TecnoCampus Mataró-Maresme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: EUPMT)
Infotaula d'organitzacióTecnoCampus Mataró-Maresme
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusparc científic
organització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2000
Governança corporativa
Seu

Lloc webtecnocampus.com Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El TecnoCampus és un parc tecnològic situat a la ciutat de Mataró, gestionat per la Fundació TecnoCampus Mataró Maresme. Consta de tres escoles universitàries adscrites a la Universitat Pompeu Fabra amb 3.500 estudiants en 17 titulacions universitàries oficials de grau i 11 de postgraus i màsters el curs 2020-2021, i un parc empresarial amb 120 empreses i un viver d'empreses.[1]

La missió del Tecnocampus és esdevenir un element territorial de suport a la generació de riquesa i creixement econòmic, gestionant sota una única estratègia: El valor afegit del Tecnocampus es troba en les sinergies que s’estableixen entre l’àmbit públic, l’àmbit acadèmic i l’àmbit empresarial.

Història[modifica]

El 1982 es creava l’Escola Universitària Politècnica de Mataró des de l'Institut Municipal de Formació Professional Miquel Biada. La creació d’aquesta Escola responia a la voluntat de l'Ajuntament de Mataró de crear una universitat a la ciutat que impartís estudis vinculats amb les enginyeries i les tecnologies de la informació i la comunicació. Va pertànyer a l'Ajuntament de Mataró fins a l'any 2009, data en la quan va ser subrogada a la Fundació TecnoCampus,[2] creada l'any 1998 per l'institut municipal de promoció econòmica de Mataró (IMPEM) i la mateixa EUPMt, que estudia la possible creació d'un parc tecnològic,[3] que impulsi i consolidi l'activitat universitària i de transferència de tecnologia de la ciutat i el seu entorn. El projecte dibuixava les dues escoles universitàries existents, el centre CETEMSA, i la Incubadora Tecnològica de Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró.

El projecte finalment és impulsat pel govern de la ciutat, presidit per l'alcalde Manuel Mas, el 1999, recolzant-se en la recentment creada Fundació Politècnica de Mataró, que més tard en l'any 2000, va prendre el nom del projecte i va passar a denominar-se Fundació TecnoCampus, presidida per Pilar Gonzàlez-Agàpito.

El 2010, després de la subrogació de les dues escoles universitàries amb seu a Mataró a la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, es crea l’Escola Superior de Ciències de la Salut. El setembre d'aquell mateix any, la llavors ministra de Ciència i Innovació, acompanyada per l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Barón, i la presidenta del TecnoCampus, Alícia Romero, inaugura les noves instal·lacions del TecnoCampus, on es produeix la integració física de les tres escoles universitàries i els espais destinats a empreses en un espai comú.[4][5]

El 2023 va incorporar les dades dels seus integrants al Portal de la Recerca de Catalunya.[6]

La Fundació[modifica]

La Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme és una organització sense afany de lucre promoguda per l'Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme,[3] per gestionar i desenvolupar els estudis universitaris i el parc empresarial i de l'emprenedoria del TecnoCampus. És una fundació de dret privat amb vocació de servei públic en l'educació i en el desenvolupament empresarial.

El Patronat és el màxim òrgan de govern de la fundació, es basa en un sistema de col·laboració públic i privat. En el patronat hi són presents l'Ajuntament de Mataró, com a principal impulsor del projecte, la Universitat Pompeu Fabra, les associacions empresarials i els sindicats i altres representants de la societat civil.

Parc Tecnològic[modifica]

Les instal·lacions del TecnoCampus ocupen prop de 50.000 m2 a primera línea de mar. Van ser inaugurades el 2010, obra de l'estudi d'arquitectura MBM (Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay), i estan formades per una zona de campus, que és la seu de les diferents escoles superiors, i una zona de parc, que es seu d’un centenar d’empreses innovadores.

