atès que una parella d'homes, el mateix que una parella de dones, no poden procrear a través dels mitjans "naturals" (els tradicionals), per tant la família queda restringida a la unió d'un home amb una dona. Un altre argument posat en la palestra durant aquests debats és l'arrel etimològica de la paraula matrimoni, que prové del llatí, matri-monium, i significa "unió d'home i dona concertada mitjançant determinats ritus o formalitats legals" [5] Aquest segon argument està especialment orientat en no acceptar que aquestes unions siguin anomenades matrimoni sinó més aviat d'una altra manera, mantenint no obstant això la major part dels drets que això implica.

Adopció de fills per part de parelles homosexuals[modifica]

Una parella homosexual cuidant un nadó.

L'adopció de fills per part de parelles homosexuals està autoritzada per llei en un reduït nombre de territoris europeus, nord-americans, i països com Argentina. Dona l'oportunitat a les parelles d'homosexuals de tenir fills, reconeixent-los a tots dos com a pares o mares legals. Aquesta ampliació de drets no sol tenir tant suport popular com altres mesures d'ampliació de drets als membres d'aquest col·lectiu (tals com el matrimoni homosexual), malgrat la qual cosa més del 50 per cent (més de la meitat) de la població de Suècia i dels Països Baixos està d'acord amb aquesta mesura.Eurobarómetro. «Eurobarómetro setembre-octubre de 2006» (en anglès). Eurobarómetro, tardor de 2006. Arxivat de l'original el 2007-01-19. [Consulta: 26 juliol 2007].

L'opinió mèdica està dividida sobre aquest tema: per exemple, alguns consideren que l'important per a un correcte creixement dels menors no és el sexe dels pares, sinó l'afecte donat als seus fills. Importants associacions d'especialistes, com l'Associació Nord-americana de Pediatria o el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Madrid, es mostren a favor, i diversos estudis científics sobre aquest tema no han trobat que hi hagi cap desavantatge ni deterioració en el desenvolupament psicològic (ni intel·lectual ni emocional) en els nens o nenes criats per una parella d'homes o per una parella de dones.María Sainz. «Els experts, dividits davant l'adopció per parelles homosexuals» (en castellà). El Mundo, 1 d'octubre de 2004. [Consulta: 27 agost 2007]. No obstant això, persones com Dona-li O'Leary, escriptora i investigadora de l'Associació Mèdica Catòlica dels Estats Units, consideren que existeixen riscos per a un nen el ser adoptat per parelles homosexuals.Entrevista a investigadora Dona-li O'Leary sobre l'adopció per homosexuals

Visió general per continents[modifica]

Homosexualitat legal

  Algun tipus d'unió civil1

  Matrimoni reconegut però no realitzat1

  Parella de fet

  Unions homosexuals no reconegudes

Homosexualitat criminalitzada/restringida

  Restriccions de llibertat d'expressió

  Pena sense aplicació

  Pena de presó

  Fins a cadena perpètua

  Pena de mort


Els cercles indiquen aplicacions locals o específiques.
1Pot incloure lleis o decisions judicials que atorguen reconeixement legal però encara sense vigor.

Nota:La categorització per colors en els esquemes de més avall només s'ha de prendre com una guia ràpida, de cap manera com a fruit d'un estudi rigorós. Els criteris emprats són els següents:

 • Vermell intens: Països que castiguen l'homosexualitat amb la pena de mort o la cadena perpètua.
 • Vermell clar: Països que castiguen l'homosexualitat amb penes que no són ni la pena de mort ni la cadena perpètua.
 • Verd clar: Països que compleixen almanco una de les tres dades analitzades considerades positives cap al col·lectiu LGBT (aprovació d'algun tipus d'unió homosexual, adopció o lleis contra l'homofòbia).
 • Blau cel: Països que compleixen almanco dues de les tres dades analitzades considerades positives cap al col·lectiu LGBT (aprovació d'algun tipus d'unió homosexual, adopció o lleis contra l'homofòbia).
 • Blau cel intens: Països que equiparen les unions homosexuals amb les heterosexuals, a més de tenir lleis contra l'homofòbia.

Τambé cal tenir present que hi ha països on tot i no haver-hi una legislació punitiva o contrària als homosexuals aquests són víctimes d'una persecució consentida pel poder; de la mateixa manera hi ha països on es conserva una legislació contra el col·lectiu LGBT que tanmateix no s'aplica.

