Dynabook

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Alan Kay amb el prototip del Dynabook

El Dynabook va ser un dels precursors dels ordinadors portàtils o dels tablet PC, el qual tenia com a objectiu acostar els infants al món digital. Els adults també el podien utilitzar, tot i estar creat per als nens i nenes.

El concepte de Dynabook va ser creat per Alan Kay el 1968, dos anys abans del descobriment del Xerox PARC. Kay pretenia fer un ordinador per als infants de totes les edats; això va conduir al desenvolupament del prototip del Xerox Alto, anomenat originàriament "el Dynabook provisional". Aquest plasmava tots els elements d'una interfície gràfica (GUI, Graphical User Interface, 1972). El component de programari d'aquesta recerca és el Smalltalk, el qual va prendre un camí propi diferent al del Dynabook.

Kay volia que el Dynabook encarnés les teories d'aprenentatge de Jerome Bruner i Seymour Papert, que havia estudiat amb el psicòleg del desenvolupament Jean Piaget i inventava el llenguatge de programació Logo, estava proposant. El maquinari en el qual s'executava l'ambient de programació era relativament irrellevant. Des de finals dels anys 90, Kay va estar treballant en el Squeak programant, un ambient de Smalltalk, basat en un entorn que es podria veure com a continuació lògica del concepte Dynabook. Toshiba també té una línia d'ordinadors portàtils anomenats DynaBook.

Alan Kay està implicat activament en el projecte One Laptop Per Child que utilitza Smalltalk, Squeak, i els conceptes d'un ordinador per aprendre.

Encara que el maquinari necessari per crear un Dynabook ja existeix avui dia, Alan Kay creu que el Dynabook no s'ha inventat encara, perquè manquen un programari clau i un pla d'estudis adequat.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dynabook Modifica l'enllaç a Wikidata