El Brunet

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
El Brunet
Imatge
La Masia del Brunet
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XIV - 
Característiques
Estil arquitectònicObra popular.
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCastellar del Vallès (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCastellar del Vallès
Map
 41° 36′ 59″ N, 2° 04′ 55″ E / 41.616432°N,2.081866°E / 41.616432; 2.081866
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC27310 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Propietat dePrivat

El Brunet és una masia del segle xiv que es troba al municipi de Castellar del Vallès, ubicada al kilòmetre 7 de la Carretera de Castellar a Sant Llorenç Savall (B-124). És una casa pairal feta amb dos edificis annexos, més un tercer construït durant el segle XX que acull un restaurant. Una roda de pedra de molí ubicada a la façana data de 1532.

L'edifici principal consta de planta baixa i dues plantes, amb teulada a quatre vessants. L'altre edifici és planta baixa i pis i la teulada és a dos vessants.[1]

Edifici[modifica]

Masia de planta quadrada, amb un altre cos arquitectònic adossat, de similar factura y formant un conjunt de caràcter molt senzill. La teulada és a quatre vessants en l'edifici principal, que presenta en la planta baixa, una porta d'entrada amb arc escarser. Dos balcons en el pis superior i dues petites obertures de sota teulat per ventilar les golfes. Tot ell marca una absoluta simetria d'elements. No obstant, el cos adossat difereix quant a uniformitat i simetria, però manté la mateixa línia arquitectònica. En el pis superior, una gran galeria abalconada envaeix tot el mur tot, permeten així l'entrada de llum a les cambres. La galeria amb balustrada de pedra, és sostinguda des de sota de la teulada per tres grans pilars de pedra picada, que simulen en la seva part superior, unes voltes d'ordre jònic. Els dos edificis presenten façanes estucades. Un mur que corre a continuació de l'edifici principal, en sentit lateral esquerra, amb teulada d'un sol vessant i de menor alçada senyala el tancament d'un pati que pertany a la mateixa casa. En la façana situada a migdia encara s'hi poden veure alguns elements gòtics, malgrat no s'apreciï en la documentació gràfica aportada.

Història[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El Brunet

Masia del segle xvi. L'escriptura més antiga de la casa data del 1532. Segons la llegenda havia estat un convent de monges fins que un incendi el destruí. Pere Brunet era Batlle de Castellar per Bernat de Mecca, el 1557.

Referències[modifica]

  1. «El Brunet». web. Pobles de Catalunya. [Consulta: 30 març 2015].