Menció especial mereixen els països federals, on potser hi ha disparitat de criteris depenent de l'estat (per exemple els EUA, Austràlia, l'Argentina, el Brasil o Mèxic). En aquest cas s'ha optat per reflectir el criteri general.

Àfrica[modifica]

Estat Lleis contra l'homosexualitat Pena Unions homosexuals Lleis en contra de l'homofòbia Adopció Ampliació
Algèria Multa - 3 anys - No No  
Angola Camps de treball - No No [6]
Benín 3 anys - No No  
Botswana Multa / anys - No No  
Burkina Faso No - - No No  
Burundi No - - No No  
el Camerun Multa - 5 anys - No No  
Cap Verd No - - No No  
les Comores No - - No No  
el Congo No - - No No  
Costa d'Ivori No - - No No -
Djibouti 10 - 12 anys - No No  
Egipte No* - No No No Comunicat de l'ILGA[6]
Guinea Equatorial No - - No No -
Eritrea 3 - 10 anys - No No -
Etiòpia 10 dies - 3 anys - No No
el Gabon No - - No No -
Gàmbia Multa - 14 anys - No No -
Ghana ? - No No
Guinea 6 months - 3 anys - No No -
Guinea Bissau Camps de treball - No No [7]
Kenya Només masculina Multa - 14 anys - No No
Lesotho Només masculina ? - No No -
Libèria Multa - No No -
Líbia Multa - 5 anys - No No -
Madagascar No - - No No -
Malawi ? - 14 anys - No No -
Mali No - - No No
Mauritània Pena de mort - No No -
Mauritània Multa - 5 anys - No No -
el Marroc 6 mesos - 3 anys - No No
Moçambic Camps de treball - No No [8]
Namíbia No - - No Protecció constitucional per a l'orientació sexual i lleis contra la discriminació en el codi laboral des de 1992.
Níger No - - No No
Nigèria Sí* 5 - 14 anys/Pena de mort - No No *Àrees sota la xara tenen instituïda la pena de mort per a homes i dones. La defensa o suport dels drets LGBT estan castigats fins amb 4 anys de presó.[9]
la República Centreafricana No - - No No  
República Democràtica del Congo No - No No No  
Ruanda No - - No No ,.[10][11]
São Tomé i Príncipe Camps de treball - No No [12]
el Senegal 1 mes - 5 anys - No No -
Seychelles Multa - 2 anys - No No -
Sierra Leone Cadena perpètua - No
Somàlia Sí* 3 mesos - 3 anys/Pena de mort - No No *Àrees sota la xara tenen instituïda la pena de mort per a homes i dones.
Sud-àfrica No - Protecció constitucional per a l'orientació sexual a Sud-àfrica des de 1996; ha estat el primer país d'Àfrica a legalitzar el matrimoni homosexual.
Sudan 5 anys - Pena de mort - No No -
Swazilàndia Només masculina Multa US$90 - Presó - No No
Tanzània Multa - 25 anys - No No A Zanzíbar els actes d'homosexualitat masculina estan castigats amb fins a 25 anys de presó o multa. Els actes lèsbics hi estan castigats amb fins a 7 anys de presó o multa.
Togo Multa - 3 anys - No No -
Tunísia Multa - 3 anys - No No -
Txad No - - No No  
Uganda Només masculina Multa - Cadena perpètua - No No El primer país del món a tenir una prohibició constitucional expressa del matrimoni homosexual (des del 2004).[13]
Zàmbia Només masculina Multa - 14 anys - No No -
Zimbabwe Només masculina Multa - 1 anys - No No ,[14][15]

Amèrica del Nord i Amèrica Central[modifica]

