Dryas antic

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El Dryas antic, en anglès:Older Dryas, va ser un estadi o període fred situat entre el Bølling i l'Allerød (període més càlids) fa aproximadament 14.000 anys (BP), cap al final del Plistocè. L'escalfament gradual des del cim del últim període glacial 22.000 anys BP, han estat interromputs per tres onades de fred, el Dryas antic que ha estat precedit pel Dryas més antic i seguit pel Dryas recent. Els Dryas porten el nom del gènere de plantes àrtiques i alpines Dryas, els fòssils de les quals es troben en altes concentracions en els dipòsits dels períodes més freds.

El Dryas més antic era un període establert per Blytt-Sernander variable, fred i sec, s'observa en evidència climatològica en només algunes regions, depenent de la latitud. A les regions on no s'observa, el Bolling-Allerød es considera com un únic període interestadial (calent). L'evidència del Dryas més anticl és més forta en el nord d'Euràsia, en particular a la part del Nord d'Europa més o menys equivalent a la Zona de pol·len Ic.

Dates[modifica]

A Groenlàndia el Dryas antic apareix com un bec cap avall entre el Bolling i l'Allerød.[1]

El Dryas antic està "centrat", prop de 14.100 anys BP i és de 100 a 150 anys de durada cap a 14.250 BP.

Descripció[modifica]

El nord d'Europa presentava una alternança entre estepa i tundra depenent de la línia de permagel i la latitud. En les regions més humides al voltant de llacs i corrents d'aigua hi havia bosqines de bedolls nans, salzes i ginebres.


Flora[modifica]

Les espècies del Dryas antic normalment es troben en sediments sota la capa del fons de la torbera Les espècies indicadores són plantes alpines:

Espeècies de praderia són:

Fauna[modifica]

Els mamífers de les planes predominaven.

Artiodactyla:

Perissodactyla:

Proboscidea:

Entre els carnívors,Carnivora:

Ursidae:

Hyaenidae:

Felidae:

Canidae:

Mustelidae:

Entre els carnívors marins: Phocidae:

Odobenidae:

Entre els Cetacea Odontoceti, els Monodontidae:

Delphinidae:

dels Mysticetian Eschrichtiidae:

Entre els petits mamífers:

Leporidae:

Ochotonidae:

Cricetidae:

Sciuridae:

Dipodidae:

Humans[modifica]

Euràsia va estar poblada pel Homo sapiens sapiens (home de Cro-Magnon) en el Paleolític superior.[2]

Ja es trobava el gos, Canis familiaris.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. Perry, Charles A., Hsu, Kenneth A.; Geophysical, archaeological, and historical evidence support a solar-output model for climate change. Section: Model Timeline Calibration, Proceedings of the National Academy of Sciences.
  2. http://www.palaeolithic.dk/books/JAS_39/excerpt.pdf Eriksen, Berit Valentin; Reconsidering the geochronological framework of Lateglacial hunter-gatherer colonization of southern Scandinavia.