Economia marxista

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 14:03, 29 abr 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

L'economia marxista és l'escola de pensament econòmic inspirada en l'obra de Karl Marx i Friedrich Engels. La majoria dels conceptes fonamentals d'aquesta escola van ser desenvolupats per Marx en la seva obra principal Das Kapital, entre ells, força de treball, lumpenproletariat, proletariat i burgesia (en sentit de classe social), lluita de classes, plusvàlua, materialisme històric, explotació i la teoria del valor treball.

Molts acadèmics fan una distinció entre l'economia marxista i el marxisme, manifestant que hi ha una separació intel·lectual clara entre els principis econòmics exposats per Marx i el seu suport al socialisme revolucionari i la revolució del proletariat.[1][2]

Malgrat que l'escola marxista és considerada heterodoxa en economia,, les ideees sorgides dels economistes marxistes han contribuït a la comprensió de l'economia mundial.

La resposta de Marx als economistes clàssics

Els economistes marxistes prenen com a punt de partida l'obra dels economistes britànics clàssics Adam Smith, Thomas Malthus, i David Ricardo.

Autors de l'escola marxista

(Ordre cronològic)

Referències

  1. «The Neo-Marxian blood Schools». The New School. [Consulta: 23 agost 2007].
  2. Munro, John. «Some Basic Principles of Marxian Economics». University of Toronto. [Consulta: 23 agost 2007].

Bibliografia

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Economia marxista