Estat Lleis contra l'homosexualitat Pena Unions homosexuals Lleis en contra de l'homofòbia Adopció Ampliació
Antigua i Barbuda 15 anys - No -
les Bahames No, però el sexe homosexual "en públic" està castigat amb 20 anys de presó, i l'edat mínima per a consentir sexe homosexual és de 18 anys, mentre que per a l'heterosexual és de 16[16] - - No -
Barbados Cadena perpètua - No - Lleis actualment en revisió.[17]
Belize Sí* 10 anys - No - *L'homosexualitat es va tornar a considerar crim des de 2003
Canadà No, però l'edat mínima per al consentiment sexual ("l'edat de protecció", com se l'anomena al Canadà) és de 18 anys per al sexe anal, 16 per al no anal, independentment del gènere dels participants, des del 2008. De totes formes, que es requereixi una edat major per al consentiment anal ha estat declarat inconstitucional pels tribunals d'apel·lació d'Ontàrio i el Quebec[18] -
Costa Rica No - En consideració Sí* - *Llei antidiscriminació d'ençà del 1998. Vegeu World Legal wrap up survey; El matrimoni homosexual i "la sodomia escandalosa" està prohibida.
Cuba No - En consideració* No - *Les unions civils i les parelles de fet estan en consideració.
Dominica 10 anys - No - Des de 1995 fins al 2000 35 persones varen ser arrestades pel crim d'homosexualitat.[19]
els Estats Units No - Unions civils a Nova Jersey, Illinois, Wisconsin, Colorado, Hawaii, Oregon, i Nevada. Matrimonis homosexuals a Massachusetts, Nova York, Iowa, Estat de Washington, Nou Hampshire, Vermont, Massachusetts, Connecticut, Washington DC, Rhode Island, Maine, Maryland, Delaware, Minnesota, i Califòrnia A 20 estats* i 100 comtats, ciutats o municipis 10 estats i 25 comtats, ciutats o municipis * Human Rights Campaign
Grenada Només masculina 10 anys - No -
Groenlàndia No - -
Guatemala No - - No -
Haití No - - No -
Hondures No - - No - El matrimoni homosexual i l'adopció foren constitucionalment prohibides d'ençà del 2005.
Jamaica Només masculina 10 anys de treballs forçats - No - Jamaica ha estat considerat el pitjor lloc d'Amèrica per al col·lectiu LGBT.
Mèxic No No Unions civils**
Matrimoni homosexual***
Sí* Sí*** *El Congrés Mexicà va reformar la Constitució el 2001 per a prohibir qualsevol tipus de discriminació; el 2003 aquest canvi va donar lloc a la Llei Federal per Prevenir la Discriminació, que prohibeix la discriminació per l'orientació sexual.
** Ciutat de Mèxic i Coahuila
*** Ciutat de Mèxic
Nicaragua No - - No - Un nou codi penal, de l'1 de març de 2008, va legalitzar l'homosexualitat.
Panamà ? - - No - ? Amb seguretat al col·lectiu LGTB només li està vetada l'entrada a l'exèrcit i a la policia, tot i que hi ha investigacions que diuen que la discriminació va més enllà.
Puerto Rico No - - En consideració* - *Unions civils
República Dominicana No - - No - -
Saint Kitts i Nevis Només masculina 10 anys - No - -
Saint Lucia Només masculina Multa-10 anys - No - -
Saint Vincent i les Grenadines Multa-10 anys - No - -
El Salvador No - No No No
Trinitat i Tobago Sí* 25 anys No No No * Segons l'article 8 (18/1) de la Llei d'Immigració als homes i a les dones homosexuals no els és permès entrar al país.[20]

Amèrica del Sud[modifica]

Estat Lleis contra l'homosexualitat Pena Unions homosexuals Lleis en contra de l'homofòbia Adopció Ampliació
l'Argentina No - Matrimoni homosexual Va ser el primer país d'Amèrica Llatina en legalitzar el matrimoni homosexual i el segon del continent americà després del Canadà
Bolívia No - - No -
el Brasil No - Matrimoni homosexual Sí* [21] *Protecció constitucional a l'orientació sexual a alguns estats del Brasil.
Xile No, 18 anys per consentir activitats homosexuals, 14 per a heterosexuals - Unions Civils No -
Colòmbia No - Unions Civils No -
Equador No - Unions Civils No -
Guyana Només masculina Cadena perpètua - En consideració No La protecció de l'orientació sexual va estar a punt de ser inclosa a la Constitució de la Guyana, però el "Consell d'esglésies" va aturar i bloquejar aquesta reforma el 2003.[22]
Paraguai No - No No No
Perú No - - No -
Surinam No, 18 anys per consentir activitats homosexuals, 16 per a heterosexuals[23] - No No No -
l'Uruguai No - Matrimoni homosexual/Unions Civils [24][25][26][27][28] -
Veneçuela No - No No El 1999 la Llei Orgànica Laboral va atorgar protecció als LGBT.

