Drobecita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralDrobecita
Fórmula químicaCdSO4·4H2O
Localitat tipusmina Esperanza, Lavrion (Laurion; Laurium), Districte miner de Lavrion, Àtica, Grècia
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.7.CB.15
Nickel-Strunz 9a ed.7.CB.15
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 6,5859Å; b = 14,329Å; c = 8,5712Å; β = 91,51°
Simetria2/m - prismàtica
Colorincolor a blau clar
Lluïssorvítria
Diafanitattransparent
Propietats òptiquesuniaxial (-)
Índex de refracciónα = 1,430 nβ = 1,454 nγ = 1,470
Birefringènciaδ = 0,040
Angle 2Vmesurat: 70°, calculat: 77°
Més informació
Estatus IMAaprovat
Codi IMAIMA2002-034
Referències[1]
Modifica les dades a Wikidata

La drobecita és un mineral de la classe dels sulfats. Rep el seu nom del col·leccionista de minerals austríac Erich Drobec (1919-2004), especialitzat en la mineralogia sistemàtica.

Característiques[modifica]

La drobecita és un sulfat de fórmula química CdSO4·4H2O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2002. Cristal·litza en el sistema monoclínic.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la drobecita pertany a "07.CB: Sulfats (selenats, etc.) sense anions addicionals, amb H2O, amb cations de mida mitjana" juntament amb els següents minerals: dwornikita, gunningita, kieserita, poitevinita, szmikita, szomolnokita, cobaltkieserita, sanderita, bonattita, aplowita, boyleïta, ilesita, rozenita, starkeyita, cranswickita, calcantita, jôkokuïta, pentahidrita, sideròtil, bianchita, chvaleticeïta, ferrohexahidrita, hexahidrita, moorhouseïta, niquelhexahidrita, retgersita, bieberita, boothita, mallardita, melanterita, zincmelanterita, alpersita, epsomita, goslarita, morenosita, alunògen, metaalunògen, aluminocoquimbita, coquimbita, paracoquimbita, romboclasa, kornelita, quenstedtita, lausenita, lishizhenita, römerita, ransomita, apjohnita, bilinita, dietrichita, halotriquita, pickeringita, redingtonita, wupatkiïta i meridianiïta.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Esperanza, a la localitat de Lavrion, al districte miner homònim de la regió d'Àtica, a Grècia. Es tracta de l'únic indret on ha estat trobada aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Drobecite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 12 juliol 2017].