El Llibre del Senyor Shang

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibreEl Llibre del Senyor Shang
Tipus obra literària
Fitxa
Autor Shang Yang
Llengua xinès
Qualitat
Gènere assaig
Modifica les dades a Wikidata

El Llibre del Senyor Shang (Shang chün shu, Shangjunshu,[1] o col·loquialment Shangzi; 商君書)[2] va ser una obra legalista primerenca[3] atribuïda a l'epònim Senyor Shang. És una obra fundacional[4] d'una tradició filosòfica sencera: ""El Llibre del Senyor Shang ensenya que les lleis estan dissenyades per a mantenir l'estabilitat de l'estat respecte la gent, la qual és de forma innata egoista i ignorant. No existeix res com la bondat o la virtut; així doncs, l'obediència és de cabdal importància."[5] El filòsof va exposar en el seu llibre que és explícitament anticonfucià.

Referències[modifica]

  1. Chinese Literature: Shangjunshu 商君書 "The Book of Lord Shang"
  2. http://www.worldfuturefund.org/wffmaster/Reading/China/lordshangTradwebplan.htm
  3. " El llibre Shang Chün shu ("Book of the Lord of Shang") probablement conté escrits i idees de Shang Yang, tot i que l'autoria del llibre és en qüestió.""Shang Yang." Encyclopædia Britannica. 2006. Encyclopædia Britannica Online. 19 Sept. 2006 «Enllaç»..
    Vegeu també "Other figures associated with an early form of legalism are Shang Yang (d. 338 BCE), the putative author of The Book of Lord Shang, and Shen Pu-hai (d. 337 BCE)."«Legalism».
  4. "És una de les principals feines de l'altament pragmàtica i autoritària escola legalista de filosofia xinesa." "Shang Yang." Encyclopædia Britannica. 2006. Encyclopædia Britannica Online. 19 Sept. 2006 «Enllaç».
  5. «Legalism».