Efecte dòmino

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Domino Esdeveniments d'efecte
(Superior) Dominoes està estant. (Inferior) Dominoes és dins moviment.
Per a altres significats, vegeu «efecte dòmino (desambiguació)».

L'efecte dòmino o reacció en cadena és l'efecte acumulatiu produït quan un esdeveniment origina una cadena d'altres esdeveniments similars.[1]

Es produeix quan un petit canvi origina un canvi similar al seu costat, que després en causa un altre similar, i així successivament en una seqüència lineal, per analogia amb la caiguda d'una filera de fitxes de dòmino col·locades en posició vertical. L'efecte dòmino també pot fer referència a una cadena d'esdeveniments no materials.

El terme, en els seus diferents usos, s'ha fet popular per la seva analogia amb una fila de fitxes de dòmino al caure una darrera l'altre, encara que típicament es refereix a una seqüència enllaçada d'esdeveniments o fets on el temps entre esdeveniments successius pot ser relativament curt, (o no, com el cas de quan es copia una falsedat a internet). Pot ser utilitzat literalment (una sèrie observada de col·lisions reals) o de forma metafòrica (connexions causals dins de sistemes com la política o les finances globals).

Demostració de l'efecte[modifica]

L'efecte domino pot fàcilment ser visualitzat situant un fila de peces del Dòmino, a breu distància l'una de l'altra, recolzades en el canto petit. Empenyent la primera peça, aquesta causarà la caiguda de la següent i així de forma successiva, disparant la cadena lineal en la qual cada peça fa caure aquella que te immediatament davant seu. L'efecte és el mateix en manera independent de la llargària de la cadena. L'energia emprada en el procés és l'energia potencial, acumulada per les peces quan són col·locades en posició metaestable, de fet, l'energia transferida per cada caiguda és superior a aquella necessària per fer caure la peça que segueix.

L'efecte domino és explotat en les màquines de Rube Goldberg.

Vegeu també[modifica]

Teories físiques:

Teories matemàtiques:

Teories polítiques:

D'altres:

  • Màquina de Rube Goldberg

En mitjans de comunicació[modifica]

  • Domino Dia – intent de rècord mundial pel número més alt de toppling domino pedres.

Referències[modifica]

  1. «domino effect». Farlex, Inc.. [Consulta: 29 setembre 2014].

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:Efecte dòmino