Edmund d'Anglaterra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEdmund d'Anglaterra

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) Edmund Crouchback Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 gener 1245 Modifica el valor a Wikidata
Londres Modifica el valor a Wikidata
Mort5 juny 1296 Modifica el valor a Wikidata (51 anys)
Baiona Modifica el valor a Wikidata
Sepulturaabadia de Westminster Modifica el valor a Wikidata
Lord Majordom Major
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteNovena Croada Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolComte Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia d'Anjou Modifica el valor a Wikidata
CònjugeBlanca d'Artois
Aveline de Forz (en) Tradueix (1269 (Gregorià)–) Modifica el valor a Wikidata
FillsTomàs de Lancaster
 ( Blanca d'Artois)
John of Lancaster (en) Tradueix
 ( Blanca d'Artois)
Henry de Lancaster
 ( Blanca d'Artois)
Mary Plantagenet (en) Tradueix
 ( Blanca d'Artois) Modifica el valor a Wikidata
ParesEnric III d'Anglaterra Modifica el valor a Wikidata  i Elionor de Provença Modifica el valor a Wikidata
GermansEduard I d'Anglaterra, Margaret d'Anglaterra, Beatriu d'Anglaterra i Katherine d'Anglaterra Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 19130 Modifica el valor a Wikidata

Conegut com Edmund Crouchback (Londres, 16 de gener, 1245 - Baiona (França), 5 de juny, 1296), comte de Lancaster, Leicester i Derby[1] va ser membre de la Casa de Plantagenet. Va ser el segon fill supervivent del rei Enric III d'Anglaterra i Elionor de Provença. En la seva infantesa va tenir una reclamació sobre el Regne de Sicília; tanmateix, mai hi va governar. Li van concedir totes les terres de Simon de Montfort l'any 1265, i des de 1267 va rebre el títol de comte de Leicester. En aquell any també va començar a governar Lancashire, però no va prendre el títol de comte de Lancaster fins al 1276.

Entre 1276 i 1284 va governar els comtats de Champagne i Brie amb la seva segona esposa Blanca d'Artois,la qual els habia aportat com a dot, en nom del seu fill Joan, i va ser descrit als rotlles de patents anglesos com a comte de Lancaster i Champagne.[2] El seu sobrenom, "Crouchback", pot ser una corrupció de "crossback" i es refereix a la seva participació en la Novena Croada.[3]

Va servir lleialment al seu germà Eduard I, distingint-se a les guerres amb França i Escòcia. Encarregat de l'ambaixada de la de França (1294), va negociar amb Felip el Bell, i al principi de la guerra de la Guyena va obtenir el càrrec de lloctinent de la Gascunya, i es va proposar de marxar sobre Bordeus, empresa que li va impedir de realitzar Robert III d'Artois, davant de qui va haver de retrocedir.

Família[modifica]

Edmund es va casar el 8 d'abril de 1269 amb Aveline de Forz, filla de Guillem de Forz, quart comte d'Albemarle i Isabel de Fortibus, comtessa de Devon. Va morir només quatre anys després del matrimoni, als 15 anys, i va ser enterrada a l'abadia de Westminster. La parella no va tenir fills, tot i que algunes fonts creuen que podria haver mort en el part o poc després d'un avortament involuntari.

Es va casar en segon lloc el 3 de febrer de 1276 amb Blanca d'Artois, a París, vídua del rei Enric I de Navarra, i filla de Robert I d'Artois i de Matilde de Brabant. Amb Blanca va tenir tres fills:

  • Thomas, 2n comte de Lancaster (nascut cap al 1278, executat el 22 de març de 1322)
  • Henry, 3r comte de Lancaster (nascut cap al 1281, mort el 22 de setembre de 1345)
  • Joan de Lancaster (nascut abans de maig de 1286, mort a França poc abans del 13 de juny de 1317),[4] senyor de Beaufort (actual Montmorency, Aube, voltants d'Arcis-sur-Aube, cantó de Chavanges) i Nogent-l'Artaud (Aisne, voltants de Château-Thierry, cantó de Charly), França. Abans de juliol de 1312, es va casar amb Alix de Joinville, vídua de Jean d'Arcis, senyor d'Arcis-sur-Aube i Chacenay (mort el 1307 o abans), i filla de Jean de Joinville, senyor de Joinville (Haute-Marne, arrond). Vassy, cap.-I. cantó), Senescal de Champagne, per la seva segona esposa, Alix, filla i hereva de Gautier, senyor de Reynel.

Referències[modifica]

  1. Richardson, Douglas. Ascendència Plantagenet: un estudi en famílies colonials i medievals, vol. II, 2a ed. (2011), pàgs. 328-332. [bio. de Sir Edmund d'Anglaterra, comte de Lancaster, Leicester i Derby, va morir a Baiona el 5 de juny de 1296] (l'autor afirma: “L'any 1266 se li va concedir l'honor de Derby, perdut per Robert de Ferrers, pel qual es va convertir en comte de Derby.”)
  2. Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Edmund, Earl of Lancaster". Encyclopædia Britannica. 8 (11th ed.). Cambridge University Press. pp. 948–949.
  3. Simon Lloyd, "Edmund, primer comte de Lancaster i primer comte de Leicester (1245–1296)", Oxford Dictionary of National Biography (Oxford University Press, 2004; edició en línia, gener de 2008).
  4. See: Foundations 1(3) (2004): 198–199.

Bibliografia[modifica]