Edifici al raval de Jesús, 14 (Reus)

(S'ha redirigit des de: Edifici al raval de Jesús, 14)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Edifici al raval de Jesús 14
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Construcció1890
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura eclèctica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaReus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRaval de Jesús, 14 Reus (Baix Camp)
Map
 41° 09′ 16″ N, 1° 06′ 26″ E / 41.154406°N,1.107199°E / 41.154406; 1.107199
BCIL
IdentificadorIPAC: 9548

L'Edifici al raval de Jesús, 14 és un edifici del municipi de Reus (Baix Camp) inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya com a Bé Cultural d'Interès Local.

Descripció[modifica]

Ornamentació amb la data de construcció

És un edifici entre mitgeres de planta baixa comercial, quatre pisos i terrat. La composició de la façana ve marcada per dos eixos verticals. Els buits de planta baixa tenen arc carpanell, tarja i mènsules que fan de suport als balcons del primer pis, amb dues obertures a la dreta i una a l'esquerra. Hi ha aquesta distribució amb balcons als tres primers pisos, el quart té finestres. Tota la façana és molt rica en ornamentació: mènsules, dintells dels balcons, semi-pilastres amb capitells com a muntants dels balcons i sanefes amb motius geomètrics. L'edifici es remata amb mènsules, barbacana i terrat. L'ornamentació va disminuint en funció de l'alçada dels pisos. Les baranes són de ferro forjat, obra de fusta, persianes de llibret i enrotllades.[1]

Arqueologia[modifica]

Al subsòl s'hi va localitzar un jaciment d'època neolítica l'any 1925, durant la instal·lació d'un dipòsit de gasolina al soterrani de la casa. El doctor Salvador Vilaseca va distingir dos estrats en un forat d'1,70 m de profunditat. A l'últim estrat van aparèixer cinc o sis braçalets de petxina retallada, dos dels quals estaven sencers, que es van relacionar amb la l'existència d'un possible enterrament neolític. No obstant, no va aparèixer res més. Aquest solar (igual que la resta del carrer), al llarg del temps ha patit nombroses obres de reforma i no hi ha hagut més notícies de més troballes de restes arqueològiques.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Edifici al raval de Jesús, 14
  1. «Edifici al raval de Jesús, 14». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 20-VII-2025].
  2. «Raval de Jesús, núm. 14». Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18-VIII-2015].