Earthship

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Global model Earthship, Taos, New Mexico
Solaria Earthship, Taos, New Mexico

Un earthship (de l'anglès; earth: terra i ship: nau, vaixell) és un tipus de casa solar passiva feta de materials naturals i reciclats. Dissenyades i comercialitzades per Earthship Biotecture des de Taos, Nou Mèxic, les cases són inicialment construïdes per funcionar de forma autònoma i generalment són fetes de pneumàtics farcits de terra, fent ús així de les propietats d'una massa tèrmica per regular la temperatura interior d'una forma natural. Normalment, a més, disposen del seu propi sistema especial de ventilació natural. Els earthships són generalment cases desconnectades de les xarxes de subministrament, minimitzant, així, la seva dependència dels serveis públics i dels combustibles fòssils i estan construïdes de manera que utilitzin els recursos locals disponibles, especialment l'energia provinent del sol. Per exemple, les finestres orientades vers el sol n'habiliten la il·luminació i l'escalfament, i la planta de l'edifici és sovint en forma de ferradura per maximitzar la llum natural i una millor captació solar durant els mesos d'hivern. Els densos i gruixuts murs interiors proporcionen massa tèrmica que regula de forma natural la temperatura interior, tant davant temperatures exteriors altes com baixes.

Les parets internes, sense càrrega, sovint estan estructurades en forma de bresca d'abelles, amb llaunes de refresc i ciment, i arrebossades amb estuc.

El sostre d'un earthship és altament aïllant, protegit amb terra o tova, per a una major eficiència energètica.

Història[modifica]

L'earthship, tal com el coneixem avui dia, va començar a prendre forma cap a la dècada dels 70. Michael Reynolds, fundador de Earthship Biotecture, companyia especialitzada en el disseny d'earthships, desitjava crear una casa que pogués complir tres requisits. Primer de tot, havia de ser sostenible, utilitzant tant materials disponibles localment arreu del planeta, com materials reciclats sempre que fos possible. En segon lloc, la casa havia de dependre de fonts d'energia naturals i ser independent de la xarxa de subministrament, esdevenint, per tant, menys susceptible a alguns desastres naturals i lliure de les xarxes elèctrica i d'aigua que M. Reynolds considerava antiestètiques i malbaratadores. Per últim, havia de ser econòmicament viable i de construcció assequible per a un ciutadà mitjà sense formació especialitzada.

Finalment, l'enfocament de M. Reynolds va prendre l'avui ja habitual casa en forma de lletra U, feta amb pneumàtics farcits de terra. Com a concepte els earthships no estaven limitats a parets fetes de pneumàtics, qualsevol material dens amb una massa tèrmica potencial com el ciment, la tova o la pedra podria ser usat teòricament per crear un earthship. Tot i això, la versió de pneumàtics farcits de terra premsada és avui dia el disseny més corrent i és l'estructura a la que comunament s'anomena earthship.

A diferència d'altres materials, els pneumàtics farcits de terra són un material més assequible per al ciutadà mitjà tipus. Els pneumàtics usats són omnipresents arreu del món i fàcils d'aconseguir; s'estima que hi ha 2 mil milions de pneumàtics a tots els Estats Units. El 1996 es generaven als Estats Units uns 253 milions de pneumàtics usats a l'any, dels que un 70% eren reconduïts cap al mercat de trossejat de pneumàtics deixant així disponibles, teòricament, 75 milions de pneumàtics sencers a l'any. A més de la disponibilitat de pneumàtics usats, el mètode per el qual es converteixen en "maons" útils és senzill i assequible.

Els pneumàtics de terra premsada d'un earthship són normalment acoblats per equips de dues persones que treballen juntes com a part d'un equip de construcció major. Un dels dos paleja runa (normalment, provinent del mateix lloc de construcció) dins del pneumàtic; l'altre, pujat a sobre del pneumàtic, usa una maça per comprimir-hi a dins la runa. Aquest procés es realitza amb el pneumàtic ja col·locat al seu lloc perquè, un cop correctament farcit, pot arribar a pesar més de 100 quilos i pot ser molt difícil de reubicar.

