El 9 Nou

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula de publicacions periòdiquesEl 9 Nou
El 9 Nou capçaleres.jpg
Capçaleres de les dues edicions d'El 9 Nou (vermella, per a la d'Osona i el Ripollès; verda, per a la del Vallès Oriental).
Tema Informació comarcal
Llengua català
Periodicitat Bisetmanal (dilluns i divendres)
Àmbit Osona i el Ripollès
Vallès Oriental
Fundació 1978
Direcció Jordi Molet i Cateura
Adreça

plaça de la Catedral 2, Vic

carrer Girona 34, Granollers
Editorial Premsa d'Osona, SA (Prosa)
Difusió 155.000 lectors (6a onada del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, gener a desembre de 2010)
Premis Premi Nacional de Premsa
Xarxes socials
Twitter el9nou
Enllaços
Lloc web www.el9nou.cat
Modifica dades a Wikidata

El 9 Nou és un periòdic d'àmbit comarcal i periodicitat bisetmanal editat per l'empresa Premsa d'Osona, SA (Prosa), presidida per Miquel Codina i Genís (Vic, 1936). Compta amb dues edicions: una per a les comarques d'Osona i el Ripollès i una altra per a la comarca del Vallès Oriental. L'ideari d’El 9 Nou es concreta en la independència, el sentit institucional, el sentit nacional, l'interès social, el progrés i la innovació, la professionalitat i el sentit comarcal.[1] El diari és signant del Codi Deontològic de la Professió Periodística,[2] que es va aprovar el 1992 al II Congrés de Periodistes Catalans, i fundador del Consell de la Informació de Catalunya (CIC).[3] El director general d’El 9 Nou és Jordi Molet i Cateura (Roda de Ter, 1954) i té dos directors adjunts, Jaume Espuny, a l'edició amb seu a Vic i Josep Mas, a l'edició a Granollers.

Història[modifica | modifica el codi]

Portada del primer número d'El 9 Nou a Osona, amb data 3 de març de 1978.

La primera edició setmanal d'El 9 Nou apareix a la ciutat de Vic el 3 de març de 1978. En el seu moment presenta la novetat de ser un periòdic redactat íntegrament en català i competeix amb l'única publicació d'àmbit comarcal existent llavors, la desapareguda Ausona, de caràcter més conservador. El seu nom prové d'un joc de paraules. A falta d'un nom clar i definitiu, els seus impulsors anomenaven al periòdic que havia de sortir "el nou". I aquesta denominació va fent forat fins a convertir-se en El 9 Nou.

El 9 Nou es converteix en el periòdic de referència d'Osona enfront de l'Ausona, que procedia de l'etapa política anterior. Al cap de tres anys, estén el seu àmbit de difusió a la comarca veïna del Ripollès i treu al carrer una segona edició els dilluns que, entre altres informacions, recull els successos esportius del cap de setmana. Un dels elements que contribueix al seu èxit en aquesta primera etapa és la creació d'una extensa xarxa de col·laboradors que cobrien la informació local de tots els municipis de la comarca.

A partir dels anys noranta, El 9 Nou s'expandeix i crea tres edicions noves: una per a la comarca del Vallès Oriental (el 8 de setembre de 1989), una per a Sabadell (el 9 de setembre de 1994) i una altra per a Terrassa, a partir de la reconversió del setmanari L'Actualitat de Terrassa. Les dues últimes es van fusionar en una sola edició, la del Vallès Occidental, que es va reconvertint, passant per la capçalera El 9 Punt, fins a El Punt del Vallès Occidental el 2003.

El 9 Nou ha comptat amb la col·laboració d'escriptors com Miquel Martí i Pol, Antoni Pladevall, Ricard Torrents, Wifredo Espina, Carles Capdevila o la dibuixant Pilarín Bayés a l'edició d'Osona i el Ripollès; Núria Albó o Assumpta Margenat a l'edició del Vallès Oriental; i Anna Murià, Salvador Cardús o Antoni Dalmases a l'edició del Vallès Occidental.

Logotip de la televisió d'El 9 Nou

El 17 setembre de 2004, el president de la Generalitat Pasqual Maragall inaugura els estudis d'El 9 TV i les emissions regulars d'aquest canal de televisió amb cobertura comarcal. Es tracta d'una de les tres televisions locals d'Osona que emeten en TDT; és propietat de Mitjans Audiovisuals d'Osona, SL, participada en el 100% per l'editora del periòdic, Prosa; i està adherida a La Xarxa. La seva programació és fonamentalment informativa i amb un marcat accent pel servei públic amb la retransmissió habitual d'esdeveniments esportius, culturals i socials.

L'1 de febrer de 2010, es va estrenar El 9 FM al 92.8 de la freqüència modulada, emissora de ràdio que basa la seva programació en música i notícies locals.

Llibre d'estil[modifica | modifica el codi]

El 9 Nou té un llibre d'estil propi des del 1991, El 9 Nou. Manual de redacció i estil, obra d'Eusebi Coromina. Reeditat i reimprès en diverses ocasions, el 2008 se'n fa una nova edició amb criteris consolidats en la varietat estàndard de la llengua catalana i amb la incorporació de l'estàndard oral per als mitjans de comunicació audiovisuals que formen part del grup editor d’El 9 Nou.[4]

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]