Edwin Lutyens

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSir Modifica el valor a Wikidata
Edwin Lutyens

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 març 1869 Modifica el valor a Wikidata
Londres Modifica el valor a Wikidata
Mort1r gener 1944 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Saint Paul Modifica el valor a Wikidata
President Imperial Society of Knights Bachelor (en) Tradueix
1941 – 1944
← Sir Malcolm Fraser, 1st Baronet (en) TradueixSir Thomas Lumley-Smith (en) Tradueix →
President of the Royal Academy of Arts (en) Tradueix
1938 – 1944
← William Samuel Henry LlewellynAlfred James Munnings → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióRoyal College of Art - arquitectura Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballArquitectura Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióurbanista, arquitecte, artista visual Modifica el valor a Wikidata
Activitat1884 Modifica el valor a Wikidata –  1944 Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeEmily Lytton Lutyens (1897–) Modifica el valor a Wikidata
FillsMary Lutyens, Barbara Lutyens (en) Tradueix, Robert Lutyens, Elisabeth Luytens, Ursula Lutyens (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesCharles Augustus Henry Luytens Modifica el valor a Wikidata  i Mary Theresa Gallwey (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Goodreads character: 116018 Find a Grave: 6533337 Modifica el valor a Wikidata

Edwin Lutyens (Londres, 29 de març de 1869 - Londres, 1 de gener de 1944) va ser un arquitecte britànic conegut pel seu estil arquitectònic, adaptant l'arquitectura tradicionalista a les necessitats del seu temps.

Biografia[modifica]

Família[modifica]

Edwin Lutyens era fill del capità Charles Henry Lutyens i de Marie-Thérèse Gallwey.

Va rebre el nom d'Edwin en honor d'un amic del seu pare, el pintor i escultor, Sir Edwin Landseer. Edwin Landseer Lutyens és el pare de la compositora Elisabeth Lutyens.

Aleshores es va convertir en l'últim company de la rica Victoria Sackville-West, Baroness Sackville (1862-1936), que després de deixar el seu marit el 1919, es va instal·lar amb ell a Brighton.

Una carrera com a arquitecte[modifica]

Porta de l'Índia dissenyada per Edwin Lutyens

Lutyens va estudiar arquitectura a la South Kensington School of Art, de 1885 a 1887. Després va treballar a l'oficina d'arquitectura d’Ernest George i Harold Ainsworth Peto, arquitectes reconeguts per les seves segones residències. Allà va conèixer a Herbert Baker. Va obrir la seva pròpia oficina el 1889.

Va dissenyar moltes cases de camp i va tenir un paper essencial en el disseny dels edificis administratius de Nova Delhi (coneguts com a "Delhi de Lutyens").

Durant molts anys, Lutyens va treballar a Bloomsbury Square, Londres. De vegades és considerat el millor arquitecte de Gran Bretanya[1]

El seu treball, influenciat per Norman Shax, William Morris i Philip Webb, el va portar a dissenyar residències a l'estil Arts and Crafts –va ser Mestre de l’Art Workers' Guild el 1933– i neoclàssic. A Anglaterra, és conegut sobretot per les seves grans mansions construïdes al camp i per la realització del Cenotafi de Whitehall a Londres.[2]

Va conèixer la paisatgista i horticultura Gertrude Jekyll i el 1896 va començar a treballar en un projecte de casa per a Jekyll a Munstead Wood, Godalming, Surrey; és l'inici d'una fructífera col·laboració en moltes construccions de Lutyens.

Refinament rústic

Al castell de Lambay, un castell reinventat per l'arquitecte a principis del segle xx, es combinen esperit càlid i rigorosa simplicitat, tradició i vida moderna. Un univers poètic i misteriós.

El 1902, Maude Lorillard, una rica jove estatunidenca, es va casar amb el britànic Cecil Baraing (1864-1934), Baron Revelstoke. Per casualitat i a través d'un anunci classificat, van trobar Lambay, una illa de 240 hectàrees on aleshores hi havia unes quantes cases rurals habitades per guardacostes, una capella, un castell en ruïnes, el seu parc emmurallat i uns paisatges sumptuosos. Al principi van restaurar el castell, i l'any 1905, Maude va convidar l'arquitecte, la reputació del qual aleshores creixia al Regne Unit, a visitar el recinte.

Va començar llavors una llarga col·laboració al final de la qual les ruïnes de la fortalesa, reconfigurades, es van convertir en una autèntica casa familiar per a Cecil, Maude i els seus fills.[3]

L'arquitecte de Nova Delhi[modifica]

El palau Rashtrapati Bhavan, ara residència del president de l'Índia.

Dissenyada per Lutyens durant vint anys, Nova Delhi va ser escollida per substituir Calcuta com a seu del govern britànic a l'Índia l'any 1912, hi va construir, entre altres coses, el palau de la residència oficial del virrei de l'Índia, el Rashtrapati Bhavan. El projecte es va acabar l'any 1929 i es va inaugurar l'any 1931.

Obres principals[modifica]


Distincions i honors[modifica]

Referències[modifica]

  1. Gavin Stamp. The Memorial to the Missing of the Somme (en anglès), 2006. 
  2. Casa de referència (de 1900 als nostres dies), de Dominic Bradbury, edicions Chêne
  3. Architectural Digest, magazine d'Architecture, Décoration, Arts et Design, número 145, desembre 2017 / gener 2018, p. 111/112.
  4. (anglès) Fitxa al lloc de la Royal Academy of Arts
  5. London Gazette: número 33942, p. 4429, 03-06-1924