El Fonoll

(S'ha redirigit des de: El Fonoll (Passanant i Belltall))
Plantilla:Infotaula geografia políticaEl Fonoll
Imatge

Localització
Map
 41° 31′ 44″ N, 1° 13′ 53″ E / 41.5288°N,1.2315°E / 41.5288; 1.2315
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Tarragona
Àmbit funcional territorialCamp de Tarragona
ComarcaConca de Barberà
MunicipiPassanant i Belltall Modifica el valor a Wikidata

El Fonoll és un agregat del municipi de Passanant i Belltall (la Conca de Barberà) a la dreta de la riera de Forès. Deshabitat durant més de seixanta anys, des del 1998 hi ha un centre naturista que ha revitalitzat el poble, reformant-ne cases i construint-ne de noves. La creació d'aquest poble naturista ha generat controvèrsia amb part del veïnat de Passanant i Belltall.

L'església de Sant Blai del Fonoll pertany al monestir de Santes Creus.

Història[modifica]

Església de Sant Blai del Fonoll

El Fonoll és esmentat en escriptures datades el 1305.[1] Originàriament el poble disposava d'un castell, del qual no queda cap vestigi, i una església petita dedicada a Sant Blai en procés de dessacralització, construïda entre els segles x i xii, que conté algunes característiques arquitectòniques úniques i roman en bon estat de conservació.[2][3]

El poble es va despoblar i els seus edificis es van convertir en ruïnes. El poble sencer, incloent més de 150 hectàrees de terra circumdant, van ser comprats per un empresari de Barcelona, Emili Vives, el 1995, amb la intenció de restaurar-lo i convertir-lo en un centre naturista.[4] Durant la reconstrucció, Vives va trobar-se amb obstruccions i inconvenients dels polítics locals, però va persistir amb el projecte i va reeixir en refer gairebé tots els edificis, utilitzant els blocs de pedra calcària originals.[5][6]

El poble avui[modifica]

Vista d'El Fonoll

El Fonoll està situat en una aïllada vall boscosa que travessa un riu, en un espai de gairebé 200 hectàrees inclòs en la Xarxa Natura 2000. Està connectat per carretera als pobles de Passanant i a Vallfogona de Riucorb, a uns 5 km. El poble no té restriccions d'accés per a les persones, però hi ha senyals en els límits de les terres per avisar els visitants que s'han de treure la roba si l'oratge ho permet i no fumar o utilitzar càmeres.[7] Molts dels recursos alimentaris del poble s'obtenen de les seves parcel·les orgàniques, i genera la seva pròpia electricitat amb aerogeneradors i panells solars.

El poble proporciona allotjament per a aproximadament 200 persones, tant per a residents de llarg termini com per a visitants de vacances. Les opcions per a sojornar-hi inclouen un càmping i àrea de caravanes, apartaments en els edificis restaurats i un alberg. El Club Català de Naturisme té l'ús d'un edifici al poble per a les seves activitats i allotjament.[8][9]

Les instal·lacions disponibles als residents i els hostes inclouen una botiga, una cafeteria vegetariana, una biblioteca, una bassa per al bany, camps d'esports i berenadors. Els diumenges es preparen paelles vegetarianes comunitàries. Les instal·lacions funcionen tot l'any i s'organitzen activitats estacionals tradicionals com calçotades, revetlla del solstici d'estiu i castanyades.[10] Des de l'any 2003, cada tercer diumenge de juny s'hi organitza l'única cursa de camp a través naturista del Països Catalans.[11]

Els hiverns són frescos a causa de la seva ubicació interior i una altitud de 650 metres, així que atreu nombres més petits de visitants, principalment vestits, al contrari del que passa a l'estiu.

Referències[modifica]

  1. «Pobles de Catalunya: El Fonoll». Centre d'Estudis i Divulgació del Patrimoni.
  2. «Pobles de Catalunya: Esglesia de Sant Blai del Fonoll». Centre d'Estudis i Divulgació del Patrimoni.
  3. «Església de Sant Blai del Fonoll». Generalitat de Catalunya.
  4. Carreres, Alba. «I Left My Taxidermy Workshop to Become a Nudist at 74» (en anglés). Vice.
  5. «El Fonoll, el Naturismo más salvaje» (en castellà). Arxivat de l'original el 2012-02-04. [Consulta: 22 gener 2018].
  6. Carlos Márquez Daniel. «El poble naturista de Fonoll compleix una dècada amb molts tabús que encara queden per trencar». El Periódico de Catalunya, 19-08-2008.
  7. Vegeu la imatge de l'esquerra de la senyal de límit. El símbol de la part superior dreta indica «no anar amb roba durant el dia».
  8. «Un somni a punt de fer-se realitat». Club Català de Naturisme, 03-07-2005. Arxivat de l'original el 2014-01-01. [Consulta: 22 gener 2018].
  9. «El CCN obrirà un alberg i un centre social al Fonoll». Club Català de Naturisme, 22-08-2006. Arxivat de l'original el 2011-10-03. [Consulta: 22 gener 2018].
  10. Theresa O'Shea. «In the Buff» (en anglés). Metropolitan Barcelona, 27-07-2010.
  11. «Uns 80 participants en el primer cros naturista celebrat a Catalunya». CCMA, 31-08-2003. [Consulta: 25 agost 2019].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El Fonoll