Àsia[modifica]

Estat Lleis contra l'homosexualitat Pena Unions homosexuals Lleis en contra de l'homofòbia Adopció Ampliació
Afganistan ? ? No No ? ? - D'ençà de l'enderrocament dels talibans hi ha hagut un període de caos mentre continuen les batalles entre les forces de l'OTAN i la resistència; en aquest context no és possible establir un criteri clar, però tot apunta que la pena de mort imposada per l'anterior règim als homosexuals no s'aplicarà molt més temps.[6]
Aràbia Saudita Pena de mort - No No
Bahrain Només masculina Multa - 10 anys - No No
Bangladesh 10 anys - Cadena perpètua - No No -
Bhutan Sí* 1 mes - 1 any - No No *El 2004, el codi penal.[29] Tanmateix, no hi ha cap cas conegut de ningú que hagi estat acusat alguna vegada d'aquest delicte. Poc se'n sap sobre la vida homosexual a Bhutan, i és que la cultura bhutanesa no comparteix el típic punt de vista occidental sobre heterosexualitat i homosexualitat. Algunes persones l'han anomenat fins i tot una societat bisexual, però és una idea molt discutida.[30]
Brunei Multa - 10 anys - No No -
Cambodja No - - No No S'ha demanat al rei Norodom Sihanouk que legalitzàs el matrimoni homosexual.
Corea del Nord No - - No No No està permesa cap discussió pública o refèrencia a l'homosexualitat.
Corea del Sud No - - No No L'homosexualitat no es menciona a la constitució, al codi civil o al codi penal tot i que a la pràctica hi ha discriminació contra els gais i se censuren pàgines web gais. El codi penal militar castiga els actes homosexuals realitzats en temps de servei.
Emirats Àrabs Units ? - Pena de mort - No No -
Hong Kong No - - En consideració No -
Filipines No - Pro gay Philippines(1994),Lad-lad (2006) En consideració No
Iemen Fuetades - Pena de mort - No No -
L'Índia No[31] - No No No
Indonèsia No/Sí* - - No No *El 2002, una llei del parlament nacional donava el dret a la província d'Aceh d'aplicar la xara. Aquesta llei només s'aplica als musulmans, i per exemple la ciutat de Palembang al sud-est de Sumatra ha introduït la pena de presó i multes per al sexe homosexual [32]; el 2003, una proposta per criminalitzar l'homosexualitat a nivell nacional ha fracassat.
Iran Per als homes:Presó - Pena de mort. La situació de la dona no està clara - No No Les operacions de canvi de sexe es fan amb el suport governamental com a mitjà de curar una malaltia d'identitat de gènere. El dret iranià tanmateix no està formalment ordenat i els oficials governamentals n'abusen sovint. A 2007 el govern iranià va anunciar que va ejecutar pel "delicte d'homosexualitat" a uns detinguts.[33]
Iraq No* - - No No *Cap de les previsions del codi penal iraquià no penalitzen l'homosexualitat. Amb l'ocupació dels EUA es recuperà el codi penal en la seva edició original de 1969, que el 2001 s'havia esmenat per a incloure-hi la pena de mort per a actes homosexuals. Tanmateix les forces d'ocupació estan actualment per a acabar amb els assassinats de gais arreu del país.[34]
Israel No - Unions Civils; reconeixement dels matrimonis homosexuals estrangers ? Gran suport a donar reconeixement legal a les parelles homosexuals. És l'únic estat del Pròxim Orient que dona suport als drets homosexuals a la legislació. L'exèrcit d'Israel requereix el servei militar sense cap distinció basada en l'orientació sexual.
Japó No, però a algunes prefectures es requereix una edat mínima de consentiment més alta - - No Una llei antidiscriminació a partir de la llei dels drets humans (2001) va fracassar el 2002 i el 2005.
Jordània No* - - No No *Tot i que no és un crim, investigacions han demostrat que LGTB poden ser víctimes dels "crims d'honor".
Kazakhstan No - - No No -
Kirguizistan No - - No No -
Kuwait Multa - 7 anys - No No -
Laos No - - No No El codi penal:[34][35]
Líban Només masculina Multa - 1 any - No No Un petit grup ha dut endavant una campanya per a legalitzar les relacions homosexuals consentides entre adults i en privat.
Malàisia Multa - 20 anys - No No
Maldives Només masculina Multa - 10 anys - No No -
Mongòlia No* - - No No [32]
Myanmar 10 anys - Cadena perpètua - No No
Nepal No - - No No El codi penal del Nepal va ser tirat pel terra per la Cort Suprema el 21 de desembre de 2007.[36]
Oman Multa - 3 anys - No No -
Pakistan Sí* 2 anys - Cadena perpètua - No No [32]
Palestina (Gaza) Només masculina* ? - 10 anys - No No
Qatar Multa - 5 anys - No No -
Singapur 2 anys - No No
Síria Multa - 3 anys - No No -
Sri Lanka Multa - 10 anys - No No -
Taiwan No - En consideració No
Tadjikistan No - - No No -
Tailàndia No - - No No Des del 2005 Tailàndia permet als LGBT servir a l'exèrcit[37]
Timor Oriental No - - No No -
Turkmenistan Només masculina Multa - 2 anys - No No -
Uzbekistan Només masculina* Multa* - 3 anys* - No No *"Besoqolbozlik" (només s'aplica al sexe anal)[38][39]
Vietnam No - - No No Els matrimonis homosexuals estan prohibits des del 1998. Investigacions suggereixen que aquesta prohibició s'ha estès a les parelles homosexuals i a les unions sexuals, i fins i tot a qualsevol demostració pública.
la Xina No - - No No Lleis matrimonials sota revisió. Vegeu aquesta notícia.

