Educació digital

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Conjunt de valors, pautes, consells i bones pràctiques associats a l'ús adequat -assenyat, controlat, sostenible, adient, pertinent, pedagògic- de les tecnologies de la informació i la comunicació. Com a concepte apareix publicat per primera vegada, de forma divulgativa i per part d'un ens públic, en el document Com t'impliques en l'educació digital dels teus fills i filles? Guia per a famílies,[1] una guia editada per l'Ajuntament de Barcelona el maig de 2014 i conceptualitzada per Oriol Torres i Tornel a través de SecondNews. Posteriorment, l'Ajuntament de Girona va publicar el setembre de 2014 el document L'Educació també és Digital. Guia d'orientacions per a famílies sobre l'ús d'Internet i els dispositius mòbils, l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès va publicar el 2015 el document 50 Consells d'Educació Digital. Guia de recomanacions per a famílies sobre l'ús de pantalles i Internet i l'Ajuntament de Sabadell va publicar durant el 2018 el document Enraonem d'Eduació Digital? Guia de testimonis i reflexions sobre la transformació familiar de la vida familiar. L'any 2016 la Diputació de Barcelona decideix incloure, per primera vegada, dues actuacions de suport a l'adquisició de competències clau sobre Educació Digital al seu Catàleg de serveis. El curs 2017-2018 passen a dir-se 'activitats' de suport a l'adquisició de competències clau i els títols i continguts es fan públics al web de la Diputació de Barcelona: Actitud i mesures per evitar els perills de la xarxa i Construir una identitat digital segura i responsable. De cara al curs 2018-2019 passen a formar part de les activitats d'aprenentatge basades en l'adquisició de competències i ho fan sota els títols d'"Educació digital responsable, cap al civisme i la tolerància online" i "Educació digital segura per evitar els perills de la xarxa".


El concepte d'Educació Digital incorpora aspectes com la seguretat de la informació i la privacitat de les dades personals, per bé que els transcendeix per avançar cap a qüestions més socials vinculades a les TIC, com ho són els nous hàbits de sociabilització, els canvis en les relacions humanes a diferents nivells i les patologies i problemes de conducta i físics que ja se'n comencen a derivar.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Com t'impliques en l'educació digital dels teus fills i filles?» (Noia 64 mimetypes pdf.pngPDF). Institut Municipal d’Educació de Barcelona. [Consulta: 13 març 2018].

Enllaços externs[modifica]