Ecoregió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mapa de localització d'ecoregions en la selva amazònica marcades per la línia groga.

Una ecoregió (regió ecològica), de vegades anomenada bioregió, és una superfície definida de forma ecològica i geogràfica, més petita que una "ecozona". Les ecoregions cobreixen superfícies relativament extenses terrestres o aquàtiques, i contenen característiques geogràficament distintes, conjunts interrelacionats de comunitats ecològiques i espècies. La biodiversitat de la flora, la fauna i els ecosistemes que caracteritzen una ecoregió tendeix a ser diferent de les altres ecoregions.

Una ecoregió és un patró d'ecosistemes associats amb combinacions característiques de sòls i accidents geogràfics que caracteritzen la regió[1] Segons Omernik (2004), l'ecoregió és "superfície on hi ha una coincidència en l'espai de fenòmens geogràfics associats amb diferències en la qualitat, la salut i la integritat dels ecosistemes".[2] Les zones de transició entre ecoregions s'anomenen ecotons.

Les ecoregions segons el Fons per la Vida Salvatge (WWF) s'han desenvolupat per ajudar la planificació en biodiversitat i conservació, i posen més èmfasi en les diferències en fauna i flora entre les regions. La classificació de la WWF defineix una ecoregió com:

Una gran superfície de terra o aigua que conté un conjunt natural de comunitats que:

(a) Comparteixen una gran majoria de les seves espècies i de la dinàmica ecològica;
(b) Comparteixen similars condicions medioambientals i;
(c) interaccionen ecològicament de manera que són crítiques per la seva persistència a llarg termini.

La WWF ha identificat 825 ecoregions terrestres, i aproximadament 450 ecoregions aquàtiques d'aigua dolça a tota la Terra. D'aquestes, les englobades amb el títol de Global 200 mereixen una atenció especial per a la conservació de la biodiversitat.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Brunckhorst, D. (2000). Bioregional planning: resource management beyond the new millennium. Harwood Academic Publishers: Sydney, Australia.
  2. Omernik, J.M. 2004. "Perspectives on the Nature and Definition of Ecological Regions".Environmental Management 34 Supplement 1, pp.27-38.

Bibliografia[modifica]

  • Brunckhorst, D. 2000. Bioregional planning: resource management beyond the new millennium. Harwood Academic Publishers: Sydney, Australia.
  • Busch, D.E. and J.C. Trexler. eds. 2003. Monitoring Ecosystems: Interdisciplinary approaches for evaluating ecoregional initiatives. Island Press. 447 pages.
  • Spalding, Mark D., Helen E. Fox, Gerald R. Allen, Nick Davidson et al. "Marine Ecoregions of the World: A Bioregionalization of Coastal and Shelf Areas". Bioscience Vol. 57 No. 7, July/August 2007, pp. 573-583.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ecoregió