Efecte nocebo

De Viquipèdia

S'anomena efecte nocebo en medicina, veterinària i psicologia a l'empitjorament dels símptomes o signes d'una malaltia per l'expectativa, conscient o no, d'efectes negatius d'una mesura terapèutica. Es podria dir que és la versió oposada de l'efecte placebo. Es tracta d'un concepte rellevant en els camps específics[1] de la farmacologia, la nosologia i l'etiologia.

Nocebo és un adjectiu que s'empra per tal de qualificar les respostes o reaccions nocives, desagradables i indesitjables que manifesta un subjecte a l'administrar-li un compost farmacològicament inert, de tal manera que les respostes orgàniques del subjecte no són generades químicament (com a resultat directe de l'acció del fàrmac), sinó més aviat com a conseqüència de les expectatives pessimistes pròpies del subjecte al pensar que el fàrmac li pot causar efectes nocius, dolorosos i desagradables.

Per tant, en l'efecte nocebo no té perquè existir un fàrmac «real». Però tot i així, les conseqüències nocives i desagradables a nivell bioquímic, fisiològic, emocional i cognitiu sí que existeixen. Igual que l'efecte placebo, no depèn només d'expectatives racionals sinó de l'aprenentatge inconscient, del condicionament que resulta de l'experiència dins l'entorn de la farmacologia mèdica i que també es produeix en el camp de la farmacologia veterinària.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. "Worried Sick Expectations can make you ill. Fear can make you fragile. Understanding the nocebo effect may help prevent this Painful phenomenon. ", by Megan Scudellari. The Scientist , 1 de juliol de 2013. (Consultat el 15 de juliol de 2013) (anglès)