Europa[modifica]

Nota: els membres de la Unió Europea no només exigeix als seus membres no tenir lleis contra l'homosexualitat, sinó que pel Tractat d'Amsterdam els exigeix una legislació en contra de la discriminació a aquest col·lectiu.[40]

Vegeu també: Drets LGBT a la Unió Europea
Estat Lleis contra l'homosexualitat Pena Unions homosexuals Lleis en contra de l'homofòbia Adopció Ampliació
Alemanya No - Parelles de fet No Protecció constitucional a l'orientació sexual a alguns lands alemanys.
Albània No - - Sí* No *[41]
Andorra No - Unions civils Sí* * World legal wrap up survey
Armènia No - - No No
Àustria No - Parelles de fet* No *Sense registre 2003, el registre es va introduir el març del 2008.
Azerbaidjan No - - No No
Bèlgica No - Matrimoni homosexual
Bielorússia No - - No No
Bòsnia i Hercegovina No - - No
Bulgària No - - No
Ciutat del Vaticà No* - No Sí** No *L'homosexualitat és tècnicament legal, però de fet està fora del sistema per ser contrària als ensenyaments de l'Església Catòlica.
Catalunya No. Matrimoni homosexual
Croàcia No - Parelles de fet No L'any 2013 es va votar per referèndum a petició d'una associació catòlica l'afegiment a la constitució d'un article que prohibeixi la creació d'una llei favorable als matrimonis homosexuals. El 9% del cens electoral hi va participar, tanmateix, havent tingut una majoria favorable, la constitució ha estat modificada amb dits canvis.
Dinamarca No - Parelles de fet No Va ser el primer país que reconegué les parelles homosexuals el 1989.
Eslovàquia No - - No
Eslovènia No - Parelles de fet No
Espanya No - Matrimoni homosexual
Estònia No - Unions Civils No
Finlàndia No - Parelles de fet No
França No - Matrimoni homosexual
Geòrgia No - - No
Gibraltar No, però l'edat mínima per a consentir sexe homosexual masculí és 18 anys, 16 per a la resta des de 1993; prest podria igualar-se[42] - Unions Civils No World Legal wrap up survey.
Grècia No, però mentre que l'edat mínima per a consentir relacions sexuals és 15 per a tothom, per a les relacions homosexuals masculines és de 17 - En consideració No
Hongria No - Parelles de fet sense registrar; registre a partir de l'1 de gener de 2009[43] No
Islàndia No - Matrimoni homosexual
Irlanda No - Parelles de fet No
Itàlia No - Unions civils a algunes regions* Sí (des de 2003) No * Toscana, Úmbria, Emília-Romanya, Campània, les Marques, Vènet, Apúlia, Laci, Ligúria i els Abruços.
Kosovo No - - Sí* No *Des de 2001 i en el borrador de la Constitució (efectiva a partir de l'abril de 2008).
Letònia No - - No Els matrimonis homosexuals estan prohibits.
Liechtenstein No - En consideració En consideració En consideració
Lituània No - - No
Luxemburg No - Matrimoni homosexual No
Macedònia del Nord No - - Sí (des de 2005) No
Malta No - Unions Civils No
Moldàvia No - - En consideració No
Mònaco No - No No No
Montenegro No - - No No
Noruega No - Matrimoni homosexual Només en acollida
Països Baixos No - Matrimoni homosexual Va ser el primer país del món a legalitzar el matrimoni homosexual el 2001.
Polònia No - En consideració No
Portugal No - Matrimoni homosexual Protecció constitucional des de 2004.
Regne Unit No - Unions civils Sí* * Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord des de 2005, Escòcia des de 2006.
República Turca del Nord de Xipre (no reconeguda internacionalment) Només masculina; No[44] Multa/10-14 anys No No No
República Txeca No - Parelles de fet No
Romania No - - No
Rússia No - - No
San Marino No - - No No
Sèrbia No - - Sí* No *Sèrbia prohibeix la discriminació basada en l'orientació sexual a la Llei Laboral des de 2005.
Suècia No - Matrimoni homosexual Protecció constitucional per a l'orientació sexual des de 2003; les parelles de fet tenen els mateixos drets que el matrimoni heterosexual, inclosa l'adopció, però són legalment diferents.
Suïssa No - Matrimoni Protecció constitucional per a l'orientació sexual des de 2000. Matrimoni, adopció i accés a reproducció assistida aprovat per referèndum el 2021.[45]
Turquia No - - No No
Ucraïna No - No En consideració No
Xipre No* - - No *Il·legal a Xipre del Nord fins l'1 de gener de 2009, per un nou codi criminal que rebutja la prohibició. Veure més amunt.

