Eduardo Manzanos Brochero

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Eduardo Manzanos)
Infotaula de personaEduardo Manzanos Brochero
Biografia
Naixement10 novembre 1919 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort16 setembre 1987 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, guionista, productor de cinema Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeMaría Luz Galicia Gonzalo Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0110505 Allocine: 72222 TMDB.org: 80942 Modifica el valor a Wikidata

Eduardo Manzanos Brochero (Madrid, 10 de novembre de 191916 d'octubre de 1987) va ser un productor, guionista i director de cinema espanyol.[1] També fou X comte de Casa Barreto.[2]

Biografia[modifica]

Va començar la seva carrera artística després de la Guerra Civil espanyola com a editor de col·leccions de poesia i obres, entre d’altres, de Jose García Nieto i Antonio de Lara Gavilán. El 1947 es va dedicar a la producció cinematogràfica; la seva primera pel·lícula va ser Dulcinea de Luis Arroyo. Va guionitzar dues pel·lícules els anys següents (Brindis a Manolete de Florián Rey i Gente sin importancia de José González de Ubieta). El 1952 va dirigir per primera vegada (Cabaret amb Fernando Rey).

El 1954, després d’una altra pel·lícula com a director, va fundar la seva productora Unión Films i va continuar treballant com a director. Aviat va finançar coproduccions amb empreses italianes, que van tenir força èxit. Amb l'empresa successora Copercines Producciones, va ser un dels primers a rodar spaghetti western a Espanya (prop de Madrid); es va mantenir fidel als westerns fins al final. A més de productes d’aquest gènere, però, es van fer pel·lícules polítiques com Proceso de Gibraltar del 1967.

Les seves activitats als anys setanta van ser extenses; A més dels seus esforços anteriors, també va treballar per a la televisió. El 1982 es va retirar. La seva filmografia inclou més de quaranta pel·lícules com a productor, més de cinquanta com a guionista i catorze com a director. Brochero estava casat amb l'actriu María Luz Galicia.

Filmografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Eduardo Manzanos a metamentaldoc.com
  2. Eduardo Manzanos Brochero a geneanet.org