El Crepúsculo

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de publicacions periòdiquesEl Crepúsculo
El Crepusculo.jpg
Tipus premsa i diari
Llengua castellà
Ideologia Unió Liberal
Fundació 22 novembre 1868
Tancament 25 abril 1869
Fundador Marià Pons i Espinós
Lloc de publicació Reus
Estat Espanya
Modifica dades a Wikidata

El Crepúsculo: periódico liberal de coalición va ser un periòdic reusenc que va sortir el 1868.

Història[modifica]

Segons Gras i Elies, El Crepúsculo era un setmanari literari fundat per Eugeni Mata i redactat per estudiants del col·legi reusenc dels Pares Escolapis. En aquesta primera època com a setmanari literari, durant l'any 1867, hi participaven Casimir Prieto, Lluís Quer i Joaquim Maria Bartrina.[1] No es conserven exemplars d'aquest període. Gras i Elies també explica que quan va esclatar la Revolució de Setembre, aquest periòdic va desaparèixer.[2] Anguera comenta que va desaparèixer a finals d'agost de 1868, sense relació amb la revolució.

Però tornà a sortir a les darreries del mes de novembre amb el subtítol de periódico liberal de coalición, i dirigit per Marià Pons i Espinós, defensava la Unió Liberal, partit vinculat al general Prim, del qual Pons n'era amic personal. El motiu immediat de la reaparició sembla que va ser buscar una plataforma política dels monàrquics davant dels republicans federals. El primer número és del 22 de novembre de 1868. Donava suport als sectors conservadors de la ciutat i defensà els editorials del Diario de Reus conta l'evolució de la situació política local i general i contra el republicanisme federal i el seu partit. Atacava a destacats polítics reusencs, com ara Güell i Mercader. Va polemitzar durament amb altres publicacions de l'època, com ara El Mosquito, un periòdic satíric, que va obligar a Marià Pons a replicar amb una altra publicació satírica, El Canta claro,[2] i amb La Antorcha del Trabajo, un periòdic republicà federal que tenia com a principal col·laborador Ciril Freixa.[3]

Característiques i col·laboradors[modifica]

La publicació s'imprimia a la impremta de Joan Muñoa, al raval de santa Anna, 29. Sortia setmanalment, amb un nombre variable de pàgines, normalment quatre, i a tres columnes. La capçalera era impresa. Hi figuraven com a redactors, Marià Pons i Josep Rofes, però hi col·laboraven periodistes conservadors vinculats al Diario de Reus. Incloïa publicacions d'altres diaris, com ara El Telégrafo i El Pueblo, i en un editorial deia que recollia l'esperit de La Discusión, periòdic defensor del lliurecanvisme aparegut a la dècada de 1850. El Crepúsculo va desaparèixer el 25 d'abril de 1869, quan Marià Pons no va acceptar seguir en la direcció del setmanari, decebut per haver perdut en les eleccions generals espanyoles de 1869 davant d'un candidat republicà.[2]

Localització[modifica]

  • A la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus es conserven des del número 2 fins al 30 i últim.[4]
  • A la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus se'n conserven exemplars[5]

Referències[modifica]

  1. Gras i Elies, Francesc. El periodismo en Reus desde 1813 hasta nuestros días. Tarragona: Tipografía de Francisco Arís e Hijo, 1904, p. 32-33. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Anguera, Pere. Siluetes vuitcentistes : 20 impulsors del Reus del segle XIX. Reus: La Creu Blanca, 1982, p. 72-73. 
  3. Arnavat, Albert. Moviments socials a Reus: 1808-1874, dels motims populars al sindicalisme obrer. Reus: Associació d'Estudis Reusencs, 1992, p. 308. ISBN 8460438686. 
  4. «El Crepúsculo». Catàleg Argus. [Consulta: 24 febrer 2017].
  5. «El Crepúsculo». CCUC. [Consulta: 24 febrer 2017].