Oceania[modifica]

Estat Lleis contra l'homosexualitat Pena Unions homosexuals Lleis en contra de l'homofòbia Adopció Ampliació
Austràlia No, tot i que a Queensland l'edat per consentir sexe anal és 18 anys, mentre que per al sexe no anal està fixat als 16 des de 1990[46] - Registres de parelles de fet a les ciutats de Melbourne i Sydney i als estats de Tasmània i Victòria (efectiu a partir de l'1 de juny de 2009 Sí, en tenen tots els estats i territoris, però no la legislació comuna. A Tasmània, Victòria, el Territori de la Capital Australiana i Austràlia Occidental amb restriccions; altres estats/territoris ho prohibeixen 100 lleis comunes encara discriminen les parelles homosexuals emprant el terme "membre del sexe contrari"; en Kevin Rudd i en Brendon Nelson volen canviar-ho. El matrimoni homosexual està prohibit per la legislació comuna des de l'agost de 2004.
Micronèsia No - - - No -
Fiji No - - - - La Constitució il·legalitzà la discriminació contra l'orientació sexual.
Illes Marshall No - - No No Vegeu «Criminal Code [31 MIRC Ch 1]»..
Salomó Multa-14 anys - No No -
Nauru Només masculina 14 anys - treballs forçats - - No
Nova Zelanda No - Unions civils
Palau Només masculina Multa-10 anys - No No -
Papua Nova Guinea Només masculina Multa-14 anys - No No -
Samoa Multa-7 anys[47] - No No [32]
Tonga Només masculina - No No - -
Tuvalu Només masculina Multa-14 anys - No No -
Vanuatu No, tot i que l'edat mínima per a activitats homosexuals és 18, mentre que per a activitats heterosexuals és 15[48] - - No No -