Un avantatge afegit del pneumàtic de terra premsada és la seva gran capacitat de càrrega i la seva resistència al foc.

Un pneumàtic completament premsat de terra mesura un diàmetre d'uns 80 cm i és prou sòlid per superar els requeriments convencionals d'una distribució de càrrega estructural cap a terra. Com que el pneumàtic és ple de terra no crema quan és exposat al foc. El 1996, després que un incendi arrasés moltes cases convencionals a Nou Mèxic, es va trobar entre les restes un earthship relativament il·lès. Comparat amb la destrucció total de les cases convencionals a l'earthship només la façana sud i el sostre havien cremat.

Actualment, existeixen earthships en ús a quasi cada estat dels Estats Units, com així a cada un dels països d'Europa. L'ús d'aïllaments a l'exterior dels murs de pneumàtics, el qual no era gens comú als dissenys inicials, està millorant la viabilitat dels earthships a qualsevol clima sense comprometre'n la seva durabilitat. L'any 2000, Michael Reynolds, i el seu soci Daren Howarth, van fundar Earthship Biotecture Europe, una organització que aspira a explorar i evolucionar el concepte de l'earthship dins el context europeu. El juliol de 2006 van ser designats dos directors més per Earthship Biotecture Europe, Kevan Trott i Kirsten Jacobsen.

Europa[modifica]

Earthship Brighton, Regne Unit

L'any 2000, M. Reynolds i el seu equip van venir a Europa per construir el primer earthship residencial a Boingt, Bèlgica. Mentre els panells solars i els mòduls elèctric i d'aigua estaven camí d'Europa, l'alcalde de Boingt va vetar el permís de construcció, així que Josephine, la dona que volia construir l'earthship, i M. Reynolds van decidir fer un model de demostració al jardí de la seva residència a Strombeek, Bèlgica. Aquest va ser l'inici de tot un seguit de viatges de M. Reynolds que el van portar a una sèrie d'earthships al Regne Unit, França i Holanda.

El 2004, el primer earthship del Regne Unit va ser inaugurat a Kinghorn Loch in Fife, Escòcia. Va ser construït per voluntaris del SCI Charity. El 2005, el primer earthship d'Anglaterra es va establir a Stanmer Park, Brighton, amb la cooperació de l'organització Low Carbon Trust.

Earthship Biotecture actualment ha acabat un projecte de sol·licitud de planificació per poder construir a un valuós emplaçament per al seu desenvolupament amb vistes al port esportiu de Brighton. La sol·licitud ha estat fruit d'un exitós estudi de viabilitat de sis mesos de duració i finançat per la UK Enviroment Agency i el Energy Savings Trust. La sol·licitud requeria l'emplaçament de quatre earthships d'un, dos tres i setze dormitoris. Totes quatre cases han estat dissenyades d'acord als principis bàsics dels earthships desenvolupats als Estats Units. Per construir-les, 15.000 pneumàtics seran reciclats (el Regne Unit en crema, aproximadament, 40 milions a l'any). Els plànols, a més, tenen en compte la millora de l'hàbitat de les sargantanes que hi viuen sota el projecte anomenat "The Lizard". Aquesta serà la primera urbanització d'aquesta mena a Europa, i si té èxit a Brighton, podria ajudar a aplanar el camí a altres projectes similars tant al Regne Unit com a Europa.

El primer earthship oficial a l'Europa continental, amb l'aprovació dels plànols per una comissió oficial, va ser construït a un petit poble de França anomenat Ger. La casa, propietat de Kevan i Gillian Trott, va ser construïda a l'abril de 2007 per Kevan, M. Reynolds i un equip de Earthship Taos. El disseny va ser adaptat per un clima europeu continental i ha estat el primer de molts a l'escena europea continental. Actualment és usat com a casa recreativa per eco-turistes.

El primer barri oficial d'earthships a Europa (23 earthships) s'està desenvolupant a Olst, Països Baixos, i l'inici de les obres de construcció està prevista per l'estiu de 2011.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Earthship Modifica l'enllaç a Wikidata