Drets del col·lectiu LGBT al Togo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Drets del col·lectiu LGBT a Togo)
Togo

Aquest és un article sobre els drets LGBT al Togo. Les persones lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals al Togo han d'afrontar reptes legals que no experimenten els residents no LGBT. L'activitat sexual masculina i femenina amb persones del mateix sexe és il·legal al Togo.

Llei sobre l'activitat sexual amb persones del mateix sexe[modifica]

L'activitat sexual amb persones del mateix sexe és il·legal, amb una pena d'entre un i tres anys de presó i una multa de 100.000 a 500.000 Franc CFA[1][2][Note 1] D'acord amb l'informe Country Reports on Human Rights Practices for 2016 del Departament d'Estat dels Estats Units[1]

« L'article 392 del Codi Penal prohibeix "els actes contra natura comesos amb un individu del seu sexe", àmpliament entesa com una referència a l'activitat sexual amb persones del mateix sexe. La llei preveu que una persona condemnada per participar en activitats sexuals consensuades entre persones del mateix sexe pot ser condemnada a entre un i tres anys de presó i ser multada amb entre un i tres milions de francs CFA (entre 1.520 i 4.560 euros), però la llei no s'aplica directament. En aquelles ocasions en què la policia va arrestar a algú per dedicar-se a activitats sexuals consensuades de parella, el càrrec va ser en general per alguna altra infracció com a justificació de la detenció, com alteració de l'ordre o orinar en públic. Cap llei permet a les persones transsexuals canviar els marcadors de gènere en documents d'identitat emesos pel govern.

Un esborrany revisat del codi penal, debatut per un comitè de redacció de l'Assemblea Nacional a l'agost i setembre de 2015, no va alterar l'article 392. El projecte incloïa un nou text en un article separat que castigaria a qualsevol que ofengués la "moralitat pública" a través de discursos, escrits, imatges i altres mitjans. Això es va produir malgrat la pressió internacional sobre la legislatura per utilitzar l'actualització àmplia del codi penal per eliminar el llenguatge discriminatori. Diversos grups LGBTI van expressar la seva oposició a la revisió del Codi Penal, emetent comunicats de premsa cridant als legisladors a eliminar l'Article 392. No va haver-hi represàlies manifestes contra aquests grups per part de les autoritats.

»

Adopció de nens[modifica]

Segons un lloc web del govern francès, les persones solteres i casades poden optar per adoptar fills. El lloc web no especifica si les persones LGBT hi estan desqualificades.[3]

Condicions de vida[modifica]

Cap llei protegeix a les persones contra la discriminació basada en l'orientació sexual o identitat de gènere.[1]

L'informe de drets humans del Departament d'Estat dels Estats Units de 2011 va trobar que,

« La llei estableix que una persona que realitzi un acte sexual consensual amb persones del mateix sexe pot ser castigat d'un a tres anys de presó i multa de 100.000 a 500.000 francs CFA (entre 208 i 1.041 $). No hi va haver acusacions [en 2011] per homosexualitat o càrrecs sovint relacionats amb l'assalt indecent. Les vuit persones arrestades per conducta sexual amb persones del mateix sexe durant el 2010 resten empresonades. Es va produir una discriminació social basada en l'orientació sexual i la identitat de gènere, i no hi havia entitats lesbianes, gais, bisexuals i transgèniques conegudes.[1] »

La Llei prohibeix la promoció de la immoralitat. Les persones LGBTI s'enfronten a la discriminació social en l'ocupació, l'habitatge i l'accés a l'educació i l'atenció sanitària. Les lleis antidiscriminatorias vigents no s'apliquen a les persones LGBTI. La llei prohibeix la discriminació en l'ocupació i l'ocupació basada en la raça, el gènere, la discapacitat, la ciutadania, l'origen nacional, l'opinió política i l'idioma, però no prohibeix específicament aquesta discriminació basada en l'orientació sexual, la identitat de gènere i ser seropositiu o altres malalties transmissibles.

El govern va permetre als grups LGBTI inscriure's en el Ministeri d'Assumptes Territorials com a grups relacionats amb la salut, particularment aquells enfocats en la prevenció del VIH/SIDA. Els activistes van dir que la violència contra les persones LGBTI era comuna, però la policia ignorava les queixes. La majoria de les organitzacions de drets humans, inclosa la CNDH, es van negar a abordar les preocupacions LGBTI.[1]

Taula resum[modifica]

Activitat sexual legal amb el mateix sexe No (pena: multa i fins a 3 anys de presó)
Mateixa edat de consentiment No
Lleis antidiscriminació a la feina No
Lleis antidiscriminació en la prestació de béns i serveis No
Matrimoni del mateix sexe No
Lleis antidiscriminació en el discurs de l'odi i la violència No
Reconeixement de les parelles del mateix sexe No
Adopció de fillastres per parelles del mateix sexe No
Adopció conjunta per parelles del mateix sexe No
Prestació de servei militar per gais i lesbianes
Dret legal a canviar de gènere No
Accés a la fecundació in vitro per lesbianes No
Subrogació comercial per a parelles d'homes homosexuals No
Permís per donar sang als MSMs No

Notes[modifica]

  1. El texts oficial de l'article 88 en francès (Code pénal Arxivat 2020-08-14 a Wayback Machine.):
    « Sera puni d'un emprisonnement d'un à trois (03) ans et d'une amende de 100 000 à 500 000 francs quiconque aura commis un acte impudique ou contre nature avec un individu de son sexe. »

Referències[modifica]