Efecte Auger

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Resultat del procés de desexcitació d'un altre electró d'aquell àtom, sense emissió de cap fotó. Aquest electró emès és anomenat electró Auger .

El procés acostuma a produir-se després de l'emissió d'un electró d'un dels nivells fonamentals de l'àtom. El lloc buit deixat per aquest electró és ocupat per un altre electró procedent dels nivells superiors; l'energia generada s'acostuma a invertir en l'emissió d'un fotó de raigs X, però a vegades també s'inverteix en l'emissió d'un altre electró, o electró Auger.

Història[modifica]

L'emissió Auger va ser descoberta el 1920 per Lise Meitner, física de nacionalitat austríaca, que ho va reportar el 1923 a la revista Zeitschrift für Physik . Dos anys més tard, Pierre Victor Auger, físic francès, també descobreix el procés que reporta a la revista Radium el 1925. La major influència de la segona revista va donar com a conseqüència que Auger sigui el nom donat al fenomen.

El procés d'emissió[modifica]

La següent figura mostra una transició Auger KLL . El primer electró va ser llevat de la capa K . Un electró L baixa a ocupar la vacant i l'excés d'energia és transferit a un segon electró L , el qual és emès de l'àtom.

Quan un electró és arrencat d'una de les capes internes d'un àtom, deixant una vacant o buit, un electró d'un nivell d'energia extern pot caure en aquesta vacant, resultant en un excés d'energia. Aquest excés d'energia és freqüentment alliberada per l'emissió d'un fotó ( fluorescència de raigs X ), encara que també pot ser transferida a un altre electró, el qual és emès de l'àtom. L'energia de l'electró Auger correspon a la diferència entre l'energia de la transició electrònica primària i l'energia de ionització per a la capa de la qual l'electró Auger va ser emès. Aquests nivells electrònics depenen del tipus d'àtom i l'ambient químic en el qual es trobava l'àtom.

L'energia cinètica de l'electró Auger expulsat depèn exclusivament dels tres nivells d'energia involucrats en el procés:

on

  • és l'energia de l'àtom amb una vacant en un nivell intern. Aquest és un estat altament inestable.
  • és l'energia del nivell energètic ocupat pel segon electró.
  • és l'energia de l'electró que serà expulsat en l'efecte Auger.
  • és la funció treball. És l'energia necessària perquè l'electró deixi la superfície del sòlid.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Efecte Auger
  • Soto, G; Díaz J A, de la Creu W. «Copper nitride films produced by reactivi Pulsed làser Deposition». Materials Letters, 57, 2003. pp 4130-4133.
  • Soto, G, de la Creu W; Farias MH «XPS, AES, and Eels characterization of nitrogen-containing thin films». Journal of Electron Spectroscopy and Related Phenomena, 135, 2004. pp 27-39.