Ecografia 3D

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
foto d'una ecografia en 3D
Ecografía 3D

Una ecografia 3D és una imatge que s'obté per ecografia d'un fetus. La imatge s'ofereix en tres dimensions i a temps real, de manera que permet l'obtenció d'una imatge real i amb més qualitat que abans (oblidant-nos de la tradicional imatge borrosa en dues dimensions). Gràcies a aquesta nova tecnologia podem veure les faccions, la forma de totes les parts del cos i el que fa en aquell precís moment.

Hi ha diferents maneres d'escanejig en ultrasò mèdic i obstètric. La manera de diagnòstic estàndard és l'escaneig en 2D.[1] En l'escaneig fetal 3D en comptes d'emetre's ones d'ultrasò en línia recta, aquestes s'envien en diferents angles. Els ressons que reboten són processats per un sofisticat programa de computadora, resultant en una imatge reconstruïda del volum de la superfície del fetus o els seus òrgans interns, molt semblada a la manera en què la màquina de tomografia computada construeix una imatge amb múltiples preses de raigs X. Els ultrasons 3D permeten veure l'ample, l'alt i la profunditat de les imatges de la mateixa manera que una pel·lícula 3-D, però no es mostra moviment.

L'ultrasò 3D va ser desenvolupat primer per Domenica Padilla i Stephen Smith a la Universitat de Duke en 1987.[2]

Una ecografia 4D és una seqüència d'ecografies 3D, això no vol dir que millori el diagnòstic. Tota embarassada ha de tenir clar que l'ecografia 4D no és un nou medi de diagnòstic, sinó que serveix per veure algun altre detall i afinar algun aspecte en concret.

Avantatges[modifica]

L'ús clínic d'aquesta tecnología es una àrea d'intensa activitat en investigació, especialment en l'escaneig d'anomalies del fetus.[3][4][5] L'ecografia 3D ens permet veure si el nadó té problemes de pell, com el llavi leporí o la fissura palatina. En oferir volum permet conèixer les dimensions dels òrgans i també el que ocupa en el cos. L'ecografia 4D es pot realitzar en qualsevol moment de l'embaràs.

Futur[modifica]

Existeixen ja aparells molt sofisticats d'ecografia 4D que permeten veure estructures internes dels òrgans. Ja que es pot veure l'interior de l'òrgan, com per exemple el cor, els pulmons, o el cervell, es podran detectar molt abans problemes i es podrà posar remei a moltes malalties que ara es detecten molt més tard.

Referències[modifica]

  1. Michailidis GD, Papageorgiou P, Economides DL «Assessment of fetal anatomy in the first trimester using two- and three-dimensional ultrasound». The British journal of radiology. Br J Radiol., 75, 891, 2002 Mar, pàg. 215–219. PMID: 11932213.
  2. Von Ramm OT, Smith SW. «Three-dimensional imaging system (patent)».
  3. Benacerraf et al.; Benson, CB; Abuhamad, AZ; Copel, JA; Abramowicz, JS; Devore, GR; Doubilet, PM; Lee, W; Lev-Toaff, AS «Three- and 4-dimensional ultrasound in obstetrics and gynecology: proceedings of the american institute of ultrasound in medicine consensus conference». Journal of ultrasound in medicine : official journal of the American Institute of Ultrasound in Medicine. J Ultrasound Med., 24, 12, 2005, pàg. 1587–1597. PMID: 16301716.
  4. Benoit B, Chaoui R «Three-dimensional ultrasound with maximal mode rendering: a novel technique for the diagnosis of bilateral or unilateral absence or hypoplasia of nasal bones in second-trimester screening for Down syndrome». Ultrasound in Obstetrics and Gynecology. Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, 25, 1, 2004, pàg. 19–24. DOI: 10.1002/uog.1805. PMID: 15690554.
  5. Krakow D, Williams III J, Poehl M, Rimoin DL, Platt LD «Use of three-dimensional ultrasound imaging in the diagnosis of prenatal-onset skeletal dysplasias». Ultrasound in Obstetrics and Gynecology. Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, 21, 5, 2003, pàg. 467–472. DOI: 10.1002/uog.111. PMID: 12768559.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ecografia 3D