Edifici del Centre del Comerç

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Edifici del Centre del Comerç
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XIX-XX
Característiques
Estil arquitectònicNoucentisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTortosa (Baix Ebre) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Ricard Cirera, 6. Tortosa (Baix Ebre)
Map
 40° 48′ 38″ N, 0° 31′ 17″ E / 40.810476°N,0.521309°E / 40.810476; 0.521309
IPA
IdentificadorIPAC: 13698

L'edifici del Centre del Comerç és una obra del municipi de Tortosa (Baix Ebre) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Es tracta d'un edifici de planta rectangular amb tres façanes, de planta baixa i quatre pisos, amb dos miradors semicirculars que ocupen l'altura d'aquests i un a cada xamfrà. A la planta baixa i al primer pis hi ha una distribució regular de buits: presentant a primer pis una balconada sobre mènsules a cada façana, mentre que a les tres plantes superiors alternen parament llis i buits, que s'agrupen sobre els eixos de simetria laterals. A la façana de la plaça Alfons XII hi sobresurten dos miradors laterals amb paraments corbats; a la central els buits s'agrupen dos a dos sobre tres eixos verticals, amb balcons laterals i sòcol de pedra i portal centrat amb arc de mig punt. Parament arrebossat simulant, a la planta baixa, primera i cantonades, encoixinat. El seu interior presenta, a primera, planta, un gran saló d'actes amb decoració de l'època.[1]

La porta d'accés es troba al carrer Ricard Cirera, forma un arc de mig punt i conté a la clau les inicials AB, que són les del nom del promotor de la casa original: Alonso Ballester.

Història[modifica]

Sobre un projecte original signat per August Font i Carreras (1886) es reformà la façana i s'hi elevaren tres pisos més projectats per l'arquitecte Josep Rodríguez i Lloveras completant la volumetria de l'edifici. El 1930, Joan Ballester, promou les obres de reforma amb uns pisos d'estil noucentista caracteritzats per l'ondulació de les façanes i els grans finestrals.

Durant molts anys la primera planta fou la seu del Centre del Comerç,[1] entitat que va desaparèixer l'any 2011.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Edifici del Centre del Comerç
  1. 1,0 1,1 «Edifici del Centre del Comerç». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 23 desembre 2015].

Vegeu també[modifica]