Economia de Noruega

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula economia paísEconomia de Noruega
Moneda Corona noruega
Organitzacions comercials OMC, OCDE, Àrea Econòmica Europea i altres
Estadístiques[1]
PIB nominal Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject. (Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.)
PIB (en PPP) 352.8 miliards (2015)
Rànquing PIB 49è (2015)
Taxa del PIB 0,9% (2015)
PIB per càpita 68 400 (2015)
PIB (PPP) per càpita Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject. (Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.)
PIB per sector agricultura 1.7%, indústria 38.9%, serveis 59.4%
Inflació 2% (2015)
Taxa de creixement real Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject. (Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.)
Població sota el llindar de pobresa sense informació
Força laboral 2.777.000 (2015)
Ocupació laboral per sector agricultura 2.2%, indústria 20.2%, serveis 77.6%
Taxa d'atur 4.4% (2015)
Indústries principals Petroli i gas, alimentació, construcció naval, tèxtils, paper, fusta, metalls i mineria, pesca, productes químics
IDH Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject. (Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.)
Coeficient de Gini Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject. (Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.)
Socis comercials
Exportacions 106.2 miliards (2015)
Productes d'exportació Petroli i productes derivats del petroli, maquinària i equipaments, metalls, productes químics, vaixells i pesca
Socis principals Regne Unit 22.9%, Alemanya 16.9%, Països Baixos 12.9%, França 6%, Suècia 5.7%, Bèlgica 4.8% (2014)
Importacions 71.95 miliards (2015)
Productes d'importació màquines i equipaments, productes químics, metalls, aliments
Socis principals Suècia 12.3%, Alemanya 11.9%, República Popular de la Xina 9.4%, Regne Unit 6.5%, Estats Units 6.2%, Dinamarca 6.1% (2014)
Finances públiques
Deute extern 661.2 miliards (2015)
Deute extern en % del PIB Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject. (Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.)
Ingressos 220.2 miliards (2015)
Despeses 193.9 miliards (2015)
Reserves totals Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject. (Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.)
Taxa d'interès de referència Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject. (Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.)
Part alíquota fiscal individual Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject. (Error de Lua a mw.wikibase.entity.lua a la línia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.)
Nota: dades monetàries en dòlars (US$)
Modifica dades a Wikidata
La producció de petroli i gas natural és una de les principals activitats econòmiques de Noruega.

Noruega té una economia pròpia dels països més desenvolupats del món, on més del 60% de la mà d'obra es dedica al sector de serveis. El país és un dels principals productors de petroli i gas natural d'Europa que li aporta una riquesa entorn de 22% del total nacional.

Encara que sensible als cicles econòmics mundials, l'economia de Noruega ha mostrat un sòlid creixement des de l'inici de l'era industrial. Un dels seus principals motors econòmics ha estat tradicionalment l'exportació. El país és ric en recursos naturals i entre les seves principals activitats destaquen l'exploració i producció de petroli i gas, la pesca i la construcció de preses per a l'aprofitament del potencial hidroelèctric. De fet, més del 10% dels llocs de treball depenen directament del petroli.[2] El sector primari i la indústria pesant han tendit a disminuir gradualment en favor del sector serveis i la indústria petroliera.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Economia de Noruega Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. CIA. «The World Factbook». [Consulta: 29 març 2016].
  2. Fariza, Ignacio. «La riquísima Noruega sufre por el petróleo barato». elpais.com. El País, 24-08-2015. [Consulta: 25 agost 2015].