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. «Genghis Khan's Code Published in Bilingual Edition». , 31-08-2007 [Consulta: 4 octubre 2007].(anglès)
 2. «GLBTQ - Social Sciences - Brazil», 2004. Arxivat de l'original el 2014-10-26. [Consulta: 10 febrer 2008]. (anglès)
 3. Mott, Luiz. «Etno-História da Homosexualidade na América Latina», 1994. Arxivat de l'original el 2007-09-27. [Consulta: 15 setembre 2007]. (portuguès)
 4. Lourdes Heredia «Debat demòcrata sobre temes gai». Falta indicar la publicació. BBC World, 10-08-2007.
 5. «a-unions-gai/ La RAE nega l'ús de «matrimoni» per a unions gai». ABC. cristianos.com, 01-02-2005 [Consulta: 29 juliol 2007].
 6. 6,0 6,1 6,2 Ottosson, p. 6.
 7. Ottosson, p. 17.
 8. Ottosson, p. 25.
 9. «EU Rebukes Nigeria Over Anti-Gay Legislation». Arxivat de l'original el 2008-05-15. [Consulta: 4 març 2008].
 10. «New Law Criminalizing Same-Sex Conduct Proposed in Rwanda». Arxivat de l'original el 2009-01-12. [Consulta: 4 març 2008].
 11. «The Ministry of Justice: speeches». Arxivat de l'original el 2007-12-15. [Consulta: 4 març 2008].
 12. Ottosson, p. 34.
 13. Integrity USA reports Dr Nsaba Buturo, the Ugandan minister of Ethics and Integrity as stating in the 2006 case of Victor Mukasa (a 31-year-old gay rights activist) and Yvonne Ooyo that the plaintiffs "suffered under the false notion that homosexuality can be a human rights issue" «Walking With Integrity: Persecution in Uganda». (anglès)
 14. «Same-sex handholding now illegal in Zimbabwe». Arxivat de l'original el 2008-02-14. [Consulta: 4 març 2008].
 15. «South Africa Gay Marriages Spark Homophobic Outcry In Zimbabwe». Arxivat de l'original el 2008-06-29. [Consulta: 4 març 2008].
 16. «Gay Bahamas - GayTimes». Arxivat de l'original el 2006-09-29. [Consulta: 31 març 2008].
 17. «Gay around the world - A country by country look at the legality of gay sex». Arxivat de l'original el 2013-05-25. [Consulta: 31 març 2008].
 18. «Age of Protection Legislation». Arxivat de l'original el 2007-08-13. [Consulta: 31 març 2008].
 19. «Panel on Caribbean Security». Arxivat de l'original el 2010-05-28. [Consulta: 31 març 2008].
 20. «Gay Trinidad And Tobago - GayTimes». Arxivat de l'original el 2006-09-29. [Consulta: 31 març 2008].
 21. Pela 1a vez, Justiça autoriza casal gay a adotar criança no Brasil (portuguès)
 22. «CONSTITUTION (AMENDMENT Number 2) BILL No.9 OF 2003». Arxivat de l'original el 2007-10-15. [Consulta: 4 març 2008].
 23. «Gay Suriname - GayTimes». Arxivat de l'original el 2006-09-29. [Consulta: 4 març 2008].
 24. LGBT a l'Uruguai
 25. BBC Mundo: "Uruguay: Luz verde a la "adopción gay" (castellà)
 26. Elmundo.es: "Los diputados de Uruguay aprueban la adopción para parejas homosexuales" (castellà)
 27. Ambienteg.com: "Senado de Uruguay aprueba proyecto adopción gay" (castellà)
 28. Rpp.com.pe: "Senado uruguayo aprueba adopción homosexual" (castellà)
 29. Ottosson, p. 9.
 30. «Bhutan - GlobalGayz».
 31. 324cat «L'homosexualitat ja no és delicte a l'Índia». CCMA.
 32. 32,0 32,1 32,2 32,3 Ottosson.
 33. Irán anuncia que ha ejecutado a 16 personas por adulterio, secuestro y homosexualidad. Nota al periòdic El Mundo del 22/07/2007 (castellà)
 34. 34,0 34,1 World Legal wrap up survey
 35. «Lao People's Democratic Republic Penal Code». Arxivat de l'original el 2012-02-15. [Consulta: 5 març 2008].
 36. «Nepal homosexuality».
 37. «Thailand OKs Gay, Transsexual Soldiers». Arxivat de l'original el 2008-02-11. [Consulta: 5 març 2008].
 38. «Gay Uzbekistan - GayTimes». Arxivat de l'original el 2006-09-29. [Consulta: 5 març 2008].
 39. Ottosson, p. 43.
 40. «Tractat de la Unió Europea». (anglès) (portuguès)
 41. «Albania protects LGBT people from discrimination / Latest news / News / Home / ilga - ILGA Europe».
 42. «PM pledges action on Gibraltar age of consent - PinkNews.co.uk · PinkNews.co.uk».
 43. «Hungary approves partnership legislation - PinkNews.co.uk · PinkNews.co.uk».
 44. «N. Cyprus To Abolish Sodomy Law». Arxivat de l'original el 2008-07-05. [Consulta: 31 març 2008].
 45. «Suïssa aprova en referèndum el matrimoni homosexual amb el 64% dels vots». 324.cat. CCMA, 26-09-2021 [Consulta: 26 setembre 2021].
 46. «Equal Age Of Consent and Sodomy Law Reform for Queensland, Australia - a call for urgent action».
 47. «Gay Samoa - GayTimes». Arxivat de l'original el 2006-09-29. [Consulta: 31 març 2008].
 48. «Age of Sexual Consent | AVERT».

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Legislació sobre drets LGBT en el món