L'edifici del campus és, a més, la seu de Cetemmsa, centre de transferència tecnològica i recerca aplicada molt vinculat a l’àmbit industrial, teixits intel·ligents, printed electronics i wearable. La televisió local de Mataró i el Maresme, m1tv, també hi té la seu.[7] L'edifici del parc és la seu de la Fundació TicSalut, centre de referència en Tecnologies de la Informació i la Comunicació aplicades a la salut i a l'entorn sanitari a Catalunya.

L'edifici consta de tres espais diferenciats. El principal és l'edifici TCM1, on tenen la seu el centre tecnològic Cetemmsa i els tres centres universitaris adscrits a la Universitat Pompeu Fabra, dels quals és titular la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme.

Els edificis TCM-2 i TCM-3 inclouen una incubadora d'empreses i unes 126 empreses[8] en règim de lloguer d'espais.

Escoles Universitàries[modifica]

  • Escola Superior Politècnica del TecnoCampus (ESUPT), antigament Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPMt), és un centre universitari integrat al TecnoCampus i adscrit a la Universitat Pompeu Fabra.[9] Va pertànyer a l'Ajuntament de Mataró fins a l'any 2009, data en la qual va ser subrogada a la Fundació TecnoCampus.[2] Hi estudien al voltant de 900 alumnes. El director actual (des de 2018) és la professora Ester Bernadó. A partir del curs acadèmic 2010-11, la EUPMT es va traslladar al recinte universitari i científic TecnoCampus. Fins a aquesta data va estar ubicat a l'Avinguda Puig i Cadafalch 101-111, de Mataró.
  • Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa del TecnoCampus (ESCSET)[10] (anteriorment, Escola Universitària del Maresme). Va ser creada pel Consell Comarcal del Maresme, i va tenir al seva seu a l'emblemàtic edifici del Nàutic, situat al passeig marítim, fins a la integració en el TecnoCampus el 2010. El director del centre és el professor Josep Maria Raya.
  • Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus (ESCST). És el centre universitari de més recent creació del TecnoCampus, ja que e sva posar en marxa el 2010 amb la inauguració de les noves instal·lacions del parc.[11] La directora de l'escola és la professora Esther Cabrera.

Segons recull la memòria del TecnoCampus del curs 2017-2018,[12] la xifra d'estudiants aquell curs va ser de 3.535, en setze titulacions de grau i doble grau, dos màsters universitaris oficials i onze titulacions de postgrau pròpies.

Referències[modifica]

  1. «Primera dècada pel TecnoCampus mirant al futur». La Veu TV, 04-11-2020. [Consulta: 17 juny 2022].
  2. 2,0 2,1 «Aprovació del canvi de titularitat. DOGC Núm. 6051 – 24.1.2012».[Enllaç no actiu]
  3. 3,0 3,1 Mataró se convierte en ciudad digital gracias a su programa Tecnocampus, ABC 3/12/2003
  4. . Universitaris entre tanques. Capgròs 15/9/2010.
  5. . «La ministra de Ciència i Innovació inaugura la nova seu i anuncia nous ajuts al parc TecnoCampus Mataró-Maresme». Arxivat de l'original el 2010-12-07. [Consulta: 27 juliol 2016].Nota de premsa Ajuntament de Mataró
  6. «El TecnoCampus s'incorpora al Portal de la Recerca de Catalunya». CSUC. [Consulta: 15 gener 2024].
  7. [1] Arxivat 2015-04-02 a Wayback Machine.,m1tv instal·lada al Tecnocampus Mataró Ràdio.
  8. La Vanguardia. «Ocupación empresas», febrero 2012.
  9. Fins al curs 2013-2014 l'Escola Universitaria Politècnica de Mataró estava adscrita a la Universitat Politècnica de Catalunya. Més informació
  10. «Pàgina de l'Escola Superiorde Ciències Socials i de l'Empresa del TecnoCampus». Arxivat de l'original el 2014-03-30. [Consulta: 6 març 2015].
  11. Pàgina de l'Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus
  12. memòria del TecnoCampus del curs 2017-2018

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: TecnoCampus Mataró-Maresme