Edat de bronze nòrdica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cultures del bronze nòrdic circa 1200 ae

L'edat de bronze nòrdica és el nom donat per Oscar Montelius a un subperíode cronocultural de l'edat del bronze en la història d'Escandinàvia. Es desenvolupà als territoris d'Escandinàvia, incloent llocs tan a l'est com Estònia, entre 1800 ae i 500 ae. Se singularitza com a hereva de la cultura de la ceràmica cordada i sol ser considerada com l'origen de la cultura protogermànica (Jastorf) de l'edat del ferro.

Tot i que els escandinaus utilitzaren el bronze prou tard i mitjançant el comerç, els llogarets escandinaus presenten rics i ben conservats objectes fets de llana, fusta, or i bronze importat d'Europa Central. La Grècia micènica, la cultura de Villanova, Fenícia i fins l'antic Egipte han estat identificats com a possibles fonts d'influència per a l'art escandinau d'aquest període. La influència estrangera es creu que ha estat a causa del comerç de l'ambre. Molts petròglifs representen naus, i les grans formacions de pedra coneguda com a naus de pedra suggereixen que els vaixells de transport marítim hi exercien un paper important. Alguns petròglifs representen naus que han estat identificades com possiblement mediterrànies.

Periodització[modifica]

Oscar Montelius, que encunyà el terme que s'utilitza per al període, el dividí en sis subperíodes diferents, en la seua obra Om tidsbestämning inom bronsåldern med särskilt avseende på Skandinavien, publicada al 1885 i encara d'ús generalitzat:

  • I: 1800 ae-1500 ae.
  • II: 1500 ae-1300 ae.
  • III: 1300 ae-1100 ae.
  • IV: 1100 ae-900 ae.
  • V: 900 ae-700 ae.
  • VI: 700 ae-500 ae.

Vegeu també[modifica]

Predecessor:Cultura del destral de guerraCultures d'EuropaNórdicaEdad del Bronze1800 a. C. —500 a. C.Successor:Cultura de Jastorf