Dreyerita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralDreyerita
Fórmula química Bi(VO4)
Epònim Gerhard Dreyer Tradueix
Localitat tipus Hirschhorn, Otterbach, Palatinat, Renània-Palatinat, Alemanya
Classificació
Categoria fosfats
Nickel-Strunz 10a ed. 8.AD.35
Nickel-Strunz 9a ed. 8.AD.35
Nickel-Strunz 8a ed. VII/A.19
Dana 38.4.8.1
Heys 21.3.11
Propietats
Sistema cristal·lí tetragonal
Estructura cristal·lina a = 7,303(3) Å; c = 6,584(3) Å;
Simetria 4/mmm (4/m 2/m 2/m) - ditetragonal dipiramidal
Color taronja-groc, groc-marronós
Duresa 2 a 3
Lluïssor adamantina
Color de la ratlla groc
Diafanitat translúcida
Densitat 6,25 g/cm3 (calculada)
Propietats òptiques uniaxial (+)
Pleocroisme visible
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1978-077
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La dreyerita és un mineral de la classe dels fosfats. Rep el seu nom de Gerhard Dreyer, professor adjunt de la Universitat de Magúncia Johannes Gutenberg, a Alemanya, qui va descobrir el mineral.

Característiques[modifica]

La dreyerita és un fosfat de fórmula química Bi(VO4). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1978. Cristal·litza en el sistema tetragonal. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 2 i 3. És el polimorf tetragonal de la pucherita i la clinobisvanita, sent el més rar dels tres polimorfs de BiVO4. L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a la Smithsonian Institution, a Washington DC, Estats Units.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la dreyerita pertany a "08.A - Fosfats, etc. sense anions addicionals, sense H2O, només amb cations de mida gran" juntament amb els següents minerals: nahpoïta, monetita, weilita, švenekita, archerita, bifosfamita, fosfamita, buchwaldita, schultenita, chernovita-(Y), wakefieldita-(Ce), wakefieldita-(Y), xenotima-(Y), pretulita, xenotima-(Yb), wakefieldita-(La), wakefieldita-(Nd), pucherita, ximengita, gasparita-(Ce), monacita-(Ce), monacita-(La), monacita-(Nd), rooseveltita, cheralita, monacita-(Sm), tetrarooseveltita, chursinita i clinobisvanita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a Hirschhorn, Otterbach, a Renània-Palatinat, Alemanya. També a Alemanya ha estat trobada a la mina Clara, a Oberwolfach (Baden-Württemberg), i a la mina Güldener Falk, a Neustädtel (Saxònia). A fora d'aquest país només ha estat descrita a la mina Lively's, a la regió d'Arkaroola, a l'estat d'Austràlia Meridional (Austràlia).

Referències[modifica]

  1. «Dreyerite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 22 